nektaru różnych roślin oraz spadzi. Przy ogromnej przewadze nektaru jednej rośliny pszczelarz może uzyskać miody gatunkowe (np. lipowy, akacjowy, wrzosowy, rzepakowy). Miody spadziowe powstają na skutek zbierania przez pszczoły słodkiej wydzieliny wydalanej na liściach bądź igłach przez mszyce i czerwce. W różnych regionach kraju możemy pozyskiwać miód ze spadzi drzew iglastych np. jodły i spadzi drzew liściastych, tj. lipy, dębu(...)Wikipedia, gdzie znaleźć na temat pszczół można wiele! O, tu ----> PSZCZOŁA MIODNA Drugą propozycją jest witryna typowo o pszczelarstwie. Strona zaintrygowała mnie i naprawdę, zachwyciła bogactwem informacji. Coś dla prawdziwych pszczelarzy, ale i również dla takich ciekawych świata, jak ja. Zapraszam, naprawdę warto dowiedzieć się czegoś więcej o tym wspaniałych istotkach. O, tu ----> PSZCZELARSTWO W PIGUŁCE
W kuchni Karmel-itkiMiód i petimezi , czyli skoncentrowany sok z winogron, były jedynymi środkami słodzącymi używanymi przez Kreteńczyków. Desery na bazie mąki i tłuszczu przygotowywali na specjalne okazje, a codzienny apetyt na słodkie zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie(...)stresu. Jedzenie to nie tylko kalorie i ważne składniki odżywcze, ale również nasza podstawowa przyjemność. Wspaniałe jedzenie, pełne smaków i aromatów, a także atmosfera luzu i celebracji posiłków to coś za co pokochałam dietę śródziemnomorską. Wbrew słowom Sokratesa i zaleceniom dietetyków: większość z nas nie je po to, żeby żyć, tylko żyje po to, aby jeść (no chociażby częściowo). Dlatego
Chilli Czosnek i Oliwaniemal 1,5 roku, czyli od czasu, gdy mam stałą pracę na pełen etat, miałam pewien problem. Ok. godz. 12, czasem wcześniej robiłam się potwornie głodna. Trzeba więc było coś zjeść, a przekąska musiała być na tyle sycąca, bym mogła bez trudu wytrzymać do obiadokolacji, którą przygotowuję zwykle dopiero po powrocie do domu. Często te moje przegryzki nie były najzdrowsze(...)papryki 1 cukinię 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 100 g dobrej jakości przecieru pomidorowego lub passaty 1 łyżka oleju przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodką mieloną paprykę, zioła prowansalskie, płaską łyżeczkę cukru Cebulę kroimy wzdłuż na pół, później jeszcze raz na pół, a na koniec w plasterki (nie bardzo cienko). Wychodzą z tego takie półpiórka
Ratunku obiadTEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ. ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA MILANO NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ. ______________________________________________________________________________________________________ TYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska
Ostra na Słodkorobi piorunujące wrażenie. Nawet na C., który wczoraj wrócił z pracy raczej później niż wcześniej, poprosił o kawałek. A jedząc, mlaskał z ukontentowaniem. Sernik jest po prostu genialny - idealnie słodki, z lekko słonawą nutą spodu. Smaki równoważą się idealnie, całość jest po prostu wspaniała. I rozpływa się w ustach... Musicie go wypróbować! Nie uniknęłam drobnych modyfikacji - w moim spodzie znalazły(...)Smacznego! Przed sernikiem upiekłam jeszcze ciasteczka i inne ciasto ze składnikiem, który pierwszy raz zagościł w mojej kuchni. Spotkanie zaowocowało miłością od pierwszego kęsa, z pewnością więc jeszcze coś z tymi cudownymi kuleczkami się u mnie pojawi. Ale o tym już następnym razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTylko co nie jest bułką z masłem dla Gordona Ramseya? Tak czy inaczej, czekam na polskie wydanie. Książki tematyczne . Kuchnia indyjska nie jest mi specjalnie znana, natomiast ostatnimi czasy coś mnie w jej kierunku konsekwentnie ciągnie. W książkach z przepisami z różnych stron świata mam kilka przepisów, które z niej pochodzą lub o nią zahaczają i zazwyczaj ich efekt jest(...)szanuję, to mi w niej imponuje, choć czasem chciałabym, by zdradziła więcej. To również sprawia, że ciągle jestem ciekawa tego co robi. Ostatnio natomiast "zrobiła" książkę. Nadała jej tytuł słodkie - genialny w swojej prostocie, z dużą klasą. Książki jeszcze nie kupiłam, ale na pewno to zrobię. Dlaczego? Jako wyraz uznania dla tego co robi i w jaki sposób. Myślę
W kuchni wieczoremnastępnym razem dodałabym przynajmniej o dwa więcej. C. jednak stwierdził, że taka konsystencja mu odpowiada - leciutka jak chmurka . A do tego borówki, które oboje uwielbiamy. Masa jest dość słodka, ale ze świeżymi owocami komponuje się świetnie. Najlepszy prosto z lodówki. Przepis jest zmiksowaniem dwóch propozycji - z gazet Pieczenie jest proste , nr 1/2011 oraz Pieczenie jest proste , nr 4/2011. Jogurtowy sernik(...)Idiota, który po pijaku krzywdzi Bogu ducha winną suczkę to jedno - czyn naganny moralnie (co szanowny sędzia w swej wielkiej mądrości zauważył), który należy piętnować, żeby się więcej coś takiego nie powtórzyło; a sędzia, który twierdzi, że to nic takiego, to zupełnie inna sprawa. Człowiek, który ma za zadanie oceniać innych mówi, że wyrzucenie psa przez okno to nic takiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują Rodzinie C. Zabrałam się więc do pracy... Wyszła mi cała masa serduszek. Najpierw wycinałam zupełnie maleńkie(...)domu pistacji, więc udekorowałam je cukrową posypką. I tak sobie myślę, że w takiej wersji idealnie sprawdzą się na Wielkanoc - delikatne, leciutkie, lekko cytrynowe, wbrew pozorom nie za słodkie. Kruche migdałowe cudeńka. Skusicie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry! Dzisiaj nieco odmienny wpis niż zwykle. Dzisiaj o wyzwaniu 10 jaków . Zapytacie pewnie cóż to jest? Jak, to takie zwierzątko, które możecie zobaczyć
Pora coś zjeśćsobie... Zaczęłam przeglądać książki o sernikach, aż w końcu w Cheesecakes baked and chilled The Australian women's weekly trafiłam dokładnie na to, czego chciałam. Chrupiący, orzechowy spód, słodka, a jednocześnie wyrazista za sprawą cynamonu i goździków masa figowa, a całość zwieńczona cudownie kremowym serem z nutą pomarańczy. Wyszedł dokładnie taki, jak się spodziewałam - pyszny, mazisty, pełen kontrastów, które(...)lepiej. W związku z tym możliwe, że będę nieco mniej piekła - słodkości jakoś nie idą w parze z gubieniem wagi... Póki co jednak mam maliny, truskawki i rabarbar, więc coś z tego z pewnością zmieni się niedługo w pyszne ciacho
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzedwczoraj, kawałek tortu, piosenka która odzwierciedlała mój stan tamtego dnia i pełen relaks ! Długo nie mogłam zdecydować się co do tortu, bo najpierw chciałam typowo masowy, później chciałam coś z bananami, później jakiś delikatny na zimno, no i wyszło, że zrobiłam właśnie ten. Co mogę powiedzieć? Jest nie przesłodzony, delikatny, rozpływający się w ustach ... po prostu IDEALNY(...)Bita śmietana : Schłodzoną śmietanę ubijamy kilka minut, ale nie za długo, dodajemy śnieżkę, śmietan fix i cukier puder (tutaj możemy dodać więcej cukru, wszystko zależy od tego jak bardzo słodki chcemy mieć tort, chociaż myślę, że te 3-4 łyżki są wystarczające). Ubijamy jeszcze chwilkę. Przełożenie : 1) Jasny biszkopt --> dobrze nasączamy i wykładamy tężejący już mus brzoskwiniowy. Odstawiamy
charlotte gotujechciał się odczepić. Jednak by go przygotować, a po tak długim czasie chciałam go przygotować jak najlepiej, musiałam przyrządzić DOMOWY SOS KARMELOWY. Delikatny, niczym roztopiona krówka, dekadencko słodki i kremowy. Już nigdy nie wrócę do kupnego. Nie martwcie się, że Wam nie wyjdzie, wbrew pozorom, bardzo łatwo go przygotować. A, wierzcie mi, jest wart tych kilku chwil(...)niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku Batoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci!) Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanieGodzina w temperaturze 180 stopni - góra - dół, termoobieg. - Masę serową wyciągamy po 45 minutach, nakładamy bezę i kruszonkę. /STUDZENIE: Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. MĄKA KOKOSOWA: Coś niesamowitego! To jest miłość od pierwszego "upieczenia". Smak, zapach - wszystko rewelacyjne. Ciasto zrobione z tej mąki nabiera zupełnie innego wymiaru. Jest delikatne, a przy tym bardzo kruchutkie. Nie tylko podczas(...)Sernik malinowy z bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB), 3. Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką (bezglutenową) (DB), 4. Pascha - bakaliowy sernik na zimno. (DB) A inne przepisy i te słodkie, i te bardziej wytrawne kryją się w tym miejscu: PRZEPISY . My wstawiamy kolejne ciasto do piekarnika, bo jak wiecie "apetyt rośnie w miarę jedzenia", a Was pozdrawiamy i zachęcamy
Wypisz WymalujPogoda nas zdecydowanie nie rozpieszcza. Wieje tak, że wychodząc na spacer z Ptysią albo idąc do auta rozglądam się nerwowo, czy mi zaraz coś na głowię nie spadnie. Wiatr szarpie szalem, smyczą i Tiną, a deszcz dodatkowo komplikuje sprawę i sprawia, że wychodzenie z domu choćby na chwilę staje się niezwykle nieprzyjemne. Szczególnie o szóstej trzydzieści rano(...)wiem, że na blogu zup marchewkowych jest pod dostatkiem, nic jednak nie poradzę na to, że to jedna z moich ulubionych. Marchewka jest bardzo wdzięcznym warzywem, jej lekko słodki smak komponuje się wspaniale z mnóstwem różnych składników. Ostrzejsza, łagodniejsza, słodsza, bardziej wytrawna, klasyczna czy nowoczesna - wszystko jest możliwe, każda wariacja będzie doskonała
Pożeraczka, czyli raz adobrzezamknąć aromat pysznych i soczystych pomarańczy w słoiczku? Zrobić orange curd! Jakiś czas temu pokazywałam na blogu lemon curd , który świetnie sprawdził się jako coś na kształt polewy do babeczek. Tym razem zastosowanie kremu miało być nieco inne, a i chęci do kuchennych eksperymentów były większe, dlatego bez żadnych przepisów, ale z 2 kg pomarańczy zabrałam się(...)widać, to znaczy, że należy zdjąć go już z ognia. Wtedy pozostaje nam tylko stopniowo domieszać do niego masło i gotowe. Powiem szczerze, że jego nieco luźniejsza konsystencja i słodki smak, ale z wyczuwalną goryczką (jak w gorzkiej konfiturze z pomarańczy) dużo bardziej mi odpowiadają, niż konsystencja i smak lemon curd. To moje drugie podejście do kremu typu curd
Ratunku obiad