Mąż namówił mnie do udziału w konkursie Rezydencje dla artystów gotujących klik :) Jako że zgłoszenia tylko do jutra szybciutko odgrzebałam przepis na lunch, który mogłabym zaserwować
Magiczna kuchnia DariiUwielbiam szpinak w każdej postaci... Z racji tego, że o świeży szpinak już ciężko, w okresie jesiennym chętnie sięgam po szpinak mrożony. Jeżeli do szpinaku dodamy
Magiczna kuchnia DariiKolejna inspiracja australijskim Masterchef'em i przepisem Garego Mehigan'a. W okresie jesienno-zimowym curry bardzo często pojawia się na moim stole. Najczęściej różne
Magiczna kuchnia DariiBardzo długo chodziło za mną chili con carne. Ciągle zastanawiałam nad zastępnikiem wołowiny i jakoś nie bardzo potrafiłam wyobrazić sobie w tej roli tofu czy paner
Magiczna kuchnia DariiMakarony są czymś co cieszy wśród mojej gromady zawsze ogromnym powodzeniem. Spaghetti bolognese to coś co zawsze znika, niezależnie od apetytu i kulinarnych zachcianek moich dzieci
Magiczna kuchnia DariiTortille, burito, tacos - wszelkie placki w które da się zawinąć coś smacznego są wielce pożądane:) Tym razem wybór padł na kukurydziane tacos, których przygotowanie jest szybkie
Magiczna kuchnia DariiPamiętam, jak pierwszy raz wpadła w moje dłonie przyprawa kmin rzymski… Pierwszy przepis jak przyszedł mi na myśl to właśnie ten, prezentowany poniżej. Oryginalne i
Głodni Wrażeń - fit przepisyZdarzyło się Wam ugotować za dużo kaszy gryczanej, np do gulaszu ? Mam dla Was ciekawy pomysł, na jej wykorzystanie. Pulpeciki gryczane z dodatkiem suszonych grzybów
kolorowotorcikowoCzyli pożywna zupa z kukurydzą, boczkiem oraz ziemniakami.Dodaję do niej papryczkę chilli i furę koperku. Mój mąż mówi, że to zupa amerykańska ;) I że tylko
bistro mamaDziś coś z kuchni meksykańskiej - wiejska zupa jarzynowa.Przepis pochodzi z z dodatku "Kulinarny Atlas Świata", który kilka lat temu ukazywał się razem z GW.Zupa
bistro mamaNa młode ziemniaki czeka chyba każdy. Od razu mam dzieciństwo przed oczami i obraz, jak z mamą idę na ogród i motyczką podkopujemy krzaczki, może gdzieś
bistro mamaNaleśniki robię bardzo często i przeważnie na dwa dni.Jeden dzień na słodko, a drugi dzień wytrawny.Przepadam za jednymi i drugimi, ale gdybym miała wybierać to wybrałabym
bistro mamaMam słabość do tart, do tych ze szpinakiem w szczególności. I choć wolę tarty na kruchym cieście, to częściej zastępuję je gotowym francuskim. Jeśli macie więcej
bistro mamaDlaczego 2w1?Leczo - bo jest cukinia, jest papryka, jest kiełbaska. Choć tu zdania są podzielone. Dla jednych leczo to przede wszystkim papryka, dla innych kiełbaska, papryka
bistro mamaJedna grzanka zatopiona w zupie,druga - jeszcze chrupiąca - na wierzchu.Aromatyczna i bardzo pożywna zupa cebulowa,na którą przepis pochodzi z książki Julii Child"Gotuj z
bistro mama