ruchu i racjonalne podejście do jedzenia. Zjadam wszystko to, co widzicie na blogu ( + to czego nie widzicie! :D ), ale nie całe ciasto – a jego kawałek. Zjadam nie całą pizzę – a jej kawałek ( no albo 3 :D ) A do tego jem bardzo regularnie i NIGDY nie opuszczam posiłków. Mój organizm tak już się przyzwyczaił do tych stałych godzin
Ostra na Słodkooccie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal „The Modern Preserver” Na koniec książka po angielsku, ale dość łatwo dostępna w Polsce. Napisała
Ugotowane pozamiataneTaką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka mozzarelli
To co kochamNajlepsza pizza na upały. Taką nietuczącą można jeść nawet kilka razy dziennie. Schłodzony arbuz to balsam dla ciała rozgrzanego słońcem. Dodatki można komponować dowolnie, czyli co kto lubi lub ma pod ręką. I nie trzeba liczyć kalorii, bo ich tu prawie nie ma. Składniki: • plaster arbuza • morele • borówka amerykańska • czereśnie • liście melisy Wykonanie: • Wycięty
To co kochamomlet, ni to pizza, ale z pewnością jest to bardzo smaczny posiłek na kolację w zdrowej wersji. Dodatki na wierzch możemy dobrać wg własnych upodobań smakowych. Ja postawiłam na pieczarki, które akurat miałam w lodówce. Inspirację zaczerpnęłam od Eweliny . Składniki na 3 sztuki dla 1 osoby: 3 białka jaj 1,5 łyżki mąki kukurydzianej sól pieprz oregano bazylia Dodatki: przecier
Fabryka pomysłówChivoret są dość uniwersalne. Dlatego wystarczy zaopatrzyć się w książkę z pomysłami na lunche i umówić się na wspólne gotowanie z domownikami czy współpracownikami. Już nigdy nie zamówicie więcej pizzy! Słoiki na słodko i na słono Autorzy: Alexia Janny Chivoret i Pierre Chivoret (zdjęcia) Wydawnictwo: Buchmann Data premiery: 2016 Ilość stron: Okładka: miękka
Ugotowane pozamiataneprzykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość to podzielić ciasto na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkować formując okrągłe koło, wyciąć trójkąty.( tak jak kroi się pizzę ) Na każdym nałożyć marmoladę i zwinąć formując rogaliki. Rozłożyć rogaliki na blaszce i tak pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 15-20 minut
Kuchnia PokoleńJajka faszerowane - Kliknij po przepis. 10. Pieczarki w cieście naleśnikowym - Kliknij po przepis. 11. Rolada szpinakowo marchwiowa - Kliknij po przepis. 12. Pizza inaczej - Kliknij po przepis. 13. Rogaliki z ciasta francuskiego, na słono - Kliknij po przepis. 14. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 15. Roladki z tortilli
W kuchni u Monikizostał mi po nich miąższ, którego nie chciałam wylewać. Zrobiłam więc z niego sos, który doskonale nada się do zupy pomidorowej lub do leczo. Do pizzy jest za rzadki, więc nie polecam. Składniki: miąższ z 2 kg pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz ziołowy sól morska z chilli Miąższ miksujemy na papkę Przelewamy do małego garnuszka, doprawiamy i na małym
Szczęśliwa kuchniagęsta śmietana 18% (np. z Piątnicy) 3 cebule 250g wędzonego boczku Sól do smaku Pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Jeżeli macie kamień do pieczenia pizzy włóżcie go do piekarnika, a następnie nastawcie piekarnik. Do miski dodać mąkę i sól. Wymieszać suche składniki. Następnie dodać oliwę i powoli wodę. Ugniatać tak długo aż ciasto będzie gładkie
Fabryka pomysłówuśmiech na buzi. Znajdziecie tu obłędny tort śmietankowy, torcik pralinowy czy też tartę z jagodami. Ostatni – piąty rozdział – poświęcony został wypiekom na słono. Znajdziecie tu przepis na pizzę, chleb czy też quiche. Na mojej liście do zrobienia znajduje się tarta flambee z sosem paprykowym, tarta z nadzieniem migdałowo-pomidorowym oraz tarta z burakami z dodatkiem chrzanu. Nicole Just
Moja pasja smakuwieczoru naszła nas ochota na zjedzenie czegoś dobrego i sycącego, a że pogoda nie zachęcała do wyjścia z domu, padło hasło - gotujemy. Szybki rzut oka do lodówki i szafek... Pizza - na to zawsze mamy ochotę. Tym razem wiodącym składnikiem została kiełbasa z dzika, co z połączeniu z serami, papryką i rukolą stworzyła pyszną kompozycję
Milion Smakówciasto po wyznaczonym czasie podrośnie wyjąć je z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 trójkątów (jak pizzę). U podstawy każdego trójkąta kłaść łyżeczkę nadzienia i zwijać ku wierzchołkowi, tworząc rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch mlekiem i piec w temp. 190 stopni przez
Simply Foodcebulą... Jednak dobroć i poświęcenie mojego męża, który zmęczony i śpiący po bardzo ciężkim tygodniu pracy wziął malutką na dwugodzinny spacer, skłoniły mnie do przygotowania czegoś extra! Tarta lub pizza (jak kto woli to danie nazywać) pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i NAJLEPIEJ smakuje. Z niecierpliwością czekaliśmy przy piekarniku na moment, w którym danie było gotowe do degustacji (a raczej
Jeść, by żyć w zdrowiuokoło 1000 kcal. Cała reszta kalorii, które według indywidualnego zapotrzebowania powinniśmy dostarczyć są już w naszych rękach. Najlepiej oczywiście nadal dostarczać je z dobrych źródeł, ale jeśli jesteś fanem pizzy i coli, który życia bez nich sobie nie wyobraża, to to, że wdrożysz plan doktora bez eliminacji codziennego fastfoodu i tak powinien przedłużyć Twoje życie. Dr Greger nawet stworzył specjalną
Blendman