przepis - 33114 przepisów (strona:1003/2208)

Moje życie przemytnika. Hibiskus i morele - lizaki na ochłodę 172

hibiskusa wraz z pokrojonymi morelami przelewamy do foremek na lody i wkładamy do zamrażarki. Po ok. 2-3 godzinach lodowe lizaki są gotowe. Smacznego!  * inspiracją był ten przepis (klik

KUCHARNIA
TU I TAM nr 13. Z nadzieją o zielonym. Zakręcony groszek i lody. 126

świeżą miętą. Przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej zgodnie z instrukcją producenta.  * autorem cytatu jest Alighieri Dante   ** autorem cytatu jest Léon-Joseph Suenens *** przepis pochodzi z tej strony - klik  Bardzo dziękuję za wyróżnienie One Lovely Blog Award otrzymane od Aleex , Kamili , Sue , Asix , Kasi ,  Gosi , Basi , CookingJ , Turlaczka , ka.wo , mnemonique , MałgosiZ , Tilianary

KUCHARNIA
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 173

słoików.  Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie smakuje z pieczonymi mięsami, kaczką  i królikiem.  * cytuję fragmenty felietonu Ludwika Stommy z magazynu KUCHNIA, maj 1999 * * obydwa przepisy pochodzą z magazynu KUCHNIA,  nr 9(127)/2005

KUCHARNIA
Co Wam mogę podarować? Słone krople i fenkuł. Rustic fennel pizza. 169

doprawić świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie odrobiną soli. Można także dodać drobno krojony boczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piec przez 10-15 minut. Smacznego!  * przepis na spód do pizzy pochodzi z tej strony - klik

KUCHARNIA
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 172

można użyć tartej gorzkiej czekolady.  Polecam Wam także pyszny sernik z mandarynkami - znajdziecie go tu (klik), a jeśli lubicie karmelizowane gruszki odsyłam do tej terriny (klik) . *cytat z przepisu na sernik czekoladowo-limonkowy z Nigella Gryzie

KUCHARNIA
Stoję i płaczę, a one się rumienią.... Jabłka, toffi i cud z łąki. 150

grudki, wstawić rondel na mały ogień i mieszać do momentu aż cukier całkiem się rozpuści. Wyjąć ciasto z piekarnika i ułożyć na nim podsmażone jabłka. Polać sosem toffi. Oryginalny przepis sugeruje schłodzenie ciasta, by sos zgęstniał. U mnie nigdy tarta nie doczekała tego etapu. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło. Nie doprawiam też jabłek wanilią, cynamonem czy innymi przyprawami. Jabłka

KUCHARNIA
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 150

więcej masła;D Pumpernikiel cudownie smakuje z plastrami sera manchego posmarowanymi konfiturą z cebuli i pomarańczy z dodatkiem chili . To moje tegoroczne odkrycie. Konfitura jest rewelacyjna - musicie koniecznie spróbować! Przepis i informacje o pumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas przygotowania około 12godz

KUCHARNIA
Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 144

Zaznaczam od razu, że nie będzie to przepis autorski, ale wynik pracy zbiorowej wielu niezwykłych i wyjątkowych osób, do których miałam wielką przyjemność dołączyć. Blog Forum Gdańsk 2011 – subiektywnie, szczerze i z dużym opóźnieniem, za co odpowiada pewien dostawca internetu, który wymaga od swoich użytkowników, by resetowali modem wykałaczką.... SKŁADNIKI: - fantastyczne towarzystwo na czas 28-godzinnej podróży ciasną kuszetką - doskonałej

KUCHARNIA
Biedronko kocham cię! Karmelki z czerwonych pomarańczy z solą morską i tonką. Dla Klaudyny. 144

dowolnej wielkości kawałki i zawinąć w papierki. Jeśli nie planujecie zawijania w papierki, po pokrojeniu karmelki najlepiej rozdzielić, gdyż trzymane w temperaturze pokojowej zaczynają się ze sobą sklejać.  * przepis, z moimi zmianami,  pochodzi z tej strony

KUCHARNIA
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 145

pokroić na średniej wielkości kawałki. Całe plastry można też dodać do herbaty.  * cytat pochodzi z książki Wyznania francuskiego piekarza , Peter Mayle i Gerard Auzet ** inspiracją był ten przepis - klik , ciasto na brioszki pochodzi z tej strony - klik , c ytuj ę za autorką

KUCHARNIA
Weekendowa Cukiernia Luty 2013 - Fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem 124

kajmakiem jest o wiele smaczniejsza. Jeśli babeczki pieczone były za długo, środek się zetnie i nie będzie już płynny. Mimo to smak babeczek, jak i wilgotna faktura pozostaną.  * przepis pochodzi z tej strony klik klik

KUCHARNIA
Niezłe ziółko i nowe szaty Pana Krakersa. Basil and thyme flatbread crackers. 139

minut  temperaturze 190 stopni.  Świetnie smakują zanurzone w twarożku lub obłożone suszonymi pomidorami.   * cytat aut orstwa Fannie Flagg , z książki Smażone zielone pomidor y ** przepis na krakersy pochodzi z tej strony klik i klik

KUCHARNIA
Mały wielki świat. Hania, Pierre Herme i czekoladowe tagliatelle z tonką. 159

tylko chwile. Razem z Hanią nasze czekoladowe tagliatelle dołączamy do akcji Czekoladowy Weekend , którą w tym roku prowadzi Anita.      CZEKOLADOWE TAGLIATELLE Z  TONKĄ  * przepis Pierre Herme, znaleziony na tej stronie - klik  Do ciasta na makaron dodałam od siebie płatki chili - efekt był wspaniały. Czekolada przełamana ostrością chili i złagodzona aromatem tonki to smak

KUCHARNIA
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 167

nałożonych na siebie otrzymamy 2 bułeczki-róże. Odstawić pod przykryciem na 15 minut i dalej gotować według wskazówek podanych powyżej. * cytat z książki Blondynka w Zanzibarze , B. Pawlikowska  ** przepis na mantou znaleziony na tej stronie - klik , inspiracje na bułki-róże pochodzi stąd - klik

KUCHARNIA
Trudna miłość. Elżbietańska tarta marchewkowa. 161

płatki wyliczając "kocham, nie kocham" . Ta tarta jest ponad podziałami - pokochają ją marchewkożercy i tacy, jak ja, którzy wybierają marchewkę z rosołu!  Do schrupania! E LŻBIETAŃSKA TARTA MARCHEWKOWA *przepis z książki Healthy one-dish cooking, Reader's Digest, z moimi zmianami  Na spód: 125 g mąki 50 g płatków owsianych 75 g masła  szczypta soli

KUCHARNIA