mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy. Kurczak: 2 średnie piersi z kurczaka , sól , słodka i ostra papryka - do smaku, mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa, 2-3 łyżki oleju . Mięso oczyścić ze zbędnych błon, opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym(...)się przesłuchać ;) 1. Niedziela czy poniedziałek? Który dzień bardziej lubisz i dlaczego? Nie ma dla mnie znaczenia dzień tygodnia. Trzeba cieszyć się każdym dniem, bo każdy ma w sobie coś fajnego. 2. Jak lubisz spędzać wolny czas? Wolny czas spędzam najchętniej z mężem, ale z racji jego pracy, zdarza się to niezbyt często. Jedziemy wtedy do naszego ukochanego
Codzienna kuchnia niecodziennaPodróż do krainy szczęścia, gdzie zapach roznosi się wokół Ciebie - tak bardzo byś chciał. Podróż za jeden uśmiech, poproś tylko, a myślę, że coś Ci przyrządzę. Na co masz ochotę? No właśnie, na co masz ochotę? Studenckie życie raczej kręci się wokół pytania: "Co masz w lodówce?". Ale z tego, co tam się chowa, można wiele przysmaków przygotować. Chyba(...)ryżu 1/2 małej cukinii 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sos sojowy i pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju Ryż gotuję w delikatnie osolonej wodzie do względnej miękkości (nie może być zbyt miękki, rozgotowany, ale też
W kuchni Karmel-itki400g) pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus ( ja miałam jakąś tutejszą wersję, z suszonymi warzywami przypominającymi mysie bobki ;) jajka (4 lub więcej) sól, pieprz, słodka papryka, bazylia oliwa do smażenia Wykonanie jest banalnie proste. Zaczęłam od zalania kaszy wrzątkiem (nieco ponad jej powierzchnię) i pozostawiłam do napęcznienia. W tym czasie podsmażyłam cebulę na oliwie. Dodałam(...)przełożyłam do dwu naczyń żaroodpornych. Na wierzch wbiłam po 2 jajka i jak wyżej napisałam, całość wylądowała w piekarniku na ok. 20min.. Gizmo za wyrozumiałość dla rodzicielki też coś dostał. Mama pszczołę kupiła. Pszczoła dorodna, kolorowa. Piszczy, dzwoni, śpiewa, szeleści. Bajerów co nie miara. Chyba tylko nie fruwa. Ale i to przed nią. Jak Gizmo opanuje sztukę latania zabawek
bastalenaoblizywać, patrząc na zdjęcia, bo ten blok czekoladowy przygotowałam dla nas na Sylwestra i pozostało jedynie słodkie wspomnienie. Wam jednak mogę go serdecznie polecić. Jest absolutnie pyszny i bardzo słodki. Dla mnie to kolejna wycieczka do przeszłości. Zarówno prezentowane poprzednio wafelki , jak i ten blok czekoladowy wspominam bardzo miło z czasów dzieciństwa. Kiedyś, kiedyś, dawno temu można go było(...)Zbliżony formą, ale nie smakiem. Ja wypróbowałam przepis na blok czekoladowy z prawdziwej czekolady już prawie rok temu, na walentynki (przepis tutaj ). Wyszedł naprawdę super, ale to jednak coś zupełnie innego i od tamtego czasu co trochę przypominało mi się o tym drugim sposobie na blok. Wreszcie stwierdziłam, że muszę go przygotować! Robi się go szybko i prosto
Ratunku obiadmałe kawałeczki, a gdy ten się rozpuści, dodajemy serki topione też pokrojone na kwadraciki. Serki miały być oryginalnie dwa, ale po zobaczeniu tego badziewia z Biedronki musiałam dokupić coś normalnego. Tamte się nie zmarnowały - zadziałały jako świetny zagęstnik :) Chwała temu, kto wygra z grudkami! Bo czeka nas duuużo mieszania. Kiedy już wszystko jest ładnie połączone, hartujemy śmietanę (12%, w oryginalnym(...)piszę, bo tak się jednak nie robi :D) i od razu wyłączamy palnik. Podajemy, jak łatwo się domyślić, z naszymi grzankami, jeśli ktoś ma ochotę na zupę na słodko może udekorować ją śmietaną 30% ;) Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaCoś na szybko, coś na ciepło. Coś, co z pewnością wszystkim posmakuje. Inspirowana słoneczną Italią moja wariacja na temat klasycznej włoskiej przekąski, jaką jest bruschetta. Każdemu się uda, a efekt w postaci ochów i achów ze strony konsumentów jest murowany. Do dzisiejszej wyprawy użyłem: 2 bułek typu ciabatta, puszki pomidorów w puszce, 150 gram sera mozarella, 1 szalotki, 2 dużych(...)dodałem do niej szalotkę i czosnek, które lekko zeszkliłem smażąc około 2 minuty. Po tym czasie dodałem do rondla całą zawartość puszki pomidorów. Użyłem pomidorów pelati, które są dość słodkie, jeżeli po doprawieniu sosu pomidorowego będzie on kwaśny polecam dodać łyżkę miodu, lub po prostu cukier. Następnie do rondla dodałem pokrojone suszone pomidory oraz 2 szczypty ziół prowansalskich. Całość zagotowałem
Wyprawy kulinarnelesie, narażając się na ataki ze strony wielgachnych pokrzyw i straszliwie strasznych pająków. Udało się zebrać raptem trzysta gram; poza tym nie były specjalnie zachwycające. Małe, troszkę zgniecione, średnio słodkie. Na lody jednak - idealne. Lody malinowo-rozmarynowe Składniki: (na 800 ml lodów) 300 g malin 200 ml mleka 3 gałązki rozmarynu 100 g cukru 3 żółtka 150 ml śmietany kremówki(...)masą jajeczną i kremówką na gładką masę. Przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy do plastikowego pojemniczka na lody. Zamrozić. Smacznego! A jutro, zamiast bułek, będzie coś pysznego. Z jeżynami
Pożeraczka, czyli raz adobrzezamienił się w odkurzacz i starannie sprząta teren pod naszymi nogami oraz jest głównym kontrolerem tego co się dzieje w naszej kuchennej, świątecznej pracowni. Tylko czeka, aż mu coś skapnie na podłogę, a na koniec dnia leży na swoim legowisku do góry brzuchem ze zmęczenia, jednak jedzenie tez może męczyć... hehehe Śmieje się, że nasz czworonożny przyjaciel(...)razie jakby ciasto było za rzadkie. Następnie ciasto wkładamy do torebki foliowej i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na 1-2 godziny. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, bo po ozdobieniu lukrem byłyby za słodkie. Ale jeśli upieczecie pierwszą partie i stwierdzicie, że jednak wolicie słodsze, to w każdej chwili możecie wgnieść w ciasto trochę cukru pudru
Zainspiruj się kuchniąleniwiec kuchenny wie dobrze, że są przyjemniejsze rzeczy niż zmywanie. Stąd dziś propozycja dania jednogarnkowego rodem z Węgier - leczo ! Odmian leczo jest tyle ile kucharzy je przyrządzających. Każdy dodaje coś od siebie, żongluje składnikami i często w ten sposób tworzy nową, niebanalną kompozycję smakową. Moja wersja to leczo o zdecydowanym, węgierskim charakterze ( dużo cebuli, papryki i pikanterii ) z dodatkiem aromatycznej(...)puszkę, fasoli wcale nie było za dużo 2 małe pętka kiełbasy śląskiej (180g) 1/2 dużego pętka kiełbasy jałowcowej podsuszanej (100g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 150ml soku pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka soli cebulowej (dostępna w sklepie SKWORCU ) Przygotowanie składników: Cebulę obrać, przeciąć na ćwiartki
Grunt to przepis!Byłam zmęczona w domu nie było chleba, więc zaczęłam szukać przepisu na szybkiego przepisu. Co więcej przypomniało mi się, że będąc w sobotę u znajomych (i tutaj słodko mokry buziak dla Kasi, Hubka, Gosi i Stasia) rozmawialiśmy o mące do chleba, stanęło na genialnym wynalazku mieszanki mąki z drożdżami. I tutaj nagle olśnienie! przypomniało mi się, że jakiś czas temu(...)wiem, czy wytrzymałam 5 minut, miksowałam na długość reklam w masterchef :)). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 min. I tutaj też nie wiem czy wytrzymałam 30 minut, zrobiłam coś tam w kuchni i już. Następnie przekładamy do foremki ja wsadziłam do formy na tarte wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce tym razem na 45 minut
Brzuszki ŁakomczuszkiKolejna propozycja na lekką, kolorową sałatkę typu light. Nazwa sałatki wskazuje na bogactwo składników i smaków i zachęca do jej spróbowania. To makaronowa sałatka z farfalle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry! Od czasu do czasu robię porządek w szafkach kuchennych, a to się czasem wysypie trochę mąki, a to czegoś innego, warto co jakiś czas
Pora coś zjeśćchłodno i naprawdę jesiennie. Urządziłam sobie wczoraj krótki spacer po Parku Ujazdowskim. Te wszystkie kolory i kupki suchych liści pod drzewami. Jest pięknie :) Kiedy już wracam przemarznięta, lubię zjeść coś smakowitego i treściwego. Taki gulasz na przykład. Raz ugotujesz garnek i jesz przez trzy dni, a po każdym odgrzaniu on staje się jeszcze lepszy. Gorąco go Wam polecam. Przepis wydawał(...)grubą kostkę (3x2cm) 1 duża czerwona cebula lub 2 średnie pokrojone w grubą kostkę (1,5x1,5cm) 1 świeża papryczka chilli pokrojona cienko w plasterki 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżka kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 puszka krojonych pomidorów mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu do podania śmietana
W kuchni wieczoremmogą być niepozorne roślinki , porastające trawniki, łąki i wzgórza. Ja również postanowiłam w tym roku pójść ich przykładem, wzięłam koszyk, poszłam w pole i zebrałam nieco zielonego, a potem coś z tego ugotowałam. Zbieranie i przygotowywanie potraw z dziko rosnącej zieleniny , nazywanej horta , to istotny element tradycji kulinarnej Greków. Jak dowodzą badania naukowe, „łąkowa zielenina” może również pełnić ważną rolę(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Co można przyrządzić z dzikiej zieleniny, czyli horta w kuchni Horta, w zależności od gatunku rośliny, może być słodka, cierpka lub gorzka , niektóre są niezwykle aromatyczne i wykorzystuje się je jak zioła. Latem z horty przygotowuje się sałatki, jednak jest to przede wszystkim zimowa roślina i najczęściej jada się
Chilli Czosnek i OliwaZnane na całym świecie amerykańskie brownie to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli czekolady... a przy tym istna bomba kaloryczna zawierająca sam cukier i tłuszcz. Jednak bez
peanutbuttermonster