przepis - 33114 przepisów (strona:1010/2208)

Pyszna przekąska na cieście francuskim 157

pieczenia, a papier na kratce. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Farsz kładziemy na środek kwadratów, zostawiając wolne miejsce po bokach. Jeżeli chodzi o farsz z cebuli to przepis będzie w poniedziałek (chyba, że bardzo chcecie to napiszcie w komentarzach - postaram się zrobić to szybciej). W farszu II należy sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Wykroić gniazda

cooklife
Karmelizowana cebula 147

Będąc ostatnio na szkoleniu zostały podane tartaletki z .... karmelizowaną czerwoną cebulą i zakochałam się :) Postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu tylko zamiast na tartaletkach czerwona cebula znalazła się na cieście francuskim, a później na grzankach. Składniki: 1 duża czerwona cebula 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego masło do podsmażenia cebuli sól do smaku Przygotowanie: Na patelni roztopić masło. Cebulę

cooklife
Kapusta z grzybami 122

ugotować. Nastepnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz sosem sojowym i dobrze zapiec w piekarniku. Smacznego... Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
Domowe śledzie 130

kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko:) /źródło "Kuchnia"/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
Śledzie pod pierzynką 261

Śledzie pod pierzynką to bardzo popularny przepis w naszym kraju. Nie musi gościć w naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację...mamy fazę ostatnio na śledzie;)))Składniki; 5 solonych filetów śledziowych, cebula, 4 ogórki konserwowe, 2 ziemniaki duże, 2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką, 3 jajka, majonez, Wykonanie;Śledzie moczymy

Anioły w kuchni
Ciasteczka zimowe 115

kulki, które następnie lekko spłaszczamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do bądź do 150 stopni z termoobiegiem , bądź do 180 stopni bez termoobiegu. W obu przypadkach pieczemy ciasteczka ok. 15 minut. Przepis od pani Ireny

Anioły w kuchni
Przepisy z naszego bloga 127

Zdjęcia nadesłane przez Kasię...przepisy z naszego bloga...wkręciła się

Anioły w kuchni
Placuszki dyniowe 187

niedzielę, korzystając z dłuższego niż zazwyczaj poranka, przygotowałam wielką stertę placuszków.  Jak się jednak okazało, nie była aż tak wielka.   Wystarczyła tylko dla 3 osób.  Przepis pochodzi od Bei i oczywiście dołączam go do dyniowego festiwalu.     Składniki: 160 g mąki (dałam nieco więcej) 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki

Sto kolorów kuchni
Pomidorowy poniedziałek inaczej [konkurs] 214

Zwiedziona zapachem, podpytałam.  Rozemocjonowany z łamaną angielszczyzną niemalże wygestykulował mi każdy ze składników. Po kilku unikach. Misiaczkach. I lewych sierpowych. Uff! Udało się! Miałam przepis! Kartoflowy nos podpowiadał mi, że  serek odda swe serkowe istnienie w słusznej sprawie.  Szybko. I pysznie ;) I nie pomylił się... pół litra niedzielnego rosołu ;) opakowanie serka Arla Apetina Pomidory&Bazylia szklanka

bastalena
Pasztet z pieczarkami 233

pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju  Przejdź do przepisu na pasztet

w kuchni i w ogrodzie
Kawowe brownie z pajęczyną na Halloween 300

Wprawdzie przepis na kawowe brownie był już ostatnio na blogu, ale dzisiaj prezentujemy Wam to cudowne ciasto w nowej odsłonie. Specjalnie z okazji Halloween przygotowałyśmy cisto ozdobione śliczną pajęczynką z wierzchu. Idealne na „straszne” przyjęcia :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego (można pominąć

Kolizje Smaków
Czekoladowy omlet z kremem daktylowo- dyniowym! 203

łyżeczki proszku do pieczenia w/w składniki zmiksuj blenderem lub mikserem, smaż na patelni na minimalnej ilości tłuszczu Omlet kroimy na 4 ćwiartki i smarujemy kremem z dyni i daktyli. PRZEPIS I WYKONANIE KREMU DAKTYLOWO-DYNIOWEGO Smacznego

SMYKWKUCHNI
Sałatka z burakiem, jajem, serem feta oraz grzankami 232

Składniki (na dwie porcje): garść rukoli burak, upieczony (180 stopni, 1h) 50 gram sera feta 2 kromki pieczywa razowego, u mnie razowiec z orzechami włoskimi z tego przepisu: klik 3 jaja, ugotowane na twardo/ półmiękko szczypta soli łyżka syropu klonowego, opcjonalnie, do polania całości Rukolę układamy na dwóch talerzach. Buraka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie ósemki i szesnastki. Układamy

Mango Papaja
GRZYBY MARYNOWANE, W ZALEWIE OCTOWEJ 233

Ciąg dalszy tegorocznych przetworów z grzybów. Był już przepis na suszenie grzybów , teraz przedstawiam Wam przepis na grzybki marynowane, czyli grzyby w zalewie octowej. Niestety mimo owocnych zbiorów w tym roku, borowików znaleźliśmy niewiele. Ale nic, malutkie czarne łebki w occie też są pyszne. By były jaśniejsze (straciły trochę swój ciemny kolor) obgotowuję je dwukrotnie, tzn. gotuję kilka minut

Smaczne Zdrowe