Dziś prezentuje Wam kolejny przepis z książeczki "Czekoladowe radości". Nie jestem pewna czy tak powinny wyglądać makaroniki , bo jak dla mnie bardziej wyszły z tego po prostu ciastka, ale na smaku nie straciły;))) składniki 20 dag mielonych migdałów 1 tabliczka czekolady deserowej ( ja oczywiście użyłam mlecznej - mój mężczyzna nie lubi innej) 1 szklanka cukru 4 białka sposób przygotowania Białka ubić
Cukier&Puderkochani! Skoro sezon truskawkowy to kolejny przepis z ich udziałem ;)) składniki suche składniki 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru ( można dać mniej) mokre składniki 100 g masła 1 szklanka mleka 1 jajko tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej jak lubicie :) 12 sztuk truskawek Suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Masło topimy, studzimy. Mleko
Cukier&PuderDziś mam dla Was banalnie prosty przepis na deser z truskawek , który jest wspomnieniem z dzieciństwa mojego ukochanego:) składniki Truskawki ( my mieliśmy chyba ze 3 kilo, ale może być mniej) cukier opcjonalnie Truskawki myjemy, osuszamy i obieramy. Wrzucamy do miski , dusimy! Gdy utworzy nam się papka przekładamy do kubeczków i mrozimy. Gotowe
Cukier&Puderkochani! Dziś kolejna dawka truskawkowych przepisów! A co! trzeba korzystać póki są :))) KOMPOT 2 kg truskawek 2 litry wody 1/4 szklanki cukru Truskawki obieramy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy , słodzimy i gotowe! DŻEM 2,5 kg truskawek 700 g cukru jakiś żel fix Truskawki myjemy, obieramy wrzucamy do garnka i mieszamy z żel fixem
Cukier&Puderkochani! Dziś mam dla Was przepis na pastę z bobu nadającą się idealnie jako obkład do chleba :) 0,5 kg bobu 1 awokado sól, pieprz oliwa z czosnkiem i bazylią lub zwykła Bób ugotować do miękkości, obrać i wrzucić do pojemnika dodać obrane awokado, oliwę, doprawić i zblendować, gotowe! * Jeśli nie przepadacie za smakiem czosnku to nie używajcie oliwy
Cukier&PuderDziś mam dla Was przepis na pyszniutki owocowy koktajl ;) garść jagód kilka kulek agrestu czerwonego garść czarnej porzeczki 10 szt czereśni ok szklanka maślanki Wszystko miksujemy i gotowe! Smacznego
Cukier&PuderOstatnio maślanka stała się produktem który bardzo polubiłam a wcześniej nie wzięłabym go do ust, dlatego dziś mam dla Was przepis na naleśnik właśnie z nią :) 3 jaja 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 1 łyżka oleju z pestek winogron borówki nutella Jajka, mąkę i maślankę miksujemy na jednolitą masę
Cukier&PuderMój narzeczony dostarczył mi sporą ilość papryki , więc postanowiłam przyrządzić z nich zupę a oto przepis: Składniki 700 ml bulionu ( ja zrobiłam warzywny, ale wiadomo że lepiej będzie smakował bulion drobiowy) 7 papryk czerwonych 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 3 łyżki masła 12 ml śmietany pieprz, tymianek, sól. W garnku roztopić masło, chwilę podsmażyć cebulę i czosnek
Cukier&PuderDziś przedstawiam Wam kolejny przepis z gazetki Biedronkowej "Włoskie smaki". składniki 400 g makaronu tagliatelle 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 70 g sera gorgonzola 1 pęczek natki pietruszki (drobno posiekany) 100 g suszonych pomidorów (pokrojone w cienkie paseczki) 2-3 ząbki czosnku (utarte) 100 g rukoli sól, pieprz Ugotuj makaron. Na maśle podsmaż czosnek przeciśnięty przez
Cukier&Pudersię podgrzeją, a ser rozpuści. Od razu ostrzegam pizza jest pyszna , więc najlepiej przygotować podwójną porcję!! Szczególnie jeśli macie zamiar poczęstować więcej niż 3 osoby :) Smacznego kochani:) K:) *przepis znalazłam na stronie bake and taste
Cukier&Puderubiegłą sobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako
PastelFoodCześć czołem! Dziś nie przepis, a mała relacja z mojej sierpniowej wyprawy do lasu. Przy okazji wizyty w domu rodzinnym wybrałam się z tatą w ostatnim dniu sierpnia do lasu w poszukiwaniu grzybów. Prawdziwi grzybiarze nie śpią zbyt długo, więc i my obudziliśmy się o 5.00 rano! W weekend o tej porze roku lasy odwiedza zwykle więcej osób, dlatego lepiej
PastelFooddanie z kurkami w roli głównej. Kurki idealnie komponują się w sosach na bazie śmietany, białego wina i masła. I właśnie takie połączenie jest najbliższe moim kubkom smakowym. Mój przepis na sos z kurkami możecie wykorzystać również do innych rodzajów mięs. Idealnie pasuje zarówno do wołowiny, kurczaka czy cielęciny. Czas przygotowania: 90 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania
kulinarnyJamojej spiżarni dołączam kolejny przepis na pyszną i naturalną konfiturę. Tym razem pora na jagody. Prosta w przygotowaniu, a do tego bez konserwantów i zbędnych zagęszczaczy. Czas przygotowania: 1,5 h Składni na 400 ml konfitury Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg świeżych jagód 150 g cukru kryształ PRZYGOTOWANIE: Jagody myjemy i osuszamy. Owce przekładamy do garnka
kulinarnyJatemu przygotowywałem pyszne placki z cukinii , które cieszyły się dużym zainteresowaniem. I właśnie ten przepis był inspiracją na dzisiejsze placki warzywne. Zawsze staram się przygotowywać potrawy z sezonowych produktów, które są świeże i pełne witamin. Do tego przygotowałem kremowy sos ze świeżymi kurkami. Takie placki to świetna alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Polecam i czekam na Wasze komentarze
kulinarnyJa