Bakłażan czyli owoc psianki podłużnej lub oberżyna. Mniej znany jest jako gruszka miłosna, jajko krzewiaste czy bakman. Pochodzi z Chin, Egiptu i Indii. W Polsce
Codzienna kuchnia niecodziennaMoja przygoda z zupą serową zaczęła się od pewnej podróży. Wracałam z dość daleka. W samochodzie spędziłam już jakieś 8 godzin, a jeszcze kolejne
Codzienna kuchnia niecodziennaWitajcie kochani. Zaniedbałam Was ostatnio. I tutaj, i na Waszych blogach. Mam nadzieję, że wybaczycie mi to :) mam jednak remont w domu, a z nim zamieszanie
Codzienna kuchnia niecodziennaPodczas upałów najchętniej jemy lekkie potrawy. Jednak nie da się nie jeść nic "konkretniejszego". Mężczyzna po całym dniu pracy nie zawsze zadowoli się kilkoma ziemniaczkami, jajkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaŻeberka nie są moim ulubionym kawałkiem mięsa. Trzeba jednak przyznać, że w połączeniu z niektórymi produktami właśnie one są bezkonkurencyjne. Jednym z takich produktów
Codzienna kuchnia niecodziennaPaździernik to miesiąc kojarzący mi się z pięknymi pomarańczowymi dyniami. Widać je niemal w każdym sklepie i na każdym straganie. Przybierają fantazyjne
Codzienna kuchnia niecodziennaPierogi to obok makaronu coś, czego przez długie lata nie robiłam. Po pierwszym nieudanym razie doszłam do wniosku, ze nie umiem i nie będę się
Codzienna kuchnia niecodziennaZupy gotuję zawsze na mięsie, nigdy na żadnych kostkach czy mieszankach. (No chyba, że są to zupy, które nie muszą być przygotowywane na wywarach mięsnych.) W
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj coś szybkiego dla zabieganych - do których ostatnio ja należę ;) Wystarczy mieć to, co nam pozostało z gotowania rosołu, czyli jakieś mięso i warzywa. Ja tym
Codzienna kuchnia niecodziennaWiosenna kuchnia nieodmiennie kojarzy mi się z młodymi ziemniakami i nowalijkami. Kiedyś mimo wszystko smakowały one inaczej, lepiej. No, ale jak się
Codzienna kuchnia niecodziennaSzczaw kojarzy mi się z ciepłą wiosną i swojskimi smakami. Myślę jednak o szczawiu świeżym, zerwanym z ogródka, a nie takim kupionym w słoiczku. Bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennaNadszedł czas młodych ziemniaków. Dla mnie to wspaniały czas, gdyż ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią. Do młodych ziemniaków wspaniale pasuje delikatne grillowane mięsko lub ryba. Ja
Codzienna kuchnia niecodziennaZapiekana cukinia to dość popularne danie. Każdy ma swoje sposoby i połączenia smakowe. Ja niemal za każdym razem staram się
Codzienna kuchnia niecodziennaCukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko
Codzienna kuchnia niecodziennaCo zrobić z nadmiarem usmażonych naleśników? Można zamrozić, żeby przechować je do następnego razu . Można jednak wykorzystać je trochę inaczej i zjeść ze smakiem przy najbliższym
Codzienna kuchnia niecodzienna