"Nie chcę tortu, zróbmy tylko grilla" - rzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych
głodny alergikRozgrzewający krupnik na żeberkach wieprzowych.Składniki: 300 g żeberek wieprzowych400 g ziemniaków obranychszklanka kaszy jęczmiennejmarchewkapietruszka cebula2 listki laurowekilka ziaren ziela angielskiegosól, pieprz natka pietruszki, koperekMięso
prawdziwe jedzeniePieczeń z karkówki tym razem w sosie warzywnym to kolejna odsłona jednego z moich ulubionych mięsiw, podchodząc jednocześnie do niej z swoistym szacunkiem staram się zawsze
Mechanik w kuchniNie wiem jak u Was ale u nas rosół bywa bardzo często, tak średnio 3-4 razy w tygodniu. W pozostałe jadamy zupy przygotowywane
Smaczne ZdroweOd jakiegoś czasu chodził mi po głowie makaron barwiony atramentem z ośmiornicy... W końcu znalazłam i musiałam wypróbować!Składniki:250g makaronu tagliolini barwionego atramentem,150-200
Pudełko rozmaitościPyszna, mięciutka jagnięcina zamarynowana w musztardzie rosyjskiej i przyprawach, przygotowana na patelni grillowej. Dodatkiem są warzywa karmelizowane - ale bez dodatku cukru czy miodu. Warzywa po wrzuceniu
My Culinary ArtSKŁADNIKI400 g makaronu typu paccheri300 g dużych krewetekpół szklanki białego wytrawnego wina400 g przecieru pomidorowego3 łyżki oliwy z oliweksólząbek czosnkupapryczka chilinać pietruszkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAOczyścić krewetki usuwając głowę
zielonacukinkaWszyscy chyba cierpimy na brak czasu w dzisiejszym świecie. A przed Świętami to już w ogóle ;) W takich sytuacjach z pomocą przychodzą proste, szybkie przepisy
Czerwona PorzeczkaDzisiaj piątek, a do tego przedświąteczny, więc wypada podać na stół śledzia :) Tym razem w śmietanie, ale trochę inaczej, bo z dodatkiem świeżej bazylii
Codzienna kuchnia niecodziennaPor myjemy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia. Przekładamy go do większego garnka, dodajemy
Kredowe MenuPierogi z kapustą i grzybami muszą być na mojej wigilii obowiązkowo – oprócz barszczu to mój największy przysmak. Można oczywiście nadziać je tylko lekko przesmażoną kiszoną
Poezja smakuW przerwie od świątecznego gotowania, chciałabym Wam przedstawić bardzo pyszną, specyficzną... kanapkę oraz lyoneską knajpę. Francuska Tartine to nic innego, jak wielka, gruba i "otwarta" połówka
Kitchens AlphabetOczyszczająca i wspomagająca pracę wątroby zupa.Rozgrzewająca, dietetyczna i łatwa w przygotowaniu.- 1 brokuł- 1 por, olej- 2 ząbki czosnku, sól, pieprz- 2 ziemniaki, liść laurowy
Pasje JolkiDzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki:2 piersi kaczki ze skórąpół łyżeczki majerankusólpieprzzmiażdżony ząbek czosnku2 łyżki oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Piersi dokładnie umyłam i osuszyłam. Olej wymieszałam z solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.Dok
Kulinarny Pamiętnik