przepis na pizze - 4500 przepisów (strona:159/300)

Smaki Parmy – symbol całej Italii, czyli jak wybrać najlepszy parmezan i prosciutto 263

Włoszech), a do tego lokalny miód, masło i grzyby. Wspomniane powyżej miejscowe produkty stanowią bazę wielu dań dostępnych w parmeńskich restauracjach, trattoriach, czy osteriach. W większości lokali oferowana jest pizza wyłożona prosciutto crudo i serem parmeńskim posypanymi rukolą lub bazylią. Pragnienie wzbudzone tą słoną mieszanką ugasić można lampką lokalnego wina – niemożna bowiem zapomnieć, że w okolicach Parmy rosną lokalne szczepy

Bon Ton Italia
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 171

niebieskiego. Ten tort zrobiłam dla moich dzieci, które postanowiły zrobić małe przyjęcie. A dla mnie nie ma większej radości jak ktoś poprosi mnie o zrobienie np. tortu, calzone czy pizzy. Wtedy wiem, że smakuje :) Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek galaretka truskawkowa 2 szt. śmietanka 30% lub 36% 1 litr

Kuchnia Viki
SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW 113

takie zdziwienie że został słoik a było ich kilka.Okazało się,że sos jest bardzo smaczny i nawet nie trzeba go doprawiać,a jak smakuje na pizzy...!Jestem zwolenniczką sosów robionych ze świeżych warzyw na bieżąco ale ten był w tym miesiącu naprawdę alternatywą na pustki w kieszeni,wystarczyło dodać to co się ma w lodówce  i gotowe.Czosnek,cebulka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 297

wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki i do pracy! ;-) Składniki na około 6,5 litrów sosu: 6 kg cukinii/kabaczka (+/- 200 g) - waga po obraniu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Souvlaki – greckie szaszłyki z kurczaka 286

Być w Grecji i nie zjeść Σουβλάκι to jak pojechać do Włoch i nie zjeść pizzy. Nie ma opcji. Jeśli ich nie próbowaliście, a macie ochotę na grilla, ale niekoniecznie na tłusty, ciężki, nieśmiertelny polski zestaw karkówka- kaszanka-kiełbasa, spróbujcie koniecznie tych szaszłyków. Greckie szaszłyki souvlaki można zrobić z wieprzowiny lub mięsa kurczaka. Wolę tutaj zdecydowanie mięso drobiowe, które daje

Karo in the Kitchen
Robyn Lawley gotuje - recenzja książki modelki plus size 125

kurczaka - żeberka wieprzowe - zapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły na bagietkę - francuską zupę cebulową - zapiekankę śniadaniową - pizzę nowojorską - sernik cytrynowy - czekoladowe semifreddo Moim zdaniem... Zanim książka trafiła w moje ręce, myślałam że to będzie zbiór przepisów na jakieś dietetyczne dania - ze składnikami, które ciężko będzie nabyć

Di gotuje
Pikle w ostrej zalewie ketchupowej 702

Ketchupy JAMAR  to aż 500 g prawdziwych, smacznych, zdrowych pomidorów bez konserwantów, zamkniętych w stylowej, szklanej butelce.  To uniwersalny dodatek pasujący właściwie do wszystkiego: kanapek, chipsów, przekąsek, pizzy, zapiekanek oraz wielu innych potraw." Buteleczka faktycznie jest tak fajna ,że spokojnie mogę ją wykorzystać jako mały wazonik :) Jeżeli chcecie poznać produkty firmy Jamar, bądź dowiedzieć się na jej temat

W Moim Magicznym Domu
Bruschetta al pomodoro 140

przez 4 miesiące w restauracji nad samym brzegiem morza. Idziesz do restauracji, ale zanim zamówisz na Calabrii główny posiłek- prosisz o bruschetta al pomodoro. Zazwyczaj późnym wieczorem, przed zjedzeniem pizzy! Pyszna i chrupiąca grzanka z ciemnego pieczywa , a na niej ...o mamma mia...właśnie! Do dzieła! Składniki żytnio -pszenny chleb Bawarski z kamiennego pieca  Dan Cake olio extravergine

Z Kuchni Do Kuchni
Tarte flambée 152

Tarte flambée (inaczej flammkuchen) to tradycyjne alzackie danie, coś na wzór pizzy, na cienkim chlebowym cieście z cebulą, kwaśną śmietaną, serkiem i boczkiem. Nazwa ta po polsku oznacza dosłownie „płonące ciasto” i coś w tym jest, gdyż flammekuchen piecze się w bardzo wysokiej temperaturze. Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło, kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Przepis pochodzi

Nastoletnie Wypiekanie
Farinata z quinoą i niebieskim serem 102

Facet i Kuchnia . Jest to placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek. Bardzo prosty, bardzo zdrowy i całkiem smaczny. Może z powodzeniem zastąpić pieczywo, lub pizzę ;) Z dodatkami możemy sobie do woli eksperymentować, ja postanowiłam zrobić wersję z quinoą i niebieskim serem pleśniowym, którego resztka zalegała mi w lodówce. Dorzuciłam jeszcze kilka oliwek, kaparów, suszonego pomidora

Quinoa Raz!
Pizza z grillowanym kurczakiem i warzywami 173

zgrillować, a po przestygnięciu pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać piekarnik do 200*C. Jeśli chcemy mieć gruby spód to używamy całe ciasto, moja pizza jest na cienkim spodzie, odłożyłam więc dwie średniej wielkości kulki ciasta. "Rozkręcamy" ciasto do wielkości blachy, w razie potrzeby korzystamy z wałka do ciasta :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika

Lubię to gotuję
Sałatka z kurczakiem i mozzarella 180

sobie pomyślałam, że po wielu pizzach, babeczkach i plackach czas na urozmaicenie mojego jadłospisu. Jedzenie fit jeszcze nikomu nie zaszkodziło a wręcz przeciwnie :) Tak szczerze to takie jedzenie zawsze kojarzyło mi się z wyrzeczeniami, z jedzeniem, które tak naprawdę albo nie ma smaku albo ma tak okropny, że nie da się tego jeść. Ale się myliłam, można zjeść smacznie

Kuchnia Viki
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 198

właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść, ale zdecydowaliśmy się na ciasto chlebowe + farsz z porów, z dodatkiem masła, żółtek, śmietany, sera oraz niewielkiej ilości wina

Nerds Kitchen
Podpłomyki grillowane faszerowane 173

rodzaj prymitywnego pieczywa, które ma postać okrągłego placka. Moja babcia piekła podpłomyki bezpośrednio na płycie pieca kuchennego. My pieca nie mamy, więc podpłomyki przygotowujemy w piekarniku ( jak mini pizzę gdyż są z odrobiną drożdży) lub smażymy je na grillowej patelni (tylko z mąki, wody i soli). Te placki wyglądem trochę przypominają chapati czy tortille. Wystarczy między podpłomyki grillowane włożyć farsz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z patelni 253

patelni . Tak, tak. Gdy wstawiłam zdjęcie z opisem na FB-ku, to odezwały się głosy niedowierzania, jak to ciasto z patelni? Takie samo niedowierzanie było z moim przepisem na pizzę z patelni , czy ciasta z mikrofalówki: murzynek z wiśniami , czy błyskawiczne ciasto z owocami . To jest przepis na kolejne szybkie ciasto. Uwielbiam przygotowywać ciasta, które są proste i szybkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię