Kolejny z domowych syropów na przeziębienie na naszym blogu. Warto korzystać z takich właśnie metod naszych babć. One wiedziały co robią i wiedziały co jest dobre
Marder&Marder ManufactureTo już pewnie ostatni post w tym roku, który będzie pachniał korzennie i zimowo. Bajecznie wilgotne, słodkie i nasycone smakami. Melasa i imbir... Receptura
Dzieje kuchennej WiewióryTuż przed Tłustym Czwartkiem mój dawny kolega ze studiów zaproponował mi na fb udział w wyzwaniu. Chodziło o upieczeniu cynamonowej chały. Filmik przedstawiający przepis był świetny
Dzieje kuchennej Wiewiórybrązowy kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Ja tymczasem całe popołudnia spędzam w kuchni, udoskonalając przepisy na egzamin. Cztery musy, makaroniki, mini tarty, wieżyczka z ciasta marcepanowego, chleb na poolish i chleb żytni... Dużo tego jak na pięć godzin, oj dużo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeszcze jeden domowy syrop na przeziębienie (i ogólne wzmocnienie organizmu). Bo zdrowych rzeczy nigdy dość i o zdrowie zawsze dbać warto. Tym razem mam dla Wam
Marder&Marder ManufactureJakoś przepis na ten chleb mi umknął. Nadrabiam więc i dodaję dziś. Prosty chleb pszenno - żytni na mleku. Idealny na śniadanie lub kolację. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniTosty z oscypkiem to cos co poprostu uwielbiam, a połączenie go z rukola jest bezkonkurencyjnie :) Idealnie komponuje sie z żurawiną lub sosem czosnkowym. Składniki: *chleb tostowy 4 ziarna *rukola *oscypek *szynka *zurawina/sos czosnkowy *łyżka masła Przygotowanie: 1. Na chleb tostowy układamy kawałki oscypka, rukolę i szynkę. 2. Przykładamy druga kromka i smarujemy delikatnie masłem. 3. Zapiekamy w tosterze
FITBUuKDzisiaj zapraszam na pastę z ryby wędzonej. Rybki ale również ogólnie inne pasty dawno nie gościły na blogu, więc czas to zmienić. Nie samym chlebem z wędliną żyje człowiek U nas w roli pierwszoplanowej makrela, ale tylko z tego względu, że akurat w sklepie była świeża dostawa. Możecie użyć dowolnej ryby wędzonej czy nawet ryby z puszki. Tata często robił
Mieszam w GarnkuTłusty Czwartek zbliża się wielgachnymi krokami a z nim cała góra pączków. Rożne ich rodzaje znajdują się już na blogu a dzisiaj kolejna ich wersja
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj proponuję pyszną, dietetyczną pastę do chleba z tuńczyka. Wystarczy dodać ser kozi a może być to nowa, smaczna, ulubiona wersja pasty z ryby, idealna na kolację, czy przekąskę ze świeżym chlebem. W dodatku o zmniejszonej zawartości kalorii i tłuszczu, za to obfitej w białko. Pomysł mojej siostry. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki 500 g mięsa z karpia 2 łyżki masła oliwa 100 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g suszonych żurawin sól pieprz 4 łyżki suchego chleba razowego, zmielonego Przygotowanie Mięso z karpia zmieliłem dwa razy. Na patelni rozpuściłem masło z odrobina oliwy, dodałem pokrojony boczek, przesmażyłem, dodałem pokrojona cebule i posiekany czosnek. Smażyłem(...)zeszklenia, wystudziłem. Przestudzoną cebulę, boczek i czosnek dodałem do zmielonego mięsa z karpia, dodałem pokrojone żurawiny. Doprawiłem sola i pieprzem. Uformowałem małe kotlety, obtoczyłem je w zmielonym, suchym chlebie razowym, usmażyłem na patelni. Podałem z sosem
R'n'G Kitchensię przeprowadzała, więc wie, że często wystarczą 2 ręce, dobry nóż i keksówka. Rządzi tu minimalizm i mniej to często więcej. Monika jest piekarzem znanym ze swoich warsztatów pieczenia chleba na zakwasie, poszukiwaczką smaków i stylistką jedzenia. Nie boi się mięsa i glutenu, a przede wszystkim nie boi się eksperymentów. Jej eksperymenty budzą jednak zaufanie, bo skoro wychodzi jej chleb
Ugotowane pozamiataneOd trzech tygodni nie jem mięsa. To zbyt krótko bym mogła powiedzieć o sobie, że jestem wegetarianka i, że to już tak na stałe ale
Dzieje kuchennej Wiewiórymokra, nie wymaga przygotowania dressingu. :) Sałatka nr 3: Propozycja idealna na śniadanie. Wymaga ciut więcej pracy i składników niż dwie pozostałe, ale uwierzcie mi ... Warto! Składniki: roszponka szynka parmeńska chleb tostowy parmezan oliwa cytrynowa jajka ocet jabłkowy świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Roszponkę umyj, rozłóż na talerzu. Na suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską, następnie połam ją na małe kawałki. Zetrzyj(...)tarce do miski odrobinę parmezanu, wymieszaj go następnie z oliwą cytrynową. Chleb tostowy pokrój w małe kostki, wsyp je następnie do miski. Obtocz dokładnie w mieszance oliwy i parmezanu, następnie przełóż na patelnię, na której smażyła się wcześniej szynka. Zrób grzanki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną octu (najlepiej jabłkowego) i ugotuj jajka w koszulce. Na roszponce ułóż parmezanowo
Garniec MagalieMięciutkie, jabłkowe, oblewa je słodki lukier... oto one! PĄCZKI - OPONKI! Dla miłośników drożdżówek ale i dla wielbicieli pączków. Taka trochę zdrowsza, bo nie smażona
Dzieje kuchennej Wiewióry