zrobieniu lodów czy też po wypiekaniu niektórych ciast (babki, pączki...) pozostają białka. Co z nimi zrobić? Można je zamrozić albo od razu zrobić z nich deser. Zrobiłam taki właśnie pyszny deser. Przygotowałam go na bazie kremu lemon curd, w którym się prawie zakochałam. Oczywiście nie sam lemon curd jest sprawcą tego puszystego deseru. Potrzebna jest niezastąpiona śmietana
Kuchnia u Krysipokusił się choćby raz, żeby zjeść takiego rogala w dniu św. Marcina 11 listopada? Tradycję jedzenia rogali świętomarcińskich można porównać do tradycji spożywania w tłusty czwartek pączków i faworków. Oryginalne, certyfikowane rogale świętomarcińskie wykonane są z białego maku, z dodatkiem miodu, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej i pachną migdałami. Mają kształt podkowy i ważą około 250 g. Jadłam oryginalne
Kuchnia u KrysiSzkoda, że nie było śniegu i prawdziwej zimy. Pozostały wyjścia do kina, do Aquaparku, spacery i oczywiście wspólne pichcenie w kuchni. Przecież był Tłusty Czwartek, więc wspólnie smażyłyśmy pączki i faworki. Razem robiłyśmy pizzerki. Dzieci lubią pomagać w kuchni. Poświęcajmy więcej czasu naszym dzieciom, bo tak szybko wyrastają z tego cudownego czasu, jakim jest dzieciństwo (blaszka 25x36
Kuchnia u Krysizimno 50 dag serka homogenizowanego waniliowego 30 dag sera białego trzykrotnie mielonego szklanka ubitej śmietanki kremówki pół cytryny 2 galaretki pomarańczowe 1 galaretka truskawkowa torebka cukru waniliowego 3 paczki herbatników pełnoziarnistych 20 g żelatyny pół kostki masła dowolne sezonowe owoce ( w zimie można użyć np brzoskwiń lub ananasa z puszki) Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodając 1/4 wody mniej
sierotka maRysia w kuchnimmmm :)))) Koniecznie wypróbujcie! Pianka śmietankowa: 400 ml śmietanki 30% 400 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów 1 galaretka brzoskwiniowa W tortownicy (26cm) wyłożyć warstwę biszkoptów. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia
Smakołyki Asikawałeczek serniczka, częstujcie się :-) Składniki: 70 dag sera białego 80 g margaryny lub masła 70 g cukru kryształ 3 galaretki (o smaku truskawki, agrestu i pomarańczy) 2 galaretki cytrynowe paczka okrągłych biszkoptów wyciśnięty sok z 1 cytryny Przygotowanie: Dzień przed zrobieniem sernika najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy miski. Do każdej z nich nalać po 200 ml wrzącej wody
Ciastka - domowe słodkościpesto z jarmużu świetnie pasuje do pieczywa na śniadanie w towarzystwie np. pomidora, ale też do makaronu. Nie ma reguły. Pesto z jarmużu Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 150g orzeszków ziemnych paczka jarmużu - zazwyczaj 200g główka czosnku 80ml oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól do smaku *opcjonalnie 2 spore łyżki płatków drożdżowych Wykonanie: 1 W garnku zagotuj wodę. Wsyp jarmuż
Blendmancieszę, że z tą wersją sernika współpracuje mi się dobrze, bo ani nie opada ser a i spód zawsze będzie dobry. Przedstawiam – jagodowy sernik na zimno. Składniki 1 paczka biszkoptów 500 g twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 1 kisiel o smaku owoców leśnych 1 łyżka żelatyny 100 gram jagód 300 ml śmietany kremówki 30% Sposób przygotowania Biszkoptami wyłożyć spód
Pink Envelopezeszłym tygodniu miałam przeprowadzkę. Jednym z jej elementów było wielkie sprzątanie zamrażalki. Kiedy znalazłam w niej paczkę mrożonych śliwek węgierek, wiedziałam, że nie mogą się zmarnować. Zwłaszcza, że uwielbiam owoce smażone z masłem np. czereśnie . Tak powstał przepis na śliwki saute. Składniki: kilo umytych i wypestkowanych śliwek – mogą być mrożone 2 łyżki masła czubata łyżka brązowego cukru wyciśnięty
Ugotowane pozamiatanepolecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujace się na blogu : Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami Racuchy drożdżowe jak pączki Przepyszne jabłka w cieście Bliny ziemniaczane Jabłka w cieście Racuszki ryżowo jabłkowe Racuszki z twarogu Racuszki bananowe Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Wydrukuj przepis The post Bezglutenowe racuszki z twarogu
mojewypiekiinietylkozastąpić dowolnymi składnikami, są tylko dwie zasady, po pierwsze nie za dużo, a po drugie dodatki muszą być małe, lub drobno pokrojone. Przepis Składniki: 1 jajko 450 g mąki paczka suchych drożdży 2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru przecier pomidorowy 6-10 sztuk suszonych pomidorów 1 duża kulka mozzarelli puszka tuńczyka 4-5 młodej cebulki
KasiaiKrzysiu.plCiasto bez pieczenia, ze śmietaną i orzeźwiającą galaretką to prawdziwy hit lata. Nie za słodkie, delikatne i puszyste- nic więcej nie potrzeba. Zapraszam! Letnia kostka twarożkowa Składniki: 2 paczki maślanych herbatników 2 śmietany kremówki 4 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru serek biały, twarożek ok.300g aromat cytrynowy galaretka agrestowa owoce do dekoracji Przygotowanie: Formę ok 22x30 wyłożyć jedną warstwą herbatników
Tagebuch po polskuochotę na coś słodkiego najczęściej robię przeróżne serniczki bez pieczenia. Tym razem postanowiłam zrobić z brzoskwiniami i jagodami, pychotka !!! SKŁADNIKI tortownica o śr. 18 cm paczka biszkoptów okrągłych, 400 g serka naturalnego, 200 g kremu czekoladowego 4 łyżeczki żelatyny, 1 brzoskwinia, 1 łyżka jagód, 1 galaretka brzoskwiniowa WYKONANIE Tortownicę wykładamy folią, układamy na dnie biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy
słodki bratekłyżki wody szczypta soli 1 jajko Nadzienie około 1 kg jabłek (np. papierówki) 50 g rodzynek 1,5 łyżeczki cynamonu Kruszonka 100 g masła 100 g cukru 1 paczka cukru wanilinowego 100 g mąki pszennej Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kulkę ciasta, którą wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po wyciągnięciu rozwałkujemy i wykładamy na formę
W Moim Magicznym Domusłodkości polecam, jako że sama toleruję ją w wielkim umiarze ;) Składniki: 1 szklanka białej quinoy puszka mleka kokosowego 1 szklanka wody wanilia (może być w laskach lub BG z paczki) słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ricotta 2 łyżeczki miodu trochę mrożonej czarnej porzeczki (w sezonie polecam świeżą) Wykonanie: Quinoę gotujemy według drugiego sposobu (odsyłam do: http://quinoaraz.blogspot.com/2015/09/jak-ugotowac-quinoe.html) w szklance
Quinoa Raz!