przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:283/867)

Warszawskie bistro „Charlotte” czyli dobry adres kulinarny 151

doradza nam, co wybrać ze śniadaniowego menu. Decydujemy się na omlet z szynką, gotowane jajko, croissanty z konfiturą truskawkową oraz pieczywo, gdyż z tego słynie między innymi Charlotte, że chleb i bagietki są wypiekane na miejscu. Kelnerka przynosi kawę i sok, zaraz także dostajemy jajeczne potrawy.         Jedzenie na świeżym powietrzu ma w sobie coś bardzo przyjemnego(...)jakiejś restauracji czy cafe bista i zajmuję miejsce na zewnątrz, chcę także zobaczyć wnętrze lokalu. Wchodzę więc do środka Charlotte. Od progu uderza mnie wspaniały aromat świeżo pieczonego chleba. Przy ladzie piętrzą się słodkie bułki, croissanty, warkocze chałek, precli, paluchów, rogalików. Poezja smaku. Podoba mi się w środku. Długa, drewniana ława na środku zaprasza wszelkich głodnych klientów. Po bokach znajdują

Raj dla Podniebienia
Twarogowa pasta z rzodkiewką 198

okresie wiosennym często przygotowuję pasty twarogowe na chleb. Jedną z takich past jest ta z dodatkiem rzodkiewek oraz szczypiorku. Smakuje wyśmienicie. Polecam:) 250 g półtłustego twarogu pół pęczka rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 łyżka miękkiego masła słodka papryka w proszku sól Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy go widelcem. Rozcieramy razem z miękkim masłem (jeśli ktoś chce, można dodać łyżkę śmietany(...)plasterki – takie większe kawałki będą przyjemnie chrupać;) Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Na koniec pastę doprawiamy słodką papryką i solidną szczyptą soli. Podajemy na chlebie

Smaki Na Talerzu
Ogórki małosolne na sucho 676

Ogórków małosolnych chyba nikomu nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. W moim prywatnym rankingu ogórków są one na samej górze. To znaczy najbardziej lubię małosolne właśnie

Marder&Marder Manufacture
Kotlety z indyka, z boczkiem i twarogiem czyli Niedzielne Mielenie odc.41 144

Dzisiaj coś tylko dla mięsożerców! Nie ukrywam, że choć ja przestałam jeść mięso w styczniu to cała reszta mojej rodzinki nadal je jada w takiej czy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pęczak z pieczonymi warzywami, serem pleśniowym i dymką 142

Są takie dni, są takie weekendy, że nie wychodzę z kuchni. Lubię ten czas gdy dla każdego na indywidualne zamówienie  mogę przygotować coś pysznego. Tym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.153 172

Pistacje mają to do siebie, ze gdy zaczynam je jeść nie mogę skończyć dopóki nie rozłupie ostatniej skorupki. Mówię tu oczywiście o takich solonych i prażonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na kefirze – bez wyrabiania i wyrastania 171

rodziny. Tym razem się jednak zdarzyło, a że nikomu nie chciało się biegać do sklepu w późny piątkowy wieczór, a już tym bardziej w sobotni poranek, szybciutko przygotowałam pszenny chleb drożdżowy na kefirze. Wspaniały, bo nie wymagający wyrabiania i wyrastania, z aromatycznie wypieczoną skórką i wilgotnym elastycznym miękiszem. Ja zrobiłam wersję podstawową, ale dodatki w postaci ziół lub różnego rodzaju(...)powierzchnię i posypać czarnuszką. Foremkę wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni i piec przez 90 minut. Jeśli wierzch będzie się za mocno spiekać, można go delikatnie przykryć. Chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej

Kuchenne zapiski Edyty
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 148

wołowiny, dziczyzny i mięs niskiej jakości. Można z niej korzystać także wówczas, kiedy zależy nam na szybszym przygotowaniu dań z delikatnych składników. Korzystając z tej opcji można też upiec… chleb. Low – potrawa jest podgrzewana do temperatury około 75-80 °C i następuje to znacznie wolniej niż w przypadku opcji „ High ”. Jest to doskonałe rozwiązanie, jeśli włączamy wolnowar przed wyjściem(...)Mogę w nim więc nie tylko wolnowarzyć , ale też smażyć   i zapiekać.   Ze względu na to, że ma okrągłą misę, jest wygodniejszy do przygotowywania ciast i chlebów. I jeszcze jedna szalenie istotna informacja - powłoka DuraCeramic nie zawiera substancji stosowanych w produkcji teflonu (PTFE i PFOA) . Na zdjęciu: wolnowar Crock-Pot 6l DuraCeramic Saute z misą pokrytą powłoką nieprzywieralną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZAKWAS Z BURAKÓW 164

Składniki: 2 kg buraków 2,6 l przegotowanej wody 1,5 dkg cukru 0,5 dkg czosnku 1 dkg skórki z razowego chleba Gotowego zakwasu 2,5 litra. Sposób wykonania: Buraki umyć pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, pokrajać w krążki grubości 0,5 cm. Włożyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekładając obranym, posiekanym czosnkiem. W przegotowanej wodzie, o temperaturze około(...)stopni Celsjusza, rozpuścic cukier i wlac jej do buraków tyle, aby pokryc ich powierzchnię przynajmniej na 5 cm.  Włożyc skórkę z chleba. Garnek przykryc pojedynczą warstwą gazy i pozostawic w temperaturze około 20 stopni Celsjusza na 4-5 dni. Ukwaszony barszcz, jeśli nie jest zaraz zużyty, należy zlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować. W miejscu zaciemnionym, w temperaturze

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Cannelloni z mięsem mielonym i ziołami oraz "Magnolia" 169

Czasem, gdy w czasie pieczenia chleba mam trochę wolnego miejsca w piekarniku, przygotowuję zapiekanki makaronowe lub cannelloni. Piec je można w tej samej temperaturze, co chleby na zakwasie, więc wychodzi 2 w 1 😊 Poza tym przygotowanie zapiekanki sprawia, że po włożeniu do piekarnika już nie trzeba stać w kuchni i można zająć się czymś innym. Składniki (na 4-5 porcji

Weekendy w domu i ogrodzie
Czeski twarożek z czosnkiem i natką pietruszki 158

twarożek nazwałam czeskim, bo podawany jest w moje ulubionej czeskiej restauracji:). Pojawia się tam w formie czekadełka, razem z kromką razowego chleba i marynowanymi parówkami. Jest banalny w wykonaniu i przepyszny. Uwaga! BARDZO mocno czosnkowy:). Ja kupuję twarożek już zmielony. Z twarogiem niezmielonym to już nie to samo. 350g twarogu dobrze zmielonego  4-5 ząbków czosnku 4-5 łyżek(...)posiekanej natki pietruszki sól, pieprz  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki siekamy.  2. Wszystkie składniki mieszamy razem. Podajemy z chlebem

Szefowa kuchni
Ogorkowa - moja pierwsza w zyciu 156

Dzisiaj post o zupie, którą ugotowałam po raz pierwszy w życiu. Stało się to za sprawą książki Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza. Tak naprawdę jest

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta rabarbarowa na kruchym spodzie z bezą 127

Maj, pora na rabarbar. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ten kwaśny smak. Dlatego co roku nie mogę sobie odmówić takiej tarty czy po prostu

Marder&Marder Manufacture
Jaglana granola pachnaca kokosem 187

Dobrze wiecie, ze uwielbiam wszelkie pochrupadła, musli i granole. Zazwyczaj są to mieszanki z płatków owsianych czy orkiszowych. Wczoraj postanowiłam zaryzykować i upiec granolę z prosa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych 169

Wyjątkowo zdrowy i smaczny chleb z ziaren i płatów owsianych. Bez drożdży, mąki i glutenu. Smakuje z miodem, konfiturą, pastą z makreli, pate z wątróbek. 1,5 szklanki płatów owsianych (u mnie Provena bezglutenowe) 1 szklanka nasion ze słonecznika 2 łyżki maku niebieskiego 1/2 szklanki pestek z dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego jasnego 4 łyżki babki płesznik garść orzechów laskowych(...)jeśli przygotowaliśmy masę wieczorem. Przykrywamy ściereczką, aby wierzch się nie wysuszył. Pieczemy w 180 stopniach. Przez 40 minut w formie, następnie wyjmujemy z foremki, odklejamy papier z boków chleba, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania