własnych upodobań:) Sernik jest delikatny o lekko cytrynowej nucie. Mnie i moim znajomym smakował, więc może i Wy w tym serniczku zasmakujecie?:) Spód ciasta: cieniutki biszkopt waniliowy wg własnego przepisu; Składniki na masę serową: 1 kg sera waniliowego*; 300 g cukru pudru; sok z 1 cytryny; 1 cukier waniliowy; skórka otarta z 1 cytryny; 40 g żelatyny; 150 ml gorącej
In my kitchenPyszny deser miętowo-czekoladowy, który już kiedyś prezentowałam na swoim poprzednim blogu. Smak tego deseru jest obłędny. Założę się, że ta słodkość posmakuje każdemu fanowi mięty i czekolady:) Przepis z książki Jacqueline Bellefontaine "Czekolada" z moimi zmianami. Składniki na 6 porcji: 300 ml śmietanki kremowej 30% (u mnie Łaciata); 150 ml kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego (u mnie jogurt
In my kitchenmasy można dodać troszkę spirytusu do smaku. Ciasto przekładamy kremem: ciasto kruche - krem - ciasto kokosowe - krem - ciasto orzechowe - krem - ciasto kruche. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową wg własnego przepisu
In my kitchenpowiem Wam, że fajna ta sałatka! Bo i ładnie wygląda i ciekawie smakuje... U mnie ze stołu zniknęła, więc polecam. Jestem pewna, że ja jeszcze nie raz ją przygotuję:) Przepis znalazłam na blogu 2 smaki. Składniki: ćwierć dużego arbuza; kostka sera feta; mała cebula czerwona; sok z 1 limonki; natka pietruszki; listki mięty; kilka czarnych oliwek; 2 garści porzeczki
In my kitchenPychotka! Szybkie danie w odświętnej szacie:) Polecam! Przepis znalazłam na stronach Video Dzień Dobry TVN. Składniki na 4 porcje: 1 duży por; 1 łyżeczka suszonego tymianku; 500 g piersi z kurczaka; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 1/3 szklanki śmietanki 30%; 30-40 g masła; olej do podsmażenia kurczaka; 350 g dzikiego ryżu (lub długoziarnistego); 1 cytryna; 3 g kurkumy
In my kitchenZdjęcie jest fatalnej jakości, ale cóż... trzeba było je robić "w biegu":) Zresztą co tam fotka, jak sałatka pyszna i warta wypróbowania. Ja w każdym razie do tego przepisu wracam bardzo często:) Składniki układa się w salaterce kolejno warstwami, od dołu: 10 dkg ryżu ugotowanego na sypko; 1 duża cebula biała pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem; 4 jaja ugotowane
In my kitchenbiegu miała mnie odwiedzić koleżanka, więc wypadało coś przygotować. Postawiłam na smaczną i błyskawiczną przekąskę - krajankę z ciasta francuskiego. Do tego gorąca czekolada z cynamonem i jesteśmy w raju. Przepis banalny, wykonanie zajmuje raptem 5 minut, później wystarczy pilnować piekarnika. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - jajko - cukier Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na stolnicy i tniemy w romby. Układamy na blasze wyłożonej
W poszukiwaniu inspiracjitrzymać w niepewności i zdradzę Wam co wymyśliłam. Zrobiłam pieczeń do chleba. Taka domowa jak i wszystko domowe jest najlepsze. Mało pracy a jak smacznie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJuż kiedyś dodawałam ten przepis, ale postanowiłam go odświeżyć, bo w drodze do ideału wprowadziłam sporo modyfikacji. To nasze ulubione muffinki. Każdy po ich zjedzeniu robi wielkie WOW. :-) Wilgotne jabłka, słodka krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Na stałe wpisałam je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo znikają szybciej niż się pojawiają. :-) (składniki
Szefowa kuchninamoczyć cieciorkę na noc i jutro biorę się do dzieła PS: OMG jakie to jest dobre w towarzystwie dżemu jabłkowego na kanapce z razowca z dynią. Pasta Tahini Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 150g sezamu 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego innego) listonic_name = "Pasta Tahini (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "150g sezamu
CoolinarniePLlubimy na śniadanie zjeść gofry. Mam dosyć słabą gofrownicę i wychodzą mi raczej wafle ale i tak są pyszne :) A może możecie polecić jakąś porządną gofrownicę z głębokimi formami? Przepis pochodzi z książki „Gotowanie dla malucha” Lisy Barnes. 4 jajka szklanka mąki razowej szklanka mąki pszennej 1 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki soku z pomarańczy łyżeczka proszku
Mienta blogcebula, grubo posiekana 3 ząbki czosnku, grubo posiekane 3 ostre czerwone chili, pozbawione nasion i grubo posiekane 1/2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli *Przepis pochodzi z książki Jerozolima, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, wyd. Fillo Przygotowanie: Paprykę umieszczamy pod mocno rozgrzaną górną grzałką piekarnika mniej więcej na 25 minut, aż będzie bardzo przypalona
Smakowity Blog Kulinarnyżycie we Francji" i macie książkę pod ręką, otwórzcie kilka losowo wybranych stron. Imię Paul pojawia się prawie na każdej z nich. Ruth Reichl w swoim artykule "Przepis Julii Child na doskonałe nowoczesne małżeństwo" wspomina, że przy Julii zawsze miało się wrażenie, jakby Paul był w drugim pokoju i miał za chwilę przyjść, i dołączyć do nich przy
W kuchni wieczoremdelikatny krem jaglany z nutką wanilii. Przełamaniem smaku jest ten sam krem, tylko z nutką kakao. Serducho jest na prawdę przesmaczne, a do tego pięknie się prezentuje :D Koniecznie przepis do powtórzenia. Składniki potrzebne do jego upieczenia znajdziecie w sklepie Owocowy Raj :) Składniki (na dwa serduszka) Ciasto kokosowe: 60 g mąki kokosowej 20 g nasion chia (2 łyżki) 1 łyżeczka
Zdrowie na języku :PZapraszam na pyszne brzoskwinie nadziewane tuńczykiem . Przepis na tą przystawkę dostałam od cioci z Francji gdzie często ją podają. Pewnie się zastanawiacie jak może smakować ryba z brzoskwinią , też tak się zastanawiałam dopóki nie spróbowałam . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1Puszka brzoskwiń 2 Puszki tuńczyka 1 cebula
Sama słodycz i szczypta chili