Znów naszło mnie na eksperymentowanie i kupiłam paczkę sezamu oraz puszkę cieciorki. Z tego zestawu można wyczarować podobno wiele. Cóż pora to sprawdzić. Na pierwszy ogień poszła pasta Tahini, niezbędnik przy robienia hummusu. 200 g sezamu 1 łyżeczka oleju kokosowego Sezam dosłownie przez 30 sekund prażymy na rozgrzanej patelni uważając by zbytnio się nie zarumienił, bo zrobi się gorzki
Emskie Smakichce się go jeść cały czas. Składniki 1 litr śmietany 30 % 1 Serek mascarpone 1 Biszkopt ciemny trzy warstwowy 1 Tabliczka czekolady białej 1 paczka migdałów 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 Słoik dżemu ,bądź powideł Wykonanie Rozpuszczamy białą czekoladę i mleczną w osobnych naczyniach odstawiamy aby wystygła ,następnie do wysokiej
Mój Smakmałe kawałki brokuł pęczek pietruszki 2 jajka pół paczki sera feta sól pieprz ziołowy do smaku folia aluminiowa Wykonanie Pierś z kurczaka myję i osuszam , mięso kroję w kostkę ,następnie
Mój SmakSkładniki 6 płatów śledzi matiasów 3 cebule 1 paczka surimi pieprz czarny pieprz ziołowy olej Wykonanie Śledzie namaczam tym razem w wodzie
Mój Smaksłodkie ciasta do kawy ,na spotkania w gronie rodzinnym i nie tylko . Składniki 800 ml śmietany 30% 1 duża paczka herbatników maślanych 200 ml mascarpone 6 sztuk batonów bounty pól szklanki mleka Wykonanie Batony rozpuszczam
Mój SmakSkładniki Ciasto robię na tortownicy o wymiarach 28 cm 4 galaretki truskawkowe 1 duża paczka biszkoptów 0,5 truskawek 200 ml śmietany 30 procent 1 kubeczek serka mascarpone
Mój Smakduża cebula 1 puszka ananasa w kawałkach 1 papryka czerwona 1 paczka makaronu Tagliatelle 3 łyżki śmietany do gotowania 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii
Mój Smakskładniki są na tortownicę 32 cm ) 1 litr śmietany 30% 1 kubeczek serka mascarpone 2 czekolady białe 3 łyżeczki żelatyny 1 duża paczka herbatników zbożowych pół kostki masła 1 łyżeczkę zapachu śmietankowego pół szklanki mleka sojowego waniliowego Wykonanie Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy
Mój Smakżyczę miłej niedzieli . Składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 100 dag szynki długo dojrzewającej 1 kubek serka ziołowego almette 1 paczka placków ryżowych ( do sajgonek ) sól himalajska pieprz czarny 2 łyżki oliwy Wykonanie Ziemniaki obieram i myję , następnie zalewam wodą dodaję soli i wstawiam do gotowania , ziemniaki
Mój Smakpuszystą masę, dodać mąkę a proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki. Beza: 6 białek 1 szklanka cukru 2 paczki migdałów Białka ubić z cukrem wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Następnie ciasto posmarować bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez
Aromatyczne Podróżeciastek 120 g średnio miękkiego masła 120 g margaryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy) 3 jajka 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 paczka kleiku ryżowego (użyłam Nestle - 160 g ) Piekarnik nagrzać do 180°C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce aż się dobrze połączą. Łyżką kłaść spłaszczone porcje
Posadzone i zjedzoneOrzechowiec Ciasto 3 dkg drożdży 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 żółtka 20 dkg masła 25 dkg mąki Masa 20 dkg orzechów włoskich zmielonych 18 dkg cukru 1 paczka cukru waniliowego 3 białka Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem i odstawić. Masło posiekać z żółtkami i mąką, zrobić dołek, wlać do niego drożdże i szybko zagnieść ciasto. Można też
Posadzone i zjedzonePaczkę gotowych pierożków tortellini mam zawsze w spiżarni. Gdy trzeba coś na szybko zjeść, te pierożki są niezastąpione. Wystarczy szybki sos serowy w stylu beszamelu i mamy gotowe danie. Ale my zwykle takie pierożki jemy na kolację. Wymyślam różne wersje z ich udziałem, gdy znudzą nam się nieśmiertelne kanapki i sałatki. Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 250 g gotowych
Posadzone i zjedzoneprzepisu ze starej niemieckiej książki, z której usmażyłam pyszne pączki , zrobiłam oponki. Pyszne, leciutki, w sam raz na Tłusty Czwartek. Oponki drożdżowe zaczyn drożdżowy: 400 ml mleka (później dodałam jeszcze trochę) 35 g świeżych drożdży 250 g mąki 52 g cukru Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać letnie mleko, mąkę i wymieszać rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Następnie
Posadzone i zjedzonemamy w lodówce. W sumie są to trzy porcje - na trzy blachy. Po przestygnięciu ciasteczka przechowywać w metalowej zamkniętej puszce. *jeśli używacie cukru waniliowego, można użyć nawet całą paczkę, lecz o tyle samo zmniejszyć wtedy ilość cukru w przepisie
Posadzone i zjedzone