przepis - 33114 przepisów (strona:1004/2208)

Zjeść zapach. Różany creme brulee 124

funkcji - w tym wypadku zdolność widzenia. Utratę wzroku do pewnego stopnia rekompensuje wyostrzenie innych zmysłów, zwłaszcza węchu.  Zapachy nigdy nie powstają w drodze przypadku, lecz oparte są na przepisach - wymagają znalezienia czegoś pośredniego między łagodnym i ostrym, zmieszania esencji. Ich dobór, łączenie i ocena to wielka sztuka, a wielcy artyści trafiają się nader rzadko. Na początek muszą mieć wrodzony

KUCHARNIA
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 186

byłabym sobą, gdybym nie myślała już o kolejnej porcji.  Dziękuję Haniu! - zajrzyjcie do Hani na jej czosnkowe przysmaki! WYTRAWNE SCONES Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I CHEDDAREM /na 8 porcji, przepis znaleziony tu - klik /  Pyszne, mocno serowe, pełne czosnkowego aromatu i smaku. Na zewnątrz chrupiące, w środku puchato-kremowe.  250 g mąki pszennej 75 g masła zimnego, pokrojonego

KUCHARNIA
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 143

czasie można już usunąć papierowe obręcze i podawać suflety. Przed podaniem udekorować fiołkami i skropić fiołkowym syropem. Ambrozja!   * cytat z książki Marcowe fiołki, Sarah Jio . ** przepis na suflet z tej strony - klik   Prz epis dodaję do wspaniałej akcji prowadzonej przez Pincake

KUCHARNIA
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 148

Dziękuję za całą lawinę urodzinowych życzeń, jakie do mnie spłynęły! Jeśli spełni się choć ich malutka część, będę najszczęśliwszym Dużym Dzieckiem.  Cud nie być majową dziewczyną;)   Przepis dodaję do Olcikowej akcji rabarbarowej

KUCHARNIA
Szwecja, moja nowa miłość, część I 156

przez Czarną Owcę książka kucharska Smaki z Fjallbacki , której współautorem jest Christian Hellberg, jeden z najwybitniejszych szwedzkich szefów kuchni. Już wiem, że następne tygodnie upłyną mi na próbowaniu szwedzkich przepisów. A Was już dziś zapraszam na drugą, bardziej kulinarną część relacji ze Szwecji - zobaczycie jak zainspirowała mnie kulinarnie, ale to po powrocie z wakacji. Do zobaczenia za tydzień

KUCHARNIA
Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 234

takie proste. O ile dość łatwo znaleźć odpowiedni kwiat, o tyle odszukanie właściwej osoby, tej jednej - jedynej, jest znacznie trudniejsze. I w tym nie pomogę. Nie ma na to przepisu. Mogę jednak podpowiedzieć jakim kwiatem wyrazić wszystkie "och" i "ach", zachwycić, uwieść, podbić serce. Hibiskus. Już sama jego nazwa brzmi jak miłosne zaklęcie. Piękny, rozłożysty kielich. Płatki jak zwiewne fałdy

KUCHARNIA
Miłosne wspomnienia i szczypta kobiecości 176

zebrane razem mogą tworzyć menu długiej, romantycznej kolacji, ale także wyjęte z menu z powodzeniem będą wykorzystane przy innych okazjach.   Jak zawsze uczestnicy mogli, bazując na podstawowym przepisie, sami decydować o rodzaju dodatków, ilości przypraw i formie podania. To jeden z elementów warsztatów, który lubię najbardziej - gotujący zawsze cudownie sobie radzą, mają fantastyczne pomysły i z radością komponują

KUCHARNIA
Papaja. Pieprz. Lody i urodziny. 128

Obym kolejne także mogła odliczać spełnionymi marzeniami:) PIEPRZ I LODY Z PAPAI /bez użycia maszynki do lodów, inspiracja do przepisu pochodzi z tej strony - klik / 150 ml szklanki śmietany kremówki 100 ml mleka słodzonego skondensowanego puree z 1-2 owoców papai sok z cytryny - do smaku *pieprz z nasion papai  Owoce papai obrać ze skórki i usunąć nasiona. Nasion

KUCHARNIA
Łowcy Smaków # 1. Dukkah i rzodkiewki z patelni. Wiosenna sałatka 186

miesiącu. Pyszną podróż przez smaki zakończymy konkursem, a nagrodami będą zestawy smakołyków od Gustiqo i Łowców Smaku:) RZODKIEWKI Z PATELNI Z DUKKAH - CHRUPIĄCA SAŁATKA / składniki na 1 osobę, przepis własny przygotowany w ramach projektu z Łowcami Smaku / 1 pęczek rzodkiewek 1 dojrzałe awokado solidna garść szpinaku baby 1 jajko oliwa z oliwek De Prado dukkah z pistacjami i sumakiem

KUCHARNIA
Bezy w fiołkowym pudrze. I jak smakują "kłopotki"? Rozwiązanie konkursu. 139

momentu, aż zupełnie wystygnie. Bezy są idealnie bezowe - z wierzchu chrupiące, a w środku delikatnie ciągnące. Posypać je z wierzchu fiołkowym cukrem pudrem i skropić syropem z fiołków ( tutaj przepis - klik ). FIOŁKOWY PUDER 1/3 szklanki fiołkowych płatków ok. 1/3 szklanki cukru Z zebranych fiołków odciąć płatki i przełożyć je do moździeża. Dosypać część cukru i ucierać, aż płatki puszczą

KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 143

octu balsamicznego i lodami bazyliowymi w asyście syropu z mięty i ogórka Co mogę powiedzieć? Najprościej i najkrócej - było fantastycznie i naprawdę smacznie i ogromnie się cieszę, iż przepisy i dania zainspirowały Uczestników do własnych kulinarnych eksperymentów.  Kolejne warsztaty kulinarne w Siedlisku poprowadzę w dniach 14-17 sierpnia , będzie to druga edycja Smaku Lata. Może spotkamy się w kuchni

KUCHARNIA
Galaretka z miodu pitnego z jabłkami łąckimi i miodem kurpiowskim 150

oraz laskę cynamonu. Gotować na wolnym ogniu tak długo, aż zmiękną.Odcedzić. Używać do dekoracji potraw, a powstały w wyniku gotowania płyn schłodzić i wypić - smakuje jak pyszny kompot. Przepis bierze udział w konkursie Blog ze znakiem smaku (klik) organizowanym przez Trzy znaki smaku - duma regionu. (klik

KUCHARNIA
Spaghetti inne niż wszystkie według Gordona Ramsay'a 680

gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy sos na około 5 minut, po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy z makaronem i posypujemy startym serem :) SMACZNEGO!  Przepis znalazłam na blogu http://szefowa-kuchni.blogspot.com

Kredowe Menu
Karkówka 396

Przepis na chrupiącą i aromatyczną karkóweczkę:) Wiadomo że z grilla była by jeszcze lepsza, ale w sezonie nie grillowym z patelni też można opędzlować takiego smakołyka :) Danie stosunkowo proste wymagające tylko odpowiednio przygotowania mięsa przed smażeniem a potem tylko pilnować żeby się dobrze smażyło i jeśli potrzeba lekko podlewać wodą ewentualnie bulionem i następnie poddusić. Jako dodatek można dodać ziemniaki

Kuchnia Pełna Pasji