tygodniu znowu ma się zepsuć. Rozważam też możliwość wybrania się na brunch jutro o dziesiątej - trochę ludzi z mojej szkoły, trochę studentów i ogólnie obcokrajowców szukających kontaktu. Musiałabym coś z tej okazji upiec... Cały czas się zastanawiam, czy mi się chce. Ale chyba tak. Nie mogę być ciągle taka aspołeczna. Chleb, który chcę Wam dzisiaj pokazać, upiekłam w zeszłym(...)więc pełna zapału do kuchni. I muszę powiedzieć, że poszło jak z płatka - robi się go szybko, a efekt jest naprawdę wspaniały. Chleb jest mięciutki, cudownie pachnie miodem. Dość słodki - do dżemu w sam raz. Ale mi na przykład z żółtym serem też bardzo smakował. A nawet z szynką nie jest zły. Jeśli więc nie macie nic przeciwko słodkawemu pieczywu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam chałwę i mogłabym ją jeść dosłownie co dzień, jednak ta ze sklepu choć może ma lepszą konsystencję jest niestety bardzo, bardzo słodka. W ogóle od jakiegoś czasu zwracam uwagę na zawartość cukru w różnych produktach czy przepisach i zazwyczaj te ilości mnie przerażają. Wczoraj trochę pokombinowałam i wymyśliłam wersję na domową chałwę bez cukru. Chałwa różni się(...)kruchość zawdzięcza ogromnej ilości cukru a właściwie syropu na bazie cukru - karmelu. Jak zwał tak zwał, ja wolę pójść na kompromis, przygotować taką chałwę i mieć świadomość, że jem coś zarówno pysznego jak i wartościowego, nie od dziś wiadomo przecież, że sezam jest skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu i wielu witamin (A, E, B...). Również spożywanie ksylitolu wyjdzie nam na zdrowie
Ze smakiem i z pasjąUrodziny miałam już dawno, dawno temu, a jeszcze nie napisałam o wszystkich urodzinowych ciastach. Pisałam za to, że mieliśmy cudownych gości. Postanowiłam, poza oczywiście tortem, przygotować coś jeszcze. Coś, co zaskoczy Duńczyków - sernik. Pieczony. Hmm... Najpierw pomyślałam o takim z rodzynkami, ale C. stwierdził, że może lepiej nie... I ciężko go za to winić - sernik z rodzynkami jest ryzykowny nawet(...)się spodobały - cytrynowy i z malinami. Połączyłam je więc w jeden, i wyszło prawdziwe cudo. Na twarogu, więc jest polski akcent, ale konsystencję ma raczej kremową i ciężką. Słodko-kwaśny za sprawą cytryn, niezwykle świeży dzięki malinom. Ja niestety nie mogłam znaleźć świeżych, ale z mrożonymi też był pyszny. Poza Mamą C. wszyscy konsumujący zgodnie stwierdzili, że jest pycha
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTym razem deser jaglany, który przypomina sernik na zimno. Robimy różne jego wersje - owocowe, rodzynkowe, orzechowe - wszystkie są przepyszne, ale ten z daktylami i bananem
głodny alergikMacie ochotę na coś domowego, a jednocześnie oryginalnego? Do tego mało pracochłonnego. Przygotowanie tej zupy zajęło mi kwadrans. To moja kolejna propozycja na szybkie gotowanie. Jeśli lubicie zupy grzybowe, ze świeżych pieczarek, zupy z dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupa pieczarkowa egzotyczna z warzywami jest przepyszna. Zupy grzybowe często gotujemy, np. zupy grzybowe , albo taka czyli(...)zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, papryka, por, cebula, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie,pędy bambusa. Do smaku doprawiłam zupę solą i pieprzem , oraz dodałam słodką śmietankę i siekaną natką pietruszki. Nie bójmy się o tej porze korzystać z dobrej jakości mrożonek, w tym warzyw. Warzywa są pyszne same w sobie… dla mnie były źródłem inspiracji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzaczął się sezon rabarbarowy. Szykują się placki drożdżowe, babeczki, kompoty, ciasteczka, sosy i inne rabarbarowe cuda. Zapewne i do mięsa coś się na blogach spotka, jak i słodkości, które będą górować. Ale wiecie co? Strasznie ciężko u mnie rabarbar dostać! Na targowisku, w sobotę, kiedy zjeżdża się cała okolica, cały mi wykupili (wracałam z pracy pod koniec bazaru). Szukałam wszędzie(...)Obkupiłam się, po czym wróciwszy do domu, zabrałam się za jego solidną obróbkę. Co powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe, ale o nim później. Gotowi na słodkie, kruche, rabarbarowo-truskawkowe ciastka? Robi się je zaskakująco szybko, a ciasto kruche... powstało ot tak, po prostu. Bez przepisów, bez zbędnych składników, bez jakichkolwiek porad. I co najlepsze, że powstało
W kuchni Karmel-itkiidealna karnawałowa, zdrowa przekąska. Jeśli lubisz coś chrumkać do puszki z piwem na domówce, albo podczas oglądania sensu w TV, postaw na pikantną i chrupiącą przekąskę. To od Ciebie zależy czy użyjesz cieciorki z puszki czy zasuszonej ciecierzycy? Oraz jakie zioła i przyprawy zastosujesz. Ja zastosowałam swoje ulubione zioła + przyprawę 1000 wysp marki Edmir-Pol, którą możecie kupić(...)czerwona, cebula, natka pietruszki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki 1/2 łyżeczki morskiej soli Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie, najlepiej całą noc. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie a potem odcedzamy i suszymy przy pomocy
Bon Appetit MałgorzatyWspominałam kiedyś, że jestem prawdziwym porzeczkoholikiem? Uwielbiam czerwone porzeczki i mogłabym je jeść bez końca. Kilka lat temu kazałam tacie obsadzić nimi działkę i w ten
Okolice PalnikaDietetyczny koktajl truskawkowy to naturalna bomba witaminowa, ma naturalnie owocowy smak, oraz delikatnie różowy kolor! Powstał ze świeżych truskawek, które rosną na działce mojego taty (bez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępracuje pełną parą :)! Oczywiście przy takich temperaturach człowiek nie ma ochoty na jedzenie, może jedynie na sałatki i owoce i mnóssstwo wody Jednak od czasu do czasu trzeba zrobić coś konkretnego i dlatego powstały te kotleciki. Właściwie kotleciki z indyka ze szpinakiem i ciecierzycą to wyjątkowo udany eksperyment. Taka potrzeba chwili ;)! Bardzo mi smakowały mimo, że nie przepadam za mięsem(...)ciecierzycą Składniki: 1 kg mielonego mięsa z piersi indyka 1 puszka ciecierzycy 100 g szpinaku świeżego 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kolendry, mielonej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 puszka pomidorów (400g) oliwa, mąka do obtaczania 1. Szpinak opłukać. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty
UgotujmyTo.plmiesiąc chlebowypiekacze spotykają się przy piekarniku Amber , i wspólnie pieką „coś”. Tym razem to „coś” zostało zaproponowane przez prowadzącą Ogrody Babilonu Kamilę. Upiekliśmy wspólnie normandzki chleb jabłkowy. Przepis na niego można znaleźć w książce Jeffreya Hamelmana p.t. „Chleb”. Czy rzeczywiście jest normandzkim? To sprawa dyskusyjna, ale za to chleb ładnie się nazywa. No i na pewno jest jabłkowy(...)chleb „bezalkoholowym”, cydr zamieniłem na sok jabłkowy. I by dodatkowo wzmocnić jabłkowy posmak, wymieniłem na sok również wodę dodawaną do ciasta. Dzięki dużej ilości soku chleb stał się stosunkowo słodki, a jego miąższ nabrał ciemniejszego koloru. Oczywiście nie tylko dzięki sokowi, na kolor miało wpływ dodanie zakwasu przennego razowego i mąki orkiszowej razowej. A smak? Bardzo fajny, chleb warty
Grahamka, weka i kajzerkateraz coś szybkiego i baaaaardzo smacznego ! :) Największym plusem jest to że zrobimy to w błyskawicznym tempie ;) A więc do dzieła ! Składniki na ciasto : (podane są na 1 placek, a potrzebne są nam 2) 2 jajka 3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego 2 kopiaste łyżki otrębów łyżeczka mąki kukurydzianej łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 tabletki słodzika kilka kropel dowolnego(...)najwyższe fale). Masa serowa : 2 kostki sera po 250g 200 ml jogurtu naturalnego łyżka żelatyny słodzik (masę należy próbować, ponieważ to zależy od naszych upodobań,jak bardzo lubimy słodkie) Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. W tym czasie kiedy żelatyna ma nam trochę przestygnąć zajmujemy się serem. Dwie kostki sera rozduszamy i wlewamy do tego jogurt naturalny. Dodajemy słodzik
charlotte gotujebyć, i w ostatniej chwili koncepcja zmieniła mi się i tak. Nie żałuję - wyszedł pyszny! Idąc do sklepu wiedziałam jedno - muszą w deserze być bezy, a do tego coś kwaśnego, dla kontrastu. Myślałam o tradycyjnym lemon curd, z dodatkiem jagód, albo może malin... Kiedy jednak weszłam do sklepu, zobaczyłam limonki, i od razu wiedziałam, że to jest to . Dawno(...)wieczór - skojarzy się z latem, słońcem, energią. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Jeśli wcześniej przygotujecie curd i bezy, sam deser zajmie raptem kilka chwil. I gwarantuję, że będziecie zadowoleni - słodkie bezy wspaniale współgrają z kwaskowym kremem, a kiwi całość przyjemnie orzeźwia. Deser smakuje naprawdę świetnie, i porcja wydaje się za mała... Jedna tylko uwaga: gdzieś przeczytałam, że kiwi może wejść
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: op.ciasta francuskiego puszka brzoskwiń cukier waniliowy łyżeczka płatków migdałów jajko Wykonanie: Ciasto rozkładamy na stolnicy, wykrawamy małe prostokąty, na każdy z nich kładziemy kawałek odsączonej
Walijskie Pichceniepieczarek 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 500ml bulionu (+2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego) 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego sól, pieprz, 3 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej, czosnek, majeranek Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką(...)minut. Gdy mięso zmięknie, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Zmniejszamy ogień. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie (ja po prostu nie lubię, jak coś mi przeszkadza w jedzeniu). Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup pikantny. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Pozostawiamy na małym ogniu. Gdy woda trochę odparuje, sos zrobi się gęsty i nie trzeba dodawać śmietany
Kitchens Alphabet