Nie ukrywam, że drób jest najczęściej używanym z mięs w mojej kuchni, ze względu na jego walory smakowe i odżywcze. Drób zawiera niewielkie ilości tłuszczu (skórę
mojewypiekiinietylkoProsta w przygotowaniu, bardzo smaczna, pożywna, ostra i jednocześnie słodka. A co najważniejsze, roz-grze-wa-jąca. Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego
mojewypiekiinietylkoJedni ją uwielbiają, innych odstrasza już sam zapach, nie wspomnę o smaku. Żródło wielu witamin, związków i składników mineralnych. Brukselka – warto przemycić ją w kuchni
mojewypiekiinietylkoTyle pisałam o wykorzystaniu serwatki, więc po przepisie na twaróg domowy pora na żurek na serwatce. Nie potrzebujemy nastawiać zakwasu na żur, bo tu zastąpi go
mojewypiekiinietylkoCzy znacie gołąbki na dziko? Ich zaletą jest prostota, szybkość, łatwość przygotowania. No i… zawsze to coś innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy
mojewypiekiinietylkoPrzy dzisiejszym daniu trudno mówić o przepisie. Jest to bardziej sposób podania. Nie wiem kto jest jego autorem, czy autorką, bo krąży po internecie od bardzo
mojewypiekiinietylkoNajbardziej popularną potrawą ze schabu są tradycyjne schabowe, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe
mojewypiekiinietylkoJedna z kolejnych inspiracji, niewiadomego pochodzenia, wykopana z internetu. Kto jest autorem tego sposobu wykonania? Naprawdę nie wiem, ale wielu do niego się przyznaje. Faktem niewątpliwym
mojewypiekiinietylkoLubię kontrastujące ze sobą smaki, więc nie po raz pierwszy, na moim stole gości kombinacja mięsa i owoców. Tym razem, są to roladki drobiowe z bananami
mojewypiekiinietylkoCo decyduje o wykwintności dania? Użyte składniki? Wygląd? Dodatki? A może smak? Moim zdaniem, to wszystko, nawet i jeszcze więcej. Czy proponowane przeze mnie danie jest
mojewypiekiinietylkoPlacek po węgiersku… placek po cygańsku… placek po zbójnicku… a może jeszcze inaczej? U mnie, to jest placek ziemniaczany z gulaszem. Są wersje z papryką, z
mojewypiekiinietylkoWygląd dania bardzo wiele znaczy, a jak wiele - niech przykładem będzie zupa cebulowo serowa, zapiekana w chlebkach. Z poniższych proporcji wyjdą 2 chlebki do zupy i
mojewypiekiinietylkoZnane są nasze tradycyjne kopytka, więc może zaczerpnijmy, dla odmiany, coś z kuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba
mojewypiekiinietylkoPo Tłustym Czwartku pora odpocząć trochę od łakoci i słodkości. Tuńczyk jest popularną rybą. Kupując go i jedząc nie zdajemy sobie sprawy z jego rozmiarów. Większe
mojewypiekiinietylkoLubicie pierogi? Bo ja bardzo, a szczególnie ruskie. Wydawać by się mogło, że co jak co, ale pierogi są na pewno kulinarnym wynalazkiem czysto polskim. A
mojewypiekiinietylko