hibiskusa wraz z pokrojonymi morelami przelewamy do foremek na lody i wkładamy do zamrażarki. Po ok. 2-3 godzinach lodowe lizaki są gotowe. Smacznego! * inspiracją był ten przepis (klik
KUCHARNIAświeżą miętą. Przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej zgodnie z instrukcją producenta. * autorem cytatu jest Alighieri Dante ** autorem cytatu jest Léon-Joseph Suenens *** przepis pochodzi z tej strony - klik Bardzo dziękuję za wyróżnienie One Lovely Blog Award otrzymane od Aleex , Kamili , Sue , Asix , Kasi , Gosi , Basi , CookingJ , Turlaczka , ka.wo , mnemonique , MałgosiZ , Tilianary
KUCHARNIAsłoików. Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie smakuje z pieczonymi mięsami, kaczką i królikiem. * cytuję fragmenty felietonu Ludwika Stommy z magazynu KUCHNIA, maj 1999 * * obydwa przepisy pochodzą z magazynu KUCHNIA, nr 9(127)/2005
KUCHARNIAdoprawić świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie odrobiną soli. Można także dodać drobno krojony boczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piec przez 10-15 minut. Smacznego! * przepis na spód do pizzy pochodzi z tej strony - klik
KUCHARNIAmożna użyć tartej gorzkiej czekolady. Polecam Wam także pyszny sernik z mandarynkami - znajdziecie go tu (klik), a jeśli lubicie karmelizowane gruszki odsyłam do tej terriny (klik) . *cytat z przepisu na sernik czekoladowo-limonkowy z Nigella Gryzie
KUCHARNIAgrudki, wstawić rondel na mały ogień i mieszać do momentu aż cukier całkiem się rozpuści. Wyjąć ciasto z piekarnika i ułożyć na nim podsmażone jabłka. Polać sosem toffi. Oryginalny przepis sugeruje schłodzenie ciasta, by sos zgęstniał. U mnie nigdy tarta nie doczekała tego etapu. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło. Nie doprawiam też jabłek wanilią, cynamonem czy innymi przyprawami. Jabłka
KUCHARNIAwięcej masła;D Pumpernikiel cudownie smakuje z plastrami sera manchego posmarowanymi konfiturą z cebuli i pomarańczy z dodatkiem chili . To moje tegoroczne odkrycie. Konfitura jest rewelacyjna - musicie koniecznie spróbować! Przepis i informacje o pumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas przygotowania około 12godz
KUCHARNIAZaznaczam od razu, że nie będzie to przepis autorski, ale wynik pracy zbiorowej wielu niezwykłych i wyjątkowych osób, do których miałam wielką przyjemność dołączyć. Blog Forum Gdańsk 2011 – subiektywnie, szczerze i z dużym opóźnieniem, za co odpowiada pewien dostawca internetu, który wymaga od swoich użytkowników, by resetowali modem wykałaczką.... SKŁADNIKI: - fantastyczne towarzystwo na czas 28-godzinnej podróży ciasną kuszetką - doskonałej
KUCHARNIAdowolnej wielkości kawałki i zawinąć w papierki. Jeśli nie planujecie zawijania w papierki, po pokrojeniu karmelki najlepiej rozdzielić, gdyż trzymane w temperaturze pokojowej zaczynają się ze sobą sklejać. * przepis, z moimi zmianami, pochodzi z tej strony
KUCHARNIApokroić na średniej wielkości kawałki. Całe plastry można też dodać do herbaty. * cytat pochodzi z książki Wyznania francuskiego piekarza , Peter Mayle i Gerard Auzet ** inspiracją był ten przepis - klik , ciasto na brioszki pochodzi z tej strony - klik , c ytuj ę za autorką
KUCHARNIAkajmakiem jest o wiele smaczniejsza. Jeśli babeczki pieczone były za długo, środek się zetnie i nie będzie już płynny. Mimo to smak babeczek, jak i wilgotna faktura pozostaną. * przepis pochodzi z tej strony klik klik
KUCHARNIAminut temperaturze 190 stopni. Świetnie smakują zanurzone w twarożku lub obłożone suszonymi pomidorami. * cytat aut orstwa Fannie Flagg , z książki Smażone zielone pomidor y ** przepis na krakersy pochodzi z tej strony klik i klik
KUCHARNIAtylko chwile. Razem z Hanią nasze czekoladowe tagliatelle dołączamy do akcji Czekoladowy Weekend , którą w tym roku prowadzi Anita. CZEKOLADOWE TAGLIATELLE Z TONKĄ * przepis Pierre Herme, znaleziony na tej stronie - klik Do ciasta na makaron dodałam od siebie płatki chili - efekt był wspaniały. Czekolada przełamana ostrością chili i złagodzona aromatem tonki to smak
KUCHARNIAnałożonych na siebie otrzymamy 2 bułeczki-róże. Odstawić pod przykryciem na 15 minut i dalej gotować według wskazówek podanych powyżej. * cytat z książki Blondynka w Zanzibarze , B. Pawlikowska ** przepis na mantou znaleziony na tej stronie - klik , inspiracje na bułki-róże pochodzi stąd - klik
KUCHARNIApłatki wyliczając "kocham, nie kocham" . Ta tarta jest ponad podziałami - pokochają ją marchewkożercy i tacy, jak ja, którzy wybierają marchewkę z rosołu! Do schrupania! E LŻBIETAŃSKA TARTA MARCHEWKOWA *przepis z książki Healthy one-dish cooking, Reader's Digest, z moimi zmianami Na spód: 125 g mąki 50 g płatków owsianych 75 g masła szczypta soli
KUCHARNIA