pieczarek 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 500ml bulionu (+2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego) 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego sól, pieprz, 3 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej, czosnek, majeranek Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką(...)minut. Gdy mięso zmięknie, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Zmniejszamy ogień. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie (ja po prostu nie lubię, jak coś mi przeszkadza w jedzeniu). Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup pikantny. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Pozostawiamy na małym ogniu. Gdy woda trochę odparuje, sos zrobi się gęsty i nie trzeba dodawać śmietany
Kitchens AlphabetWiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka tandoori ). Moja wczorajsza kolacja pachniała już dwie godziny przed podaniem, a w jej skład wchodziła pręga wołowa, jogurt naturalny (naturalnie! ;)), czosnek, imbir i oczywiście papryczka chilli ;) Jest to potrawa typu dum. Już tłumaczę: Oryginalnie(...)węgiel. My oczywiście nie będziemy sypać węgla po naszej kuchence :) Zamiast tego owiniemy naszą potrawę bardzo szczelnie w folię aluminiową i upieczemy. Potrawa ta inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 3-4 osób): 600 g pręgi wołowej 200 ml jogurtu naturalnego 1 biała cebula 1 cebula czosnkowa 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
Tajskie smakiTruskawki się skończyły, a razem z nimi kontrowersje na ich temat . Teraz na tapecie super kwaśne porzeczki i słodkie maliny. Dużo tego kupiłam. Na pewno za dużo na jedno ciasto i tym sposobem starczyło jeszcze na kompot. Lubię czuć w cieście smak mleka, a jeszcze bardziej masła (masło poprawia smak niemal każdego dania, a mój ukochany(...)proszek do pieczenia. Doszłam do tematu "rzucanego" biszkopta, gdzie owo rzucanie powinno zastąpić proszek do pieczenia. Nie do końca w to wierzę, ale ja swoim też rzuciłam - żeby przypadkiem coś się nie zepsuło . Ale tak na serio sekret jest w doskonale ubitej pianie z białek (najpierw na wolnych, potem co raz szybszych obrotach, żeby piana nałykała się powietrza), a później
Matka Żywicielkasiebie wmusić, wmawiając sobie, że ich nielubienie jest tylko w mojej głowie i mogę to pokonać. Wszyscy wokół mnie je uwielbiali, więc miałam wrażenie, że to ze mną jest coś nie tak. Niestety, usilne próby przekonania się do nich były nieskuteczne. Aż pewnego dnia... Przyszedł do mnie taki sobie tam weganizm. I zmienił całe moje życie (no, prawie). Przede wszystkim(...)pieczarek 1/2 kostki naturalnego tofu (ok. 90 g) 2 plastry ananasa 1/4 szklanki wody z puszki po ananasie 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej gotowy sos chilli słodko-pikantny olej rzepakowy Przyprawy: sól kurkuma chilli imbir czosnek Opcjonalnie: makaron ryżowy z tapioką natka pietruszki Przygotowanie: Pieczarki obieramy, myjemy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dolewamy
Weganizm infantylnyTorcik z przepisu Doroty Świątkowskiej . Już po przeczytaniu przepisu wiedziałam, że będzie mega słodkie, czyli nie dla mnie, ale dzieci były zadowolone! Testowałam ciasto na trójce dzieci i smakowało :) Mój wybredny syn powiedział, że w życiu nie jadł tak pysznego kremu i poprosił, żebym z tym kremem zrobiła mu tort na urodziny:) Wczoraj u mnie był Dzień Czekoladocholików(...)robiłam tego typu kremów - niespodzianka! Banalnie proste! Zachęcam Was do zrobienia tego tortu! Ps. Uwaga to ciasto nie pójdzie w cycki, hehe! To bomba kaloryczna, ale co tam! Coś nam się od życia należy :) Składniki na ciasto czekoladowe ciemne: 50 g gorzkiej czekolady posiekanej 50 g masła 50 g cukru drobnego 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej 50 g mąki
Blondynka Gotujesmakują wyjątkowo, bo ktoś przygotował nam je od serca. U nas gotuję głównie ja – kuchnia to moje królestwo, dlatego że bardzo lubię spędzać tam czas, kombinować i tworzyć coś z niczego, odkrywać nowe nieznane dotąd połączenia. Jednak są takie dni, kiedy nie mam czasu albo chęci na gotowanie, wtedy do kuchni wkracza A. Najczęściej gotuje wtedy, kiedy ja znikam(...)papryki. Boskie połączenie, choćby dlatego, że curry to moja ulubiona przyprawa :) Składniki na 2 porcje: 35 dag ananasa świeżego Pół zielonej papryki 500 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki curry (wg mnie Kamis jest najlepszy) 2 ząbki czosnku Pół kostki rosołowej -opcjonalnie Sól Pieprz 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę
Fabryka pomysłówCoś bardzo delikatnego, puszystego, świeżego i z owocami. Pana Cotta, bardziej domowa ale równie pyszna :) Składniki: 200 ml mleka 200 ml śmietany kremówki (30%-36%) 2 łyżeczki żelatyny opakowanie cukru wanilinowego laska wanilii 0,5 szklanki cukru 500 g malin Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy laskę wanilii i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia cukru(...)osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i łączymy z ostudzonym mlekiem. Masę przelewamy do czterech naczynek i odstawiamy do stężenia. Maliny blendujemy, aż otrzymamy jednolitą masę (jeżeli ktoś lubi na słodko można dodać cukier puder do smaku) następnie przelewamy do naczynek i przyozdabiamy :) Smacznego
Niezły MłynekNawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony ziołami w domu bardzo lubią - to robimy często coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę(...)małego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze
Buniabaje w kuchniDzień dobry! Dzisiaj chcielibyśmy zaprosić Was na rozpoczynający się w niedzielę Małopolski Festiwal Smaku ! Tegoroczną jubileuszową podróż kulinarną rozpoczniemy w Wieliczce . Władzę w stolicy polskiej soli
Pora coś zjeśćsmaku * sól – do smaku * pieprz – do smaku * oliwa – ok. 100 ml . SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kosteczkę , posypujemy solą , pieprzem i słodką papryką. Na patelni/woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię , a następnie posiekaną papryczkę chili i czosnek. Smażymy przez ok. 3-4 minuty, uważając(...)Doprawiamy do smaku łyżeczką cukru, odrobiną soli i pieprzu. Podajemy gorące! Uwaga! By danie było jeszcze bardziej sycące śmiało możemy podać z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem. Smacznego! . , , COŚ O WOKU ( informacja ze strony ) Właściwości stopu metalu zawartego w wokach granitowych Ballarini Granitium gwarantują doskonałą dystrybucję ciepła w naczyniu , podczas gdy wyjątkowa wytrzymałość kamienia pozwala na odnowienie autentycznych więzi
Ostra na Słodkoracji tego, próbowałyśmy już całe mnóstwo sernikowych wariacji, ale zwykle coś było z nim nie tak - a to, za bardzo zbity (taki... babciny), a to za bardzo puszysty (coś bardziej jak budyniowa pianka z odrobiną sera). Za nasze serca chwycił dopiero sernik z brzoskwiniami - poezja (przepis niebawem). I tak, zauroczona połączeniem sera i owoców zaczęłyśmy razem kombinować. Nasz działkowy ogródek(...)rekomendacja! :) SKŁADNIKI: Masa serowa: - 1 kg sera 3-krotnie zmielonego (ten w wiaderku nadaje się świetnie)! - 3/4 kostki masła, - 6 jajek, - 2 szklanki cukru (aczkolwiek, jak ktoś lubi mniej/bardziej słodkie to zmienia ilość), - 2 budynie malinowe, - cukier wanilinowy, - mleko w proszku - do zagęszczenia i nadania kremowego smaku, - pół śmietany 30% - Maliny 1 litr, - można dodać odrobinę jeżyn, - trochę cukru żelującego
Wypisz WymalujWiększość moich rozmów ze znajomymi kończy się na tym, że wzajemnie polecamy sobie coś dobrego do zjedzenia. Często słyszę: mam świetny przepis na...musisz spróbować! I niemal zawsze sięgam po długopis i kartkę (obowiązkowe wyposażenie mojego biurka) i notuję co, jak i z czym. Dość często przepisy te lądują w zeszycie i zapominam o nich do czasu(...)klimat świąt, to nie można było zapisanej karteczki zgubić. Jest to sałatka ze śledziem. Prosta, z kilku tylko składników, błyskawiczna do przygotowania. Musicie jej spróbować! Składniki: 1 czerwona słodka papryka , 2 większe cebule , 5 płatów śledziowych , 1 łyżka cukru , 2 średnie liście laurowe , 7-9 ziaren ziela angielskiego , 30 g ziaren gorczycy (1 opakowanie), około
Codzienna kuchnia niecodziennapojawi się i u mnie. Jej zdjęcia kompletnie mnie oczarowały, a że sernika u nas dawno nie było... Trzeba się było zabrać za pieczenie. Po kilku poważnych modyfikacjach powstało coś niemal zupełnie innego. Tworząc swoje mini serniczki (zauważyłam, że jakoś nam lepiej wchodzi wszystko w wersji s lub xs ), krążyłam wokół rodzynek namoczonych w herbacie earl grey. Ogromnie mi się(...)pasują po prostu świetnie. Dałam białą czekoladę, ale żeby nieco zrównoważyć jej słodkość, dodałam też sok z cytryny. Konfiturę wiśniową, choć prezentuje się u Asi obłędnie, zastąpiłam słodką kremówką z dodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym (ciężko ten smak wytłumaczyć, naprawdę) ciastem komponuje się wspaniale. Całość zgrała się po prostu idealnie. Jeden z najlepszych serników na tym blogu
Pożeraczka, czyli raz adobrzedawna marzyły mi się te obręcze. Kombinowałam domowymi sposobami układanie ryżu na kształt piramidek, używałam do tego plastikowych kubeczków, jednak nie zawsze wychodziło to jak chciałam, bo czasami coś przyklejało się do dna kubeczka i psuło to cały efekt. Obręcze z popychaczami - jak dla mnie wynalazek genialny. Prosty w wykonaniu, łatwy w utrzymaniu czystości. Wykorzystywać można go do woli(...)schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1/2 opakowania chińskiej mieszanki warzywnej mrożonej (ja używam tej z Biedronki) sól 5 ziaren ziela angielskiego Skworcu 1 liść laurowy Skworcu pieprz papryka słodka mielona Skworcu odrobina oleju Wykonanie: Schab pokroiłam na małe kawałeczki, które najpierw podsmażyłam na odrobinie tłuszczu, następnie podlałam delikatnie wodą, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, przykryłam i dusiłam chwilę na małym
Blondynka GotujeSzczerze mówiąc sama nie wiem, jak nazwać to danie. Jest ono podobne do lecza, ale chyba nie do końca jest to takie leczo, do jakiego większość
Ratunku obiadprzyjemnością ma się ochotę zaglądnąć do środka ( no i człowiek odrazu robi się głodny ;) ). Jak nazwa wskazuje wnętrze wypełniają przepisy zarówno synowej, jak i teściowej. Śniadania … obiady … słodkie desery … pomysły na podwieczorki … kolacje czy też okazje takie jak Wigilia i Wielkanoc. Obie Panie nie zapomniały też o dzieciach – dla nich również znajdziemy wiele smakołyków(...)lawendowe ciasteczka … sernik taksówkarza … nadziewane piersi z kurczaka … naleśniki … zapiekane ziemniaki … i wiele wiele innych kuszących przepisów , wśród których z całą pewnością każdy znajdzie coś dla siebie! Minus jak dla mnie : zdjęcia! Jak wiecie je się najpierw oczami ( przynajmniej ja tak mam! ) i z całą pewnością bardziej zachwyciłyby mnie zdjęcia bardziej nowoczesne … bardziej, ładniej
Ostra na Słodkociasta francuskiego, które zazwyczaj mam w zapasie, w dodatku łączą w sobie rabarbar z marcepanem - a to połączenie zostało już przez nas przetestowane i zaaprobowane. Czy jest w nich coś kopenhaskiego, albo chociaż duńskiego...? Nie mam pojęcia. C. stwierdził, że jeszcze takich nie jadł, ale że są pyszne i z marcepanem, więc kto wie, może w stolicy podają takie(...)ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki. Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru - krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne na pożegnanie rabarbarowego sezonu - choć ja jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczywiście trochę zmodyfikowałam. Ostatnio zaczynam dostrzegać u siebie ciekawą tendencje. Kiedy dostaję przepis do ręki, pierwsza rzecz jaka mi przychodzi do głowy to jak go trochę zmienić, jak dodać coś od siebie. Staje się coraz bardziej zbuntowana chyba i nie daje się trzymać w ustalonych normach przepisowych haha. W końcu fajnie sobie poeksperymentować:) Składniki: ciasto: 50 g mąki pszennej(...)wszystko zaraz zagniatamy aż powstanie nam jednolita bryła ciasta. gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeżeli nie mamy gotowej masy karmelowej wystarczy gotować przez trzy godziny słodkie mleko zagęszczone. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Każdy placek pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasta zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie
ciastkarnia na kruchym spodzie