przepis na pizze - 4500 przepisów (strona:165/300)

Oryginalny włoski sos pomidorowy. 222

lata temu, jest prosty w przygotowaniu, ale co najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 małego selera 1 marchewka 500 g pomidorów

Rozpustne gotowanie
Szwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar 214

piekarnika. Piecz przez 10 – 12 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i natychmiast pokrój pod skosem na podłużne ciastka. Do tego celu używam radełka do pizzy. Pokrojone ciastka pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciastka są lekko chrupiące, a w środku lekko ciągnące. Przechowuj w zamkniętym pojemniku

codojedzenia
Drożdżowe pierożki-serduszka 170

łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Farsz: 200 gram szynki 200 gram pieczarek 1 cebula pół papryki czerwonej 200 gram sera żółtego ketchup pikantny zioła do pizzy Dodatkowo: papier do pieczenia 1 jajko olej do smażenia  Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy w paski i obsmażamy je na rozgrzanym oleju,studzimy.Szynkę ,cebulę i paprykę kroimy w paski.Wszystko razem

Bajeczna Kuchnia
Sos do pizzy 183

Dziś przedstawię najszybszy z sosów do pizzy. Taki którym smaruje się ciasto pod dodatki.  Składniki: keczup pikantny koncentrat pomidorowy ulubione zioła takie jak: oregano, tymianek, majeranek lub zioła prowansalskie. Wykonanie: Keczup i koncentrat wymieszać razem (w stosunku 1:1) dodać zioła i gotowe

Pychotkaaa
Domowa pizza 216

Składniki: ciasto 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki letniej wody 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 ½ łyżeczki soli Sos do pizzy Keczup koncentrat pomidorowy dodatki starty ser gouda pokrojona szynka pieczarki uduszone z cebulą na maśle kukurydza z puszki oregano tymianek majeranek Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrobić ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę. Keczup wymieszać

Pychotkaaa
JESIEŃ W MEDIOLANIE – czyli jak Nestlé spełniło moje marzenia / day 3 193

rzeczy w hotelu i wyruszyłyśmy na zakupy! Co krok mijałyśmy sklepy sławnych projektantów, gdzie zachwycałyśmy się pięknymi wystawami i kolekcjami na nadchodzący sezon. Zakupiłyśmy pamiątki … zjadłyśmy ostatnią włoską pizzę ( ta z Anchois przepyszna! ) i wylądowałyśmy w Food Markecie – sklepie z prawdziwymi, oryginalnymi i najlepszymi produktami z Włoch! Sery, wędliny, makarony, sosy, dodatki, świeżo owoce, warzywa i pieczywo

Ostra na Słodko
Ravioli ze szpinakiem, ricottą i oscypkiem 235

Kuchnia włoska czyli spaghetti, pizza, lazania a także ravioli. Pyszne małe pierożki łatwe w wykonaniu i pyszne w zajadaniu. Tym razem dołożyłam do pierogów wraz ze szpinakiem ricottę i nasz rodzimy oscypek. W rezultacie danie wyszło przepyszne i polecam je każdemu. Ravioli ze szpinakiem, ricottą i oscypkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Maślankowe pączki 150

Wykładamy drożdżowe ciasto, obsypujemy z wierzchu mąką i wałkujemy na grubość około 1 cm. Przykrywamy ściereczką jeszcze na 5 minut. Rozgrzewamy olej w rondlu do temperatury 190st. Nożem do pizzy wykrawamy z ciasta prostokąty i wrzucamy na gorący olej. Marmoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy na gazie, aż zmięknie. Przekładamy do szprycy z cienką końcówką i nadziewamy pączki. Posypujemy cukrem

Gotowanie moimi oczami
grzyby w słoikach na zimę 184

Doskonała alternatywa na zimę. Wystarczy otworzyć słoik, grzybki opłukać na durszlaku, podsmażyć na patelni z cebulką i jajkiem. Można je także wykorzystać do sosu, pizzy, zapiekanek, kotletów. Składniki: dowolna ilość grzybków sól Sposób wykonania: Grzybki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, dobrze opłukać  ( 2-3 razy ). Przełożyć do garnka. Gotować w osolonej wodzie przez 15 minut czas mierząc od zagotowania

Darcia w kuchni
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 155

smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy, jeśli chcemy mieć pikantne paszteciki ( np. gyros , do pizzy lub ostrą paprykę) Dodatkowo : 1 jajko do posmarowania ciasta Mąkę ( na początek 20 dkg ) wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże, dodać jajko, śmietanę sól i pokrojone

Maślane ciasteczko
Hiszpańska tortilla z chorizo 188

Następnie zsunąłem ją z talerz ponownie na patelnię przyrumienioną stroną do góry i smażyłem jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zsunąłem danie z patelni na talerz. Pokroiłem jak pizzę w trójkątne kawałki, które umieściłem na talerzach. Każdy kawałek posypałem obficie startym na drobnej tarce serem manchego i posiekanym drobno szczypiorkiem. Podałem z lampką czerwonego wina

Wyprawy kulinarne
Zupa dyniowa z kasztanami - przepis 199

kasztanów, połączone z chrupiącymi słodkimi grzankami do tego orzeźwiający tymianek. Cóż więcej nam trzeba na te pochmurne dni. Zapraszam na inne dyniowe szaleństwa krem z dyni  klik  pizza z pieczoną dynią klik

Basia w kuchni
Pizzerinki z cukini! 139

tarce. Polecam również dodanie gorgonzoli lub innego bardzo wyraźnego w smaku sera. Pasować będą również pieczarki i mnóstwo innych składników, które możemy znaleźć w menu każdej pizzerii. Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na ciepło. Można również zaserwować z sosami;) (p.s. najlepszy czosnkowy

Kuchnia Pani Wiosny
Focaccia z parmezanem i pomidorami 109

Pyszna, miękka a z zewnątrz chrupiąca focaccia to rodzaj pieczywa pochodzącego z kuchni włoskiej, będącego podstawą do pizzy. Może być z dodatkami: pomidorami, oliwkami, ziołami lub bez. Podaje się ją na ciepło lub na zimno z dodatkiem oliwy z oliwek. Będąc we Włoszech zajadłam się nią każdego dnia, bardzo mi smakowała. Postanowiłam tym razem przygotować własną. Moja focaccia jest lekko

Mango Papaja
Placki kukurydziane, z których możesz zrobić domowe nachosy lub domowe quesadillas 206

kształt okrągłego placka. 5) Gotowe placki smażę na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony (bez tłuszczu). 6) Kolejno, kroję na trójkąty, aby uzyskać nachosy (używam kółka do pizzy). Gotowe:) P.S. Ciasto można dosolić, wzbogacić ziołami lub serem, jak kto woli :)  Smacznego! Pozdrawiam, Adrianna

Pause Gotowanie!