przepis na coś slodkiego - 1882 przepisów (strona:98/126)

70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 268

Po dłuższym czasie z postami obiadowymi nadeszła w końcu chwila słodkości.  Ciasto drożdżowe ... kto go nie lubi? Miękkie, puszyste, pachnące drożdżami. Można je przygotować na

Symfonia Smaków
Pascha migdałowa - zupełnie wyjątkowa 195

popularna, zdobyła też serca Polaków. U mnie w domu pasch się nie robiło, możliwe, że za bardzo na zachód mieszkamy, żeby i do nas tradycja ta dotarła. Wcześniej gdzieś coś na ten temat słyszałam, ale nie zawracałam sobie tym specjalnie głowy. Dopiero po założeniu bloga przyjrzałam się tematowi uważniej. Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie(...)białą czekoladę, która przyczyniła się do właściwej konsystencji. Są też migdały, rodzynki i amaretto, które stanowią wyjątkowo zgrane trio. W tle subtelna nuta wanilii. Pascha nie jest mdła; jest słodka i kremowa, bardzo delikatna, a jednocześnie sycąca. Nieco alkoholowa - zdecydowanie nie dla dzieci. Nasączone w alkoholu rodzynki smakują bajecznie, migdały cudownie chrupią, a całość jest po prostu wyborna. Jeśli nigdy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Panna cotta w sosie truskawkowym 111

Panna Cotta, czyli tłumacząc dosłownie "gotowana śmietana", to klasyczny włoski deser - idealny na upalne letnie wieczory. Ponieważ sama śmietanka jest słodka polecam podawać ją z kwaśnymi sosami owocowymi, dowolnymi owocami. Sosy można przygotować również z dodatkiem alkoholu (np. rumu lub malibu). Dodatkowo sos truskawkowy: zmiksowane truskawki dosłodzone w zależności od upodobań. Moim zdaniem jest to najlepszy sos jaki można zrobić(...)dalszy to już kwestia Twojej inwencji i upodobań :) W sezonie polecam maliny, truskawki i sosy owocowe, ale dla miłośników słodkości idealny będzie też np. sos czekoladowy.  Osobiście wymyśliłabym coś z kawą, ale jeszcze nie mam żadnego konkretnego pomysłu. Może Ty jakiś masz i chcesz się nim podzielić

Kraina Tysiąca Smaków
Tylko Chuck Norris wie gdzie sie podziały tamte prywatki – buraki w kontekście idoli narodowych 134

Maślak cieniutko widzę nasze szanse na wypadek wojny. Gdy poznałam Najcierpliwszego modliłam się, żeby nie był zniewieściałym typem, którego jedyne zainteresowania to fit, melanż, moda i uroda oraz coś tam. Na szczęście okazał się gościem, który rozróżnia jak prawdziwy facet trzy kolory, to znaczy ch**jowy, pedalski i można założyć, a ilość moich kosmetyków nie wzbudziła w nim dzikiego entuzjazmu(...)frytkami. Dziś pomysł na sałatkę z pieczonych buraków. Można ją podać panu Maślakowi, Rafalali i nawet artystce Urbańskiej. I przede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta

ladykitchen
babeczki miodowo- ajerkoniakowe. 162

Ostatnio coś rządzi ajerkoniak w moich wypiekach:) Tak strasznie smakuje mi ta masa, że postanowiłam ją wykorzystać raz jeszcze. tym razem w wersji babeczkowej. Dawno już nie robiłam babeczek dlatego postanowiłam poćwiczyć:) Ciągle przeglądam różne strony z wypiekami i na niektóre wersje muffinek i babeczek to się nie mogę napatrzeć. Tak nakręca się właśnie koło pieczenia, napatrzę się a potem(...)oczyszczonej masa: kostka margaryny szklanka mąki pszennej i ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 kieliszki ajerkoniaku dodatkowo: polewa dwukolorowa masa karmelowa z puszki albo mleko zagęszczona słodkie Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połączyć na stolnicy i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć je do foremek na babeczki i piec 20 minut w 150 stopniach.  W szklance mleka rozpuścić

ciastkarnia na kruchym spodzie
Naturalna Spiżarnia - Współpraca :) 195

ofertę ! Sklep posiada przejrzystą szatę graficzną, bardzo łatwy sposób wyszukiwania danego produktu, ciekawe oferty, promocje i co najważniejsze - wysokiej jakości artykuły żywnościowe choć nie tylko! Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :) Oferta Naturalnej Spiżarni jest bardzo bogata i coraz większa ! Specjalnie dla Was, klientów asortyment sklepu stale poszerza się o nowe produkty!   Wybór jest przeogromny ! Kategorii produktów jest(...)migdałowe   Od dawna chciałam je spróbować. Widziałam je na wielu blogach i czytałam o nim same pozytywne opinie. I moja również taka będzie :) Po otwarciu słoiczka wydobywa się słodko-orzechowy, delikatny zapach. Od razu można zauważyć odwarstwienie się tłuszczu na powierzchni masła, ale spokojnie, jest to całkowicie normalny proces :) Wystarczy porządnie zamieszać, a by całość dokładnie się połączyła :) Smak

Zdrowie na języku :P
Twaróg domowy 147

specjalne życzenie mojej koleżanki Eweliny coś baaaaaardzo swojskiego. Nie, nie, to nie kiełbasa, a… właśnie – twaróg domowy. Ma niepowtarzalny smak, można z niego wyczarować śniadania, obiady, ciasta, desery, kolacje… Z poniższych składników wyszło mi ok. 600g. Składniki: - 2 litry tłustego mleka - 250 ml jogurtu naturalnego (u mnie grecki) - 250 ml maślanki - 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google. Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może na słono ? A może na słodko? Z owocami? Hmmm, a może sam, bez żadnych dodatków? A może tak … kanapeczkę? A może zmiksowany, kremowy… niczym puch… Domowy twaróg jest wart zachodu, to prawdziwe „niebo

mojewypiekiinietylko
It's cookie time! 249

Kto z nas nie lubi ciasteczek? Chyba większość za nimi przepada, co jest rzeczą zrozumiałą.  W sklepach coraz częściej możemy natknąć się na "zdrowe" ciasteczka

peanutbuttermonster
79.Strączkowelove: czyli dwubarwna zupa z soczewicy! 185

ostatnimi czasy z powodów nie od nas zależnych staje się to niestety regularne, ale już niedługo wrócimy do świata "żywych" i na pewno co rusz będziemy serwować coś przesmacznego! Dziś na w naszym obiadowym menu króluje soczewica, a właściwie dwukolorowa, składająca się z dwóch odcieni zupa, która zapewne ogrzeje Was w te towarzyszące nam chłodniejsze dni lata (aż nie chce(...)suchej patelni sezamu + niewielka ilość d posypania pół pęczka natki pietruszki (lub świeżej kolendry) 3 cm świeżego, obranego i startego imbiru 0,5 łyżki przyprawy curry łyżeczka słodkiej papryki olej sezamowy do polania (opcjonalnie) oliwa z oliwek do smażenia  Przygotowanie:  Nasiona soczewicy przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu. Cebulę, obrane ząbki czosnku oraz papryczki pepperoni siekamy na bardzo

Symfonia Smaków
BFG 2012 - relacja. 210

Blog Forum Gdańsk 2012 to było coś! Gigantyczne wydarzenie, chyba najważniejsze dla blogosfery, gdzie prawie 250 blogerów miało okazję się poznać w realnym  świecie. To bardzo dziwne uczucie, kiedy masz możliwość zobaczyć prawdziwą twarz tego, który siedzi po drugiej stronie szklanego ekranu w relacji czytelnik-autor. I zmienia spojrzenie na blogi osób, które się zna w rzeczywistym świecie. Recz(...)można się bawić w blogowanie! Niestety odniosłam na samym początku wrażenie, iż blogerki kulinarne traktuje się z pewną ironią. Jeden z prelegentów stwierdził, że jesteśmy bez wyrazu, zbyt słodkie, nudne i chaotyczne. "Cześć kochane!" wypowiedziane z wielką ironią bardzo mnie ugodziło. Może czytał inne blogi? Lecz z drugiej strony, jak inaczej pisać o kuchni? Przecież nie wierszem! Po konferencji

W kuchni Karmel-itki
Mój pierwszy chleb 183

chrupiącymi kromeczkami bez żadnych dodatków. No właśnie, nie mogłam się doczekać efektu, bo ostatnio, już jakiś czas temu odbył się mój chlebowy debiut. Do tej pory piekłam tylko bułeczki. Słodkie i wytrawne i z naprawdę dobrymi rezultatami, jednak chleba trochę się obawiałam. W sumie sama nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego. W końcu, z powodu braku pieczywa na weekend, postanowiłam(...)dłużej niż 30 sekund). Masa powinna być w miarę jednorodna i na pewno będzie się kleić. To ciasto takie właśnie ma być. (Ja początkowo miałam pewne obawy, bo to coś, co uzyskałam w misce nie przypominało wcale gładkiego, elastycznego, drożdżowego ciasta, a raczej szarą maź. Postanowiłam jednak zobaczyć, co z tego wyjdzie i wyszło super!) Gotowe ciasto na chleb przykrywamy

Ratunku obiad
Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku 161

macie takie danie, które smakiem i aromatem zabiera Was w podróż do słodkich dni dzieciństwa, choć nie macie wspomnień kosztowania go... ?  To mój ulubiony deser z Wysp Kanaryjskich, chociaż oryginalnie jego przepis pochodzi z Portugalii. Pamiętam jak moja portugalska koleżanka - animatorka zajadała się nim na śniadanie. Nawet zimny, rozpływa się w ustach, JEST TAKI MIĘCIUTKI! Wygląda trochę jak papka(...)posty : Przed śniadaniem Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem marchewkowa-lova Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa Nigelli Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?  Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie
O grudniowej Kopenhadze słów kilka. I kuskus na słodko 201

We wtorek wróciłam z naszej małej wycieczki. Krótkiej, ale niezwykle przyjemnej. Jestem zachwycona grudniową Kopenhagą, i choć za żadne skarby bym się tam nie przeprowadziła, jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser na jesienne wieczory, czyli gruszki zapiekane z musem jaglano-bananowym 148

Póki czas warto korzystać z owoców sezonowych. Możemy sięgać po maliny, winogrona, jabłka, śliwki czy gruszki, które teraz smakują najlepiej. Od kilku dni zastanawiałam się właśnie nad słodkim i ciepłym deserem z wykorzystaniem owoców. Otrzymana od firmy Ziarenkowo przesyłka utwierdziła mnie w przekonaniu, że połączenie gruszek i cynamonu to będzie TO! Po raz kolejny jest to propozycja szybka i prosta(...)podajemy Gruszki przygotowane w ten sposób smakują GE-NIAL-NIE . Są delikatne i rozpływają się w ustach, a obłędnie pyszny mus jaglano-bananowy z dodatkiem cynamonowej mieszanki to coś, co z pewnością wykorzystam w niejednym deserze.  Mieszankę Cynamonowy Raj oraz inne znajdziecie tutaj: http://www.ziarenkowo.com

peanutbuttermonster
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 167

Boże jakby w puszcze znalazł się jakiś zgniłek- mnie się to zdarzyło po zakupie pomidorów z ogromnej sieciówki- pomidory były masakrycznie kwaśne, pęknięte na pół, chlapowate, gorzkie, wypłynęło coś czarnego plus ogonek i nie nadawało się do użycia, już nie wspomnę , że owe pomidory były niedokładnie obrane, miały łupkę i ogonek... Dlatego naciskam raz jeszcze na pomidory. Mogą być nawet(...)lasagne...ale o tym kiedy indziej -bazylia -czosnek- do mnie przyjechał spod zamku Księcia Draculi- ze słonecznej Rumunii. Rumunia słynie z czosnku. Czosnek jest mały, ma genialny smak, jest słodki w smaku , można go główkami jeść bez obaw o wzdęcia...i działa cuda ! -oliwa z oliwek, troszkę octu winnego, troszkę oliwy z dodatkiem peperoncino i czosnku -trochę wody Do dzieła

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania