się dość szybko zjeść. Mnie został spory kawałek lekko wyschniętego ciasta czekoladowego. Można odświeżyć je w mikrofali i zjeść np. z dżemem lub mlekiem, ale można zrobić z nich coś lepszego. Bajaderki! Jako mała dziewczynka uwielbiałam te ciastka, dopóki babcia nie powiedziała mi, że w cukierniach robi się je z resztek. Później już trochę bałam się je jeść, jednak doskonale(...)cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki czy innych dodatków, może być za to z bakaliami 100 g gorzkiej czekolady 100 ml płynnej śmietanki 30-36% (może być także słodka śmietanka 12/18% lub po prostu) mleko 1/2 szklanki mleka 100 g namoczonych wcześniej rodzynek (chyba że ciasto było już z bakaliami) 1 aromat rumowy lub trochę rumu 3/4 słoika dżemu
Ratunku obiadJeśli jest coś co łączy kulinarnie tradycję ze wspomnieniami, to na pewno będzie W-Z. Nie, nie trasa, ale… ciaaaaastka. W „mojej” cukierni Wuzetki były zawsze dekorowane na dwa sposoby. Jedne były z napisem, drugie z rozetką z bitej śmietany i wisienką. Przyznam, że wtedy wybierałam właśnie te drugie i to z bardzo prostej przyczyny. Były bogatsze i, moim zdaniem(...)Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku - 1 łyżka kakao - 2 łyżki alkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty
mojewypiekiinietylkorazem coś bardziej egzotycznego. Zupa tajska to danie, na które nie ma chyba jednego uniwersalnego przepisu. Wszystko zależy od miejsca gdzie gotujemy, dostępnych składników, osoby, która to danie tworzy... Ale jest jedna rzecz, która powinna być w tym przypadku nie zmienna: bukiet smaków, zapachów i egzotycznych aromatów, który osiągniemy dzięki użyciu wielu różnych przypraw i składników. Nie bójmy się curry(...)bulionu drobiowego garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej 50 g makaronu sojowego 1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry 1,5 łyżeczki sproszkowanego curry pół łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej (lub 1 świeża) 1,5 łyżeczki cukru szczypta cynamonu sól 2 łyżki oleju arachidowego świeża kolendra i szczypiorek
Zakręcony WidelecW ostatnich dniach zostałam wyróżniona nominacją w Liebster Blog Award przez "Apetyt na Więcej" Zasady tej blogowej zabawy są następujące: ,,Nominacja do Liebster Blog Award jest
Słodka StronaTo ciasto piekę od ponad roku. Dość często, bo wbrew pozorom jest proste i szybkie. Znalazłam je u Liski, oryginalny przepis znajdziecie >tam< Zmieniłam
Codzienna kuchnia niecodziennamoje odpowiedzi na internetowe Złote Myśli! :D 1. Ulubiona przyprawa. Curry - dodaję prawie do wszystkiego :) Ze słodkich cynamon. 2. Smaki słodkie czy wytrawne? Słodkie, udane połączenia słodkiego z wytrawnym też! 3. Jaka jest Twoja ulubiona książka kucharska? Raczej nie korzystam z książek kucharskich, wychodzę z założenia, że gotowanie powinno być tak spontaniczne jak to tylko możliwe(...)Jarmuscha, jeśli miałabym wytypować jeden to "Noc na ziemi". 10. Co Cię w kuchni najbardziej inspiruje? Ludzie - ogólnie kocham gotować dla kogoś, zawsze staram się, żeby to było coś zaskakującego i jednocześnie pysznego. 11. Co Cię w kuchni najbardziej wkurza? Wkurza mnie to, że mam za małą kuchnię, w której nie mogę się dostatecznie wyszaleć :) Ufff, to chyba tyle :) Teraz
sama złodyczChoroba chorobą, ale rodzina jeść coś musi. Zatem dzielnie z pociągającym nosem wyruszyłam do kuchni sprawdzić co też tam mogę znaleźć. Będąc już na miejscu stwierdziłam, że mam ochotę na gulasz węgierski z chrupiącymi plackami. Ochota bardzo dziwna, bo nie przepadam za wieprzowiną. Jednakże szybko doszłam do wniosku, że jeśli mam ochotę na jedzenie to znaczy, że zdrowieje. Podniesiona(...)bulionu ( jeśli akurat nie mamy może być z kostki) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki + pół szklanki wody* Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ostra papryka (opcjonalnie słodka) *chyba że preferujemy nie zgęstniane sosy wówczas omijamy te składniki Mięso myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz wrzucamy nasze mięso. Intensywnie podsmażamy
Kolizje SmakówDziewczyny postanowiły upiec ciasto ze śliwkami i czekoladą. Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do tego posiekana czekolada, rozpływająca się w ustach, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe... Ślinianki od razu zaczęły mi pracować intensywniej. Wczoraj przejrzałam zawartość szafek, i wybrałam się po zakupy w celu nabycia składnika najważniejszego - śliwek(...)siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru w oryginale - 175 g - wydała mi się nieco przesadzona. Na szczęście zmniejszyłam ją niewiele - ciasto wcale nie jest słodkie, raczej wytrawnie czekoladowe. Nie ma przeciwwskazań, żeby cukru dosypać nieco więcej (szczególnie, jeśli jak ja, zdecydujecie się na dodatek gorzkiego kakao), lub upieczone już ciasto posypać cukrem pudrem. Ja swoje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnia już propozycja na tegoroczne święta wielkanocne, czyli oczywiście mój ukochany sernik. Słodki kajmak w towarzystwie lekko kwaskowatej wiśni to jedno z najbardziej dobranych zestawień smakowych. W dodatku ciasto prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu! Spód: 300 g ciasteczek, u mnie dyniowe 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 1 kg zmielonego sera 5 jajek(...)mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. W większym naczyniu mieszamy dokładnie razem z wiśniami w syropie i czekamy jakąś godzinę do momentu gdy mieszanka zaczyna się zsiadać. Takie półpłynne-półstałe coś przelewamy na wierzch sernika, układamy wiśnie według uznania i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kochani, życzę Wam na te święta dużo, dużo uśmiechu i słońca :) Samych
sama złodyczsernika..i gdyby nie pomysł jednej z blogerek..na pieczenie sernika..w akcji Ciasto na niedzielę ..i pewnie szybko też by nie było..a tak trzeba było coś zrobić..takie wspólne pieczenie to na prawdę fajna akcja..Zastanawiałam się jaki sernik upiec. ..poszperałam .."w oko" wpadły mi dwa przepisy.. i zrobiłam sernik z masą makową(...)żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g) 1 łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodka jest masa makowa) 2 małe jajka 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36% 70 g ciemnej czekolady, posiekanej na kawałki Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (tortownicę zapiąć
Moje domowe kucharzeniepotrzebuję natchnienia... Czasem wystarczy jakieś wyobrażenie, coś się przyśni. Nieraz wystarcza zdjęcie w jakiejś gazecie kulinarnej czy książce. Wielokrotnie oddziałują sugestie klientów w sklepie, gdy pracuję. Innym znów razem podpowiedzi przysyłają czytelnicy. Chwilami jedno spojrzenie do lodówki i kuchennych szafek i już wiadomo, co będzie. Wiele jednak dają rozmowy z innymi blogerami. Polecają sobie wzajemnie pyszności, jakie sami gotują(...)FALAFEL. / przepis: FALAFEL ; podaję już z modyfikacjami;/ na około 10 średnich kotlecików 300g suchej ciecierzycy 1 czerwona mała cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cynamonu olej (z pestek winogron)* do smażenia Ciecierzycę zalewam wodą i zostawiam na 12 godzin (najlepiej
W kuchni Karmel-itkitego, że dużo dzieje się w moim życiu, ale to nie znaczy, że nie gotuję. Wręcz przeciwnie, staram się od czasu do czasu wyczarować smaczne posiłki, bo w końcu coś jeść trzeba. Choć nie będę ukrywać, że moją kuchnię ostatnio zdominowały głównie dania w miarę szybkie. To też ma swoje plusy – będę mogła Wam pokazać (zresztą po raz kolejny(...)płaskie łyżki masła Farsz: 1 mała cukinia 3 małe pomidory 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 mała papryka (kolor dowolny lub mix) 15 dag pieczarek Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki 1,5 płaskiej łyżki koncentratu Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem. Odstawić na chwilę pod przykryciem w ciepłe miejsce do rozpuszczenia. Mleko zletnić. Rozpuścić
Fabryka pomysłówDziś ostatni dzień konkursu na Mikserze , w sieci więc całe mnóstwo serników. I ja postanowiłam wykorzystać tę ostatnią chwilę, i jeszcze coś przygotować. Choć z zasady jestem sceptyczna, to jednak nutka nadziei na wygraną zawsze gdzieś się tli... Zobaczymy. W każdym razie, dla mnie, nagrodą za udział w konkursie była możliwość zjedzenia kilku pysznych serników, a jak zapewne wiecie(...)zapachu i delikatnego posmaku karmelu. Do tego wanilia i owoce - u mnie maliny i borówki amerykańskie, bo akurat to miałam w lodówce. Wyszło pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie. Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZastanawiam się od jakiegoś czasu, jak to jest, że w kobiecej prasie, na kilku następnych stronach za rubryką z przepisami, publikowany jest ogromny artykuł odnośnie diet
W kuchni Karmel-itkiprzepis z krewetkami z piwa marcowego i natychmiast zadzwoniłam do mojego domowego „dostawcy” aby przedstawić listę zakupów. Tym razem się jednak nie zawiodłam i może dzięki temu coś jeszcze kiedyś z tej gazetki ugotuję. Przepis jest bardzo prosty i trudny do popsucia jeśli ma się dobre produkty. Najwięcej czasu i cierpliwości wymaga obranie tego kilograma krewetek. SKŁADNIKI (porcja(...)ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Usmażone partie przykrywamy folią aluminiową albo talerzem aby chronić przed wystygnięciem. Serwujemy gorące. Podajemy np. z sosem tatarskim. Ja używam ulubionego słodko-kwaśnego azjatyckiego sosu śliwkowego. Do tego cząstki cytryny do skropienia krewetek. Ciasto jest cienkie i delikatne, a krewetki soczyste i miękkie. Polecam
OstryKęs