Chili con carne, to potrawa kuchni meksykańskiej. Nie wiem, jak się ma do tego fakt, że „… w 1977 roku ogłoszono chili con carne „oficjalnym daniem stanu
mojewypiekiinietylkoWielbiciele ryżu mają zapewne bardzo wiele sposobów na jego przygotowanie i wykorzystanie. Czy to będzie gotowany, smażony, w formie risotto, na słodko, na ostro… i nie
mojewypiekiinietylkoDzisiejszy wpis będzie nietypowy. Po pierwsze założyłam sobie, że na blogu nie przedstawię nigdy takiego dania, bo jak to określam jest „nieblogowe”. W zasadzie każdy potrafi
mojewypiekiinietylkoWszechobecny ananas króluje w mojej kuchni pod różnymi postaciami. W ciastach, deserach, napojach, daniach mięsnych… i nie tylko. Świeży ananas wprowadza do potraw całe bogactwo smaków
mojewypiekiinietylkoW tym daniu jest zamknięty ogrom wspaniałych składników. Prawie każdy z osobna (oprócz przypraw) stwarza możliwość przygotowania różnych potraw. Połączone wszystkie razem komponują się w… jarski
mojewypiekiinietylkoJedni lubią ziemniaki gotowane, inni frytki, smażone, pieczone, czy puree. Oprócz tego, mamy swoje ulubione odmiany ziemniaków. Tym razem, moje ulubione będą… czerwone ziemniaczki pieczone inaczej
mojewypiekiinietylkoDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla
mojewypiekiinietylkoKoperkowo czosnkowe kotleciki drobiowe, to kolejna wersja siekanych kotlecików. Tym razem dodałam dużo czosnku i koperku. Smak zupełnie inny niż poprzednie, więc i ta wersja też
mojewypiekiinietylkoSzybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami
mojewypiekiinietylkoNadaje się do gotowania, kiszenia, jemy ją na surowo w postaci surówek… i nie tylko. Posiada szereg cennych właściwości, zdrowotnych i leczniczych, ceniona w dietach odchudzających
mojewypiekiinietylkoKurczak generał z warzywami, czy kurczak pieczony na butelce z piwem… i nie tylko. Ten przepis był już na blogu, a że kurczak jest wyśmienity
mojewypiekiinietylkoFromuła zawitała dzisiaj do Kraju Kwitnącej Wiśni. Ponownie, na zaproszenie Darii, wzięłam udział we Wspólnym Gotowaniu z Formułą z okazji GP Japonii. Japonia, jej kultura, ludzie
mojewypiekiinietylkoTofu, to nic innego, jak twarożek sojowy. W Chinach nazywany jest 豆腐 dòufǔ. Tofu jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na
mojewypiekiinietylkoSzare kluski, to danie kuchni wielkopolskiej, która właśnie słynie z wielu rodzajów klusek. Kulochy, nagusy, szkaplarki, tartusy, skubanki, szagówki, prażuchy, kluski szare, żelazne… długo jeszcze
mojewypiekiinietylkoKurczak trochę już się przejadł, czas na jakieś zmiany. Okazja sama się nadarzyła wraz z akcją Pawła – Farsz Niepodległości 2014. Moje myśli skierowały się ku
mojewypiekiinietylko