Dłuuugi weekend dobiega końca. Był zaskakująco długi ponieważ po majówce dzieci trochę się pochorowały i miałam jeszcze dwa dni zwolnienia. Był to miły i rodzinny czas
Dzieje kuchennej Wiewiórychilli (zależnie od ich ostrości i preferencji) 2 średnie dojrzałe pomidory 20 orzechów laskowych obranych z łupinek 40 g płatków migdałowych 6 gałązek natki pietruszki 1 duża kromka czerstwego chleba 4 łyżki octu z czerwonego wina 8 łyżek oliwy sól do smaku Przygotowanie sosu romesco : Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 190 stopni C. Papryki przekrój(...)papryczka była mniej ostra) i posiekaj razem z papryką. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj paprykę, chilli i czosnek wyciśnięty z osłonek. Smaż ok. 3 minuty. Czerstwy chleb porwij na kawałki, dodaj na patelnię i smaż z warzywami, aż stanie się złoty i chrupiący. Całą zawartość patelni przełóż do malaksera. Dodaj posiekane pomidory, ocet winny i pozostałą oliwę. Dopraw
Chilli Czosnek i Oliwapotasu, krzemu, wapnia i cynku). Jak większość kasz idealnie nadaje się w wersji gotowanej jako dodatek do obiadu. Poza zastosowaniem klasycznym równie dobrze spełnia się w roli głównego składnika chlebów, ciast lub racuchów. Jakiś czas temu podjąłem pierwsze próby wykorzystania tej kaszy we wszelkiego rodzaju wypiekach a efekty tych prób będziecie mogli oglądać już w najbliższych dniach. Na pierwszy ogień(...)słodko i wytrawnie. Można go podawać z jajkiem, ulubioną wędliną lub z miodem czy masłem orzechowym. Moim wielkim faworytem jest wersja z tostera: jednak aby uzyskać chrupkie boki należy chleb nastawić na dwa pełne cykle (na maksymalną moc) w tosterze. Kaszę kupuję w marketach w opakowaniach kilogramowych lub na wagę w sklepie z ziołami. W ten sposób wychodzi
Gar Zdrowiażyczenia a wartości odżywcze ograniczają się do wysokiej zawartości skrobi i praktycznie zerowej wartości składników mineralnych czy witamin. Z tego względu od początku diety podejmowałam próby pieczenia własnego chleba. Niestety większość prób kończyła się porażką... Produktem końcowym można było okna wybijać... Do czasu aż trafiłam na stronkę http://dorota.in oraz http://puszka.pl . Dziewczyny fachowo opisały różne rodzaje mąk(...)poeksperymentować i wrzucić do mieszanki mąkę kukurydzianą i jaglaną a gumę guar zastąpić siemieniem lnianym. Mam nadzieję, że efekty będzie smaczny:-) Skład ten sprawdza się w naleśnikach i chlebie. Jeśli chodzi o mąki to można je już kupić w większości supermarketów i to niekoniecznie na stoiskach ze zdrową żywnością, gdzie ceny idą razy dwa.... Ja zaopatruję się
Ze smakiem bez glutenuOd paru już dni marudziłem Ani: no chodź pójdziemy na mleczyki, no chodź! No zobacz, już mleczyki takie ładne są, no chodź! Marudziłem, marudziłem aż w
Marder&Marder ManufactureWylegując się w słońcu wymyśliłam kanapki ze szparagami, w międzyczasie zapach pieczonego pieczywa już roznosił się po kuchni. Pyszne kanapki muszą być koniecznie ze świeżego domowego pieczywa. Upiekłam chleb z cukinią . Oczywiście do kanapek można dowolne pieczywo. Bułki czy marchewkowe trójkąty pasują równie wyśmienicie. Robicie często kanapki ? Ja tak! Bardzo lubię kanapki na śniadanie lub kolację. Nie mniej lubię wymyślać(...)małe awokado 4 łyżki twarożku 1 łyżeczka oliwy sól i pieprz do smaku kilka liści mięty pieprzowej Pokrój miętę i wymieszaj z twarożkiem. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj kromki chleba twarożkiem. Zgnieć widelcem awokado i rozprowadź po jednej łyżce na każdej kanapce. Szparagi przytnij, polej oliwą, posól i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC na grill na 25 minut. Upieczone
codojedzeniaUważam, że czasami trzeba sobie pomóc i dlatego zdarza mi się korzystać z "gotowców". Tak było z tym chlebem. Mimo to zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki: 1,5 szkl mixu mąk bezglutenowych 1 szkl ciepłej wody 1 łyżka oleju rzepakowego pół łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży keksówka 12x24 Przygotowanie: Do miski wkładamy do kolei mąkę, wodę(...)drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto(mocno się klei-proponuję zrobić to w rękawiczkach). Następnie przekładamy do keksówki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30 minutach wkładamy chleb do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneNiedziela była wyjątkowym dniem. W końcu nie obudził mnie żadem budzik, w końcu dzieci nie wstały o dziwnie wczesnej porze, w końcu znowu upiekłam bułeczki
Dzieje kuchennej WiewióryWITAM ! Tak jak obiecywałam kolejny wpis z propozycjami śniadań, tym razem w wersji bez glutenu :) Mam nadzieję, że okażą się pomocne i inspirujące ! SKŁADNIKI: 2 kromki wieloziarnistego chleba bezglutenowego (najlepiej domowego ) PRZEPIS / PRZEPIS 3 plastry tofu 2 plastry szynki z indyka 2 łyżki serka naturalnego warzywa Do picia: świeży sok z marchwi SKŁADNIKI: 1/2 banana 1 opakowanie napoju kokosowego(...)Alpro 1 łyżka jagód goji 20 g ekspandowanej gryki 30 g płatków kukurydzianych bez glutenu Do picia :zielona herbata SKŁADNIKI: 3 kromki chleba bezglutenowego 3 połówki jaj twarożek ogórek z koperkiem i jogurtem Do picia : Bezglutenowa kawa zbożowa z mlekiem roślinnym
Marcepanowa kuchnialitr gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe, drobiowe); 2 czubate łyżki mąki pszennej; 3 łyżki masła; 3 łyżki oleju; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Na grzanki: 4 kromki chleba pszennego. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać olej, wrzucić masło i rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz(...)część bulionu i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Ugotowaną zupę dokładnie wymieszać oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. W międzyczasie przygotować grzanki. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni teflonowej na złocisty kolor. Zupę podawać gorącą z grzankami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników
Gospodyni Miejskaszparagowych wariacji. Zaczynam od szparagowej propozycji śniadaniowej. Szparagi nie lubią skomplikowanych receptur i najlepiej smakują w prostych połączeniach. Masło i jajko najbardziej mi do nich pasuje. Grzanka z razowego chleba na zakwasie, ze szparagami usmażonymi na maśle i jajko w koszulce ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem to prawdziwe śniadanie mistrzów. Skusicie się? Składniki: zielone szparagi masło sól pieprz jajko(...)ocet szczypiorek grzanki z żytniego chleba Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy szparagi około 7 minut. Po usmażeniu oprószamy solą morską i pieprzem. Jak przygotować jajko w koszulce? Potrzebujemy świeżych jajek w temperaturze pokojowej. Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy 1 litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, woda powinna delikatnie bulgotać. Do wody dodajemy 2 łyżki
Smakowity Blog KulinarnyChlebek bananowy według pomysłu Kingi Paruzel, mistrzyni słodkich wypieków. Ale nie tylko słodkich, bo jednocześnie zdrowych i fit. Ostatnio zaczynam właśnie eksperymentować z takimi rzeczami. Na
Marder&Marder ManufactureKto by nie lubił gofrów? Sama forma chrupiącego wafla z dużymi wgłębieniami kusi. Oprócz gofrów uwielbiam również cieciorkę i falafele więc gdy zobaczyłam ten przepis w
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki chlebowej Młynomag 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg drożdży 1,5 łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki ciepłej wody 3 łyżki siemienia lnianego Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem chleba … Czytaj dalej Chleb z siemieniem lnianym
czarrna od kuchniWiele lat temu piekłam ją regularnie. Niesamowicie smaczna, słodko-kwaśna krajanka z chrupiącą, delikatną skorupką i kruchym spodem. Rozpływa się w ustach. W poprzedni weekend
Dzieje kuchennej Wiewióry