jest bardzo zachęcający, warstwy odznaczają się od siebie kolorystycznie, co sprawia, że wizualnie deser ładnie się prezentuje i śmiało można przyrządzić go na spotkanie z rodziną czy znajomymi. Z przepisu można przygotować dwie porcje musu. Polecam również inne desery, np. deser truskawkowy lub deser pomarańczowo-czekoladowy . Mus kawowy Składniki: 2 żółtka 2 łyżeczki kawy 50ml wody 2 łyżki cukru 100g
Smakołyki Berenikiminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Małą zapowiedź sałatki wkleiłam już w niedzielę. Dziś pełen przepis. Jednak tak naprawdę patrząc na fotografię sami mogliście już rozszyfrować wszystkie składniki, jakich tu użyłam. Idealne połączenie smaków uzyskamy wtedy, gdy dodamy dressing na bazie octu balsamicznego i miodu. Słodko
Sajkofanka smakuspotkaniu, razem z moja koleżanką Pauliną, upiekłyśmy kruche ciasteczka z wróżbą, które idealnie pasowały do chińskiej herbatki jaśminowej. Uznałam, że skoro za tydzień Andrzejki, może wypróbujecie mój przepis i przygotujecie te malutkie, kruche półksiężyce, które podarujecie swoim najbliższym ;) Bardzo dobrze pamiętam andrzejkowe listopadowe wieczory, jakie spędzałam jako nastolatka. Spotykałyśmy się z koleżankami i z wielkim przejęciem lałyśmy wosk
Sajkofanka smakuwszystko. Jednak nowy rok akademicki miło mnie zaskoczył i zapewne na ilość czasu wolnego nie będę narzekać. Ciągle myślałam nad formą bloga. Nie satysfakcjonuje mnie chyba dodawanie samych przepisów. Mam raczej duszę buntownika i uwielbiam poznawać nowe smaki, kombinować, może nawet czasem za bardzo.. Zdecydowanie ciekawsze jest dzielenie się swoimi przeżyciami z przygód kulinarnych. Co więcej - mogę
Sajkofanka smakuzdaniu podkreślić, dlaczego warto jeść marchewkę. Znalazłam na nią nieco inne rozwiązanie, niż zwykły dodatek do dania głównego. Nie będzie tradycyjnej surówki, ani świeżo wyciskanego soku. Udostępnię Wam dziś przepis na ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka. Zajadajcie na zdrowie! Ciasto marchewkowe z bakaliami 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru (najlepiej brązowego) pół szklanki miodu szklanka
Sajkofanka smakurobić się coraz zimniej. Żeby nieco rozgrzać się od środka musimy teraz spożywać dużo więcej ciepłych posiłków, które ułatwią nam wyjścia z domu i dodadzą mnóstwa energii. Dziś idealny przepis zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Moja ukochana jaglaneczka. Małe, złote kuleczki przygotowałam w wersji ostrej, czyli rozgrzewającej podwójnie! Połączenie kaszy z piekącymi papryczkami i czosnkiem było strzałem
Sajkofanka smakuprzekrojeniu prezentowało się bardzo apetycznie: Z dodatkami nie przesadzałam. Skorzystałam z przetworów, które zrobiłam latem. Idealnie wpasował się tu chutney rokitnikowo-dyniowy, na który przepis podałam Wam wcześniej. Do tego marynowany kołpaczek i wytrawna konfitura z aronii na bazie czerwonego wina i octu balsamicznego. Mięso pokroiłam w plastry i wraz z dodatkami ułożyłam na talerzu
Sajkofanka smakudrożdżowe. Tak, tak! Zapewne zostanę za to przez wielu z was oczerniona, jednak numerem jeden w tym cieście jest dla mnie mak i bakalie. Kombinując zatem z recepturami stworzyłam przepis, który uwiódł nie tylko moje podniebienie, ale także moich najbliższych. Nie da się ukryć, iż najbardziej pracochłonne jest przygotowanie maku, który trzeba oczyścić, namoczyć, wygotować, a na koniec zmielić. Zgodzicie
Sajkofanka smakutajemnice kulinarnego świata :) Tymczasem lekka i smaczna propozycja na posiłek o dowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;) Omlecik jajeczny z sałatką z brukselki Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona papryczka chilli - 4 plastry konserwowej papryki jalapeno - świeżo siekana pietruszka - pieprz świeżo mielony, sól ziołowa - ząbek czosnku
Sajkofanka smakunajbliższym rukolę w nowej odsłonie - w postaci kremowego pesto, które idealnie pasuje do makaronu i na długo zaspokaja głód - smacznego :) Makaron z domowym pesto z rukoli - pesto z rukoli (przepis poniżej) - opakowanie mini kulek mozzarella - 300 g kolorowego makaronu z pszenicy durum Pesto z rukoli - 400g świeżej rukoli - ząbek czosnku - łyżka miodu - sól, pieprz - garść podprażonych orzechów włoskich - pół
Sajkofanka smakuDawno nic nie piekłam. Moja koleżanka od dawna prosiła mnie o przepis na Pavlovą, gdyż zawsze miała problem z upieczeniem dobrej bezy - mam nadzieję, że nareszcie Ci pomogłam i upieczesz swoją ulubioną ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Sajkofanka smakutygdonia De Luxe, no i serek wiejski, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. Do tego kolorowe owoce i świeże liście sałaty :) Smakowało mi bardzo, dlatego dzielę się moim prostym przepisem z Wami. Spróbujcie, jeśli Wam się podoba ;) *Bresaola to typowa długo dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego. Bresaola jest wcześniej solona, po czym dojrzewa 2-3 miesięce, aż będzie twarda
Sajkofanka smakufareast-language:EN-US;} W święta aparat się zepsuł, póki co telefon nie zawodzi ;) Zdjęcia nieco gorszej jakości, ale trzeba się jakoś ratować. Łapcie ode mnie przepis na pierś z kaczki i częstujcie się - smacznego! :) Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-żurawinowym z sałatką z grejpfruta i pomarańczy - 2 piersi z kaczki - przyprawy: sól, imbir, suszona
Sajkofanka smakuczas w długie, chłodne, zimowe wieczory ;) Zapraszam Was zatem na nalewkę z kwiatów czarnego bzu, która zaraz po nalewce z pędów sosny i derenia jest jedną z moich ulubionych. Przepis sprawdzony - sporządziłam z niego nalewkę rok temu! Nalewka z kwiatów czarnego bzu Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Sajkofanka smakusprawdza się idealnie w sezonie jesienno-zimowym. Gęsta konfitura truskawkowa z odrobiną świeżej mięty najlepsza do naleśników, kanapek i przekładania ciast - dla łasuchów nawet solo ;) Zapraszam na mój sprawdzony przepis! Konfitura truskawkowo - miętowa - 2 kg świeżych truskawek - 300g cukru kryształu - garść listków świeżej mięty dodatkowo: 6 małych słoiczków (poj.330ml) z przykrywkami, duży garnek i drewniana łyżka. 1. Truskawki oczyszczamy
Sajkofanka smaku