przepis na coś slodkiego - 1882 przepisów (strona:100/126)

Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 116

przysmak w oryginale! Robimy zapasy, ale zimne nazuki nie jest już tak pyszne. Dalej mijamy miasto narodzin Stalina – Gori . Chętni mogą je zwiedzić, my ruszyliśmy do Tbilisi. Słodką i ciepłą drożdżówkę nazuki kupimy tylko przejeżdżając przez Chaszuri Tbilisi – stolica Gruzji Twierdza Narikala z IV wieku to wizytówka miasta Nie odmówcie sobie przyjemności wjechania na wzgórze kolejką widokową Tbilisi(...)dnia Tbilisi Patrząc z góry w oczy rzucają się nowoczesne budynki Tbilisi – np. futurystyczny, falisty most pieszy – jest pięknie podświetlony nocą. Mieszkańcy z przekąsem nazywają go podpaską. Coś w tym jest . Dwie szklane tuby to początek budowy filcharmonii – zmienił się rząd, zmieniły się plany i na razie nikt budowli nie kończy. Nad tubami góruje pałac prezydencki

Poezja smaku
Zupa brokułowa z grzankami i chili 166

Kochamy zupy. Nam wystarczają za posiłek, jak jest zupa nie potrzebujemy drugiego dania. Zupy mogą być czyste, zabielane, gęste, kremowe, wszystkie są smaczne. Zupa brokułowa z

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Różowo mi... 130

Później znika na długie miesiące ze sklepowych półek, o mrożonym można tylko pomarzyć, no chyba, że samemu zrobi się zapasy. Ja bym robiła, jakby w mojej zamrażarce mieściło się coś poza pudełkiem lodów i puree z dyni. W każdym razie - trzeba się cieszyć, póki jest. W związku z tym niemal na stałe łodygi goszczą w mojej lodówce, a ja się(...)ucięłam sobie palec, bo kolor barwnik ma iście krwisty, to i tak dałam go za dużo - curd jest odrobinę zbyt różowy... Ale nic nie szkodzi, bo smakuje obłędnie - idealnie słodko-kwaśny, cudownie rabarbarowy... Poezja! Spróbujcie koniecznie. Rhubarb curd Składniki: (na ok. 500 g curdu) 350 g rabarbaru 2 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 217

można wyczarować więcej niż tylko ozdobę na Halloween – świetnie nadaje się do deserów, a także dań na ostro. Mimo, iż desery nie są naszą domeną, tym razem pokusiliśmy się słodki wypiek. Jest to korzenna tarta dyniowa na ciasteczkowym, kakaowym spodzie z kakaową polewą, której użyliśmy do „przyozdobienia” (tak, wiemy, artyści raczej z nas marni) na Halloween party, z motywem pochodzącym(...)mamy wtedy pewność, że opakowanie nie wybuchnie – można je pokruszyć też w misce za pomocą tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy

Nerds Kitchen
Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia 29904

  Banoffee pie czyli esencja samej słodyczy, nazwa pochodzi od połączenia słów Banana i Toffee . Z dostępnych informacji wynika, że jest to angielski deser i zajadła

Mango Papaja
Super P ! idzie do szkoły 150

chemię...choćby nawet tylko po to , by zobaczyć , czy oby wszystkie wyglądające jednakowo cukierki – kuleczki, maja ten sam owocowy smak... Musicie sami sprawdzić na własnych kubkach smakowych czy coś różni między sobą każdy przedmiot! Cukierka SUPER P! W szkole , można jeść na kilka sposobów. Każdy z nich jest dobry i każdy z nich daje mnóstwo radości podniebieniu. Można poczekać(...)historyjka nawiązującą do danego przedmiotu. Mój zestaw testowy zawierał cukierki 8 przedmiotów. Język niemiecki Historia  Język hiszpański Francuski Chemia Matematyka Fizyka Język polski Jak smakują każdy z osobna? Słodko moi Kochani, słodko i owocowo.Super P! idzie do szkoły i uczestniczy w różnych zajęciach – powiedział Marek Spuz vel Szpos, Prezes Zarządu Fabryki Cukierków „Pszczółka”. Uśmiechnięta Pszczółka na każdym przedmiocie zachęca

Z Kuchni Do Kuchni
Na drogę. Z jagodami 145

zanadrzu same pyszności. Po pierwsze - muffiny z jagodami. Upiekłam je na podróż do Polski. Jakoś tak mam, że w samochodzie, jak mi się nudzi, muszę jeść. Najlepiej, żeby było słodkie. Poza tym musi być niekłopotliwe, niekruszące się, bez zbędnych papierów. Dlatego muffiny są rozwiązaniem idealnym. Upiekłam je w silikonowych foremkach, nie musiałam się więc bawić w wyciąganie z papilotek. Ideał(...)sobie pada i pada z małymi przerwami... W związku z tym dziś już nie, bo jestem zajęta praniem, rozpakowywaniem i odpoczywaniem po podróży, ale jutro z pewnością przygotuję coś smakowitego. Coś nie nadającego się na upały, bo wykorzystujące piekarnik przez dłużej niż pięć minut. Ale cóż poradzę, że tu trzeba się rozgrzewać, a nie schładzać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Batoniki kokosowe bez cukru! 151

" Coraz więcej czasu powinnam spędzać nad książkami, studiując nowe pojęcia do zbliżających się nieuchronnie egzaminów na uczelni. Tak, powinnam, ale tego nie robię, bo każdą wolną

Słodkie Przyjemności
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 289

Ciasto się skończyło, pączki odeszły z tłustym czwartkiem no i co tu zjeść w niedzielę do kawy? Jeżeli na coś na pewno nie mam ochoty w niedziele to pieczenie. Lenistwo mnie dopadło po intensywnej produkcji pączków i ciast w tym tygodniu. Bardzo lubię spędzać czas w kuchni ale wszystko ma swoje granice. Dlatego dzisiejszej niedzieli postanowiłam zaserwować  moim łasuchom(...)pieczenia. Gotową masę przelewamy do brytfanki i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Gotowy biszkopcik studzimy i następnie pokrywamy go dżemem np. porzeczkowym ( najlepiej żeby nie był zbyt słodki) Galaretkę rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do momentu aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dzielimy ją równie w trzech miseczkach

ciastkarnia na kruchym spodzie
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 308

świątecznym stole nie może zabraknąć zdrowych ciasteczek, dzieci za ciastami raczej nie przepadają (przynajmniej u nas), za to ciasteczka uwielbiają. Czym większy ich wybór tym lepiej, każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz pierniczków zawsze przygotowuję jeszcze kilka wersji zdrowych łakoci. Dzisiaj proponuję Wam pyszne ciasteczka migdałowe, na mące orkiszowej i migdałowej, bez cukru. Zapach pieczonych ciasteczek jest cudny, a smak(...)piec ich w nocy.. w dniu można zajadać jeszcze ciepłe, bez wyrzutów sumienia :-) Gotowe ciasteczka można polukrowć lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego, kilku kropli aromatu migdałowego i słodkiej kremówki, lub oprószyć tylko mielonym ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 189

siebie, no i oczywiście musi być  budyń, bez tego ani rusz. Więc aby sobie ułatwić, bo wracałam do domu po 21:00, a na dzień kolejny trzeba było coś zrobić, więc zrobiłam.   W dużej misce zrobiłam duże ciasto drożdżowe i podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły dwa.  A i oto przepisy: "Zawijaniec Makowy" "Drożdżowiec(...)naszego ciasta przeznaczamy na jabłecznik. Dużą brytfankę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkować i dać na dno brytfanki. Jabłka pokroić w plasterki i wymieszać z cynamonem i cukrem (jak ktoś lubi słodkie ciasto to dać 2-3 łyżki więcej, bo moja wyszła nie za słodka). Dać na spód drożdżowy. 1/2 szklankę mleka zagotować. A w drugiej połowie wymieszać budynie z 4 łyżkami

Moje pyszne gotowanie
Babka z majonezem 400

pysznych, choć kalorycznych i dość pracochłonnych ciastach przekładanych, postanowiłam upiec coś lżejszego, prostszego, co nie wymaga poświęcenia kilku godzin na przygotowania ani nie zawiera tylu kalorii co np. ciasto jogurtowo-grysikowe czy miodownik z orzechami . Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc(...)margaryna, a potrzebujemy wykonać wypiek w danej chwili, bez możliwości zakupów. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest lekka i piaskowa, ponadto dodana ilość cukru sprawia, że nie jest zbyt słodka i je się ją z dużą przyjemnością i bez efektu przesłodzenia. Moją babkę upiekłam w małej foremce o wymiarach 15x10x7cm, więc dla chcących wykorzystać przepis w większej formie, polecam zwiększenie proporcji

Smakołyki Bereniki
Muffinkowo w większym gronie 149

Najlepszym Sąsiedzie. Zjedli. Smakowało. Choć. D. wyciągał cytryny i dawał je mi do zjedzenia.  O samych muffinkach mogę powiedzieć, że są pyszne. Delikatne i mięciutkie, odpowiednio wilgotne, słodkie od miodu z wyraźną, kwaśną nutą w postaci plasterka cytryny (który można pominąć, jeśli ktoś nie lubi tak ekstremalnych rozwiązań). Robiłam je już któryś raz, a dopiero dziś udało mi się(...)rano patrzyłam przez okno w wielkim zadziwieniu - nagle, po wczorajszej niemal wiośnie, padał śnieg! Co prawda z deszczem, i nie zostawił po sobie żadnych śladów, ale to już zawsze coś. W końcu to już grudzień! Rok temu o tej porze śnieg był wszędzie, ogromne zaspy niemal uniemożliwiały wyjechanie z domu, pomalowane mrozem szyby skrzyły się w ostrych promieniach zimowego słońca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
OWSIANE BUŁECZKI DOMOWE (bezglutenowe). 358

temperaturę. Te bułeczki z powodzeniem można robić na wiele sposobów, dopierając do nich odpowiednie dodatki. My postawiłyśmy tym razem na ziołowy smak, wzbogacony serem wędzonym, ale myślimy, że i słodka wersja przypadnie Wam do gustu.  U nas, takie bułki to było prawdziwe wyzwanie. Nasz domowy Młody - bezglutenowy, zawsze ze smutkiem patrzył w stronę "ludzkich" bułek. Wtedy (jakieś(...)chce się jeszcze). Chętnie podzielimy się i resztą przepisów, więc jeśli Ty, drogi czytelniku, miłośniku smaków, masz na to ochotę, czuj się zaproszony. W ramach zawarcia umowy, zostaw tu coś po sobie :) abyśmy wiedziały, że żyjesz i chcesz coś zjeść. A jeśli masz ochotę na więcej -  zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów (w tym m.in

Wypisz Wymaluj
Propozycja na śniadanie 153

znalazłam, i czym prędzej dzielę się przepisem. To takie troszkę stuningowane bułki śniadaniowe - żeby nie było nudno jest bekon, który akurat zalegał w lodówce i koniecznie trzeba było coś z nim zrobić (swoją drogą mam znów dwa opakowania i zastanawiam się właśnie, jak je dobrze spożytkować), do tego cebulka, która świetnie współgra ze smakiem bekonu, a na wierzchu oczywiście żółty(...)Najbardziej lubię uniwersalność bułeczek - jeśli rozgryziecie proporcje podstawowych składników i zachowanie Waszego piekarnika, pozostaje już tylko eksperymentowanie. Do bułeczek bowiem można dodać niemal wszystko, i zawsze będą pyszne. Na słodko i wytrawnie, z dodatkami czy bez sprawią, że śniadanie będzie przeżyciem dużo ciekawszym

Pożeraczka, czyli raz adobrze