pokroić na małe kawałki i podsmażyć do miękkości . Dosłodzić miodem i dodać szczyptę cynamonu . Ostudzić . Herbatniki zmiksować w blenderze (2 odłożyć do dekoracji) . Mleczny ryż i budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu i rozłożyć do kieliszków . Warstwy deseru : herbatniki ryż waniliowy zimne jabłka budyń czekoladowy Deser udekorować herbatnikami , serduszkami , złotymi kuleczkami i jabłkiem . Deser przygotowany na konkurs Dr.Oetkera
Ala piecze i gotujewylać zmiksowaną galaretkę i odłożyć do lodówki do stężenia. W taki sam sposób przygotowujemy galaretki o smaku mojito i pink margarita . Galaretkę o smaku pink margarita przygotować wg przepisu na opakowaniu , wylać do płaskiego naczynia ,odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno,dodać cukier puder i śmietan fix.Zmiksować ponownie do połączenia się składników. Bitą śmietaną,winogronami
Ala piecze i gotujegalaretka o smaku blue curacao 52 g 150 ml kremówka 30% 1 szt śmietan fix 2 łyżeczki cukier puder granola orzechowa Przygotowanie: Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić w zimne miejsce do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać śmietan fix i cukier puder.Ponownie zmiksować do połączenia się składników. Do kieliszków wkładamy na przemian tężejącą galaretkę
Ala piecze i gotujefilety,wlać rosół,dodać odsączony groszek.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem do miękkości.Pod koniec wlać białe wino i jeszcze przez chwilkę dusić. *przepis z książki 143 Przysmaki Siostry Anastazji
Ala piecze i gotujeCiąg dalszy słodkości z rabarbarem.Wiem, jestem mało tematyczna ostatnio ale co ja poradzę jak lubię rabarbar.Jak się sezon skończy to już nie będzie przepisów z rabarbarem.Deser Eton Mess z bezami uwielbiamy więc zrobiłam z musem rabarbarowym.Palce lizać. Składniki: 200 g rabarbar czerwony cukier do smaku 250 ml zimnej kremówki 30 % bezy truskawki do dekoracji Przygotowanie: Rabarbar oczyści ,obrać
Ala piecze i gotujewlać do jogurtu i wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do jogurtu i delikatnie wymieszać.Wylać masę na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na górę.Schładzać co najmniej 3-4 godziny.Udekorować truskawkami. Tortownica 22 cm wyłożona na dnie i bokach folią spożywczą
Ala piecze i gotujemamy pyszny deserek. Składniki: 400 g jogurt grecki 150 g cukru pudru 400 g truskawek 150 g cukru pudru 1 szt żelatyna-fix deserowa Przygotowanie: Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jogurt grecki zmiksować z cukrem pudrem dolać 2/3 przygotowanej żelatyny,zmiksować i rozlać do kieliszków. Truskawki umyć oczyścić z szypułek,dodać cukier puder i zmiksować na mus.Do musu
Ala piecze i gotujeprzekładając całymi truskawkami.Ponownie odkładamy do całkowitego stężenia.Podajemy udekorowane owocami i oprószone cukrem pudrem. Blacha na biszkopt 34*25 cm Forma keksówka 30*12 cm. * inspiracją był przepis http://www.mojeciasto.pl/przepisy/wykwintny-truskawkowiec-6437.html
Ala piecze i gotujeszklance letnią żelatynę, wymieszać. Na zimne ciasto wyłożyć krem. Włożyć na 15 min do lodówki do zastygnięcia. Ułożyć owoce i polać polewą do tortów. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Możemy użyć dowolnych owoców
Ala piecze i gotujeoraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro . Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo smacznych przepisów. Składniki: 2 gruszki 250 ml francuskiego wina różowego CELEBRO 4 łyżki cukru 3 goździki kawałek kory cynamonu kawałek laski wanilii żurawina staropolska Sos karmelowy 200 g cukru 150 ml kremówki
Ala piecze i gotujespecjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy. Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam do Klubu Celebro . Składniki: 300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml wina białego półwytrawnego Celebro oliwa z oliwek do smażenia
Ala piecze i gotujepuszka kukurydzy konserwowej 100 g szynki konserwowej 2 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki majonezu sól pieprz mielony Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Ogórek umyć, obrać z skórki i pokroić kostkę. Pomidory umyć , wydrążyć nasiona i pokroić. Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek
Ala piecze i gotujeosób je zna, robię je dosyć często ale jakoś nigdy nie robiłam zdjęć. W końcu tym małym, słodkim i ekspresowym smakołykom zrobiłam zdjęcia więc dodaję i przepis. A Was zapraszam do zrobienia jeśli lubicie słodkości. Składniki: 350 g krówek 80 g margaryny 60 g ryżu preparowanego Przygotowanie: Krówki i margarynę włożyć do rondelka podgrzewać na lekkim
Ala piecze i gotujechciały ciasto z gruszkami. Widziałam w internecie gruszki zatapiane w cieście, bardzo mi się to ciasto spodobało ze względu na efekt podania. No to upiekłam ciasto z starego sprawdzonego przepisu. Ciasto jest puszyste a dodatek gruszek z żurawinowym wypełnieniem było świetnym uzupełnieniem. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szk wody 1,5 szk cukru 3 płaskie łyżki kakao 2 szk mąki
Ala piecze i gotujePyszne mięsko wyszło, soczyste, delikatne z ulubionymi suszonymi pomidorami w chrupiącej otoczce z ciasta francuskiego. Na pewno powtórzę ten przepis jeszcze nie raz, tym bardziej że domownikom też smakowało. Składniki: pierś z kurczaka większa 1 szt ser żółty 1 plaster suszone pomidory 3 szt ciasto francuskie 1 szt sól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku jajko do posmarowania ziarna słonecznika
Ala piecze i gotuje