mąki chlebowej Młynomag 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg drożdży 1,5 łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki ciepłej wody 3 łyżki siemienia lnianego Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem chleba … Czytaj dalej Chleb z siemieniem lnianym
czarrna od kuchniWiele lat temu piekłam ją regularnie. Niesamowicie smaczna, słodko-kwaśna krajanka z chrupiącą, delikatną skorupką i kruchym spodem. Rozpływa się w ustach. W poprzedni weekend
Dzieje kuchennej WiewióryDziś pora przedstawić Wam mój ulubiony chleb. Pieczywo jest naprawdę fenomenalne. Nie dość że jest zdrowe to jeszcze długo trzyma świeżość. Piekę go raz w tygodniu i potem tylko dokupujemy albo sami robimy bułeczki. Spróbujcie bo naprawdę warto. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieczekać:). Dlatego właśnie chwytam się takich przepisów. Wystarczy wyrobić ciasto, odstawić je na noc do lodówki rano tylko wstawić do piekarnika. I możemy cieszyć się pysznym, pachnącym, domowym chlebem:). 350g mąki pełnoziarnistej 300g mąki pszennej 200ml ciepłęgo mleka 200ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do zaczynu 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli płatki owsiane(...)obsypania chleba 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy, zostawiamy na 10 minut aż zaczyn zacznie się podnosić. 2. W misce mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami (poza płatkami owsianymi). Wyrabiamy na gładkie ciasto. Układamy w keksówce (około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Kropimy zimną wodą, posypujemy płatkami owsianymi. 3. Formę z ciastem
Szefowa kuchniprostą sałatkę zrobiłam, któregoś popołudnia. Byłam głodna, nie miałam czasu nic zjeść i wtedy pomyślałam o zapuszkowanej cieciorce oraz stercie pomidorków koktajlowych. Do tego odrobina świeżego chleba. Trochę sałatki zostawiłam dla wygłodniałego męża, który stwierdził to jest świetne – „musisz zrobić na bloga” ; ) Tadam – przed Wami śmiesznie proste w przygotowaniu „danie”. Do przygotowania sałatki potrzebujemy(...)osuszoną wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe, oliwę, majonez i przyprawiamy do smaku. Dodatkowo można dodać posiekanej świeżej pietruszki do smaku. Można podać ze świeżym chlebem lub ciepłymi grzankami. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniekromka suchego pieczywa 1/2 ebuli 2 łyżki musztardy dijon 1 szklanka bulionu 120 ml słodkiej śmietany 1 łyżka sosu worcesterschire 2 łyżki mąki łyżeczka masla (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie na około pół godziny, aż będzie miękki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśnięty z wody chleb, doprawiamy majerankiem, ostrą i słodką papryką i drobno pokrojoną cebulę
Delusional TrinePrzepis pochodzi z książki Kingi Paruzel wydanej w zeszłym roku "Fit Słodkości". Byłem wówczas na warsztatach prowadzonych przez Kingę i tak rok minął aż
Marder&Marder ManufactureZa sernikami nie przepadam. Wyjątek robię dla SERNIKA WIEDEŃSKIEGO wg przepisu mojej mamy ale też piekę go sporadycznie. Tak się jakoś złożyło, że receptura znaleziona na
Dzieje kuchennej WiewióryDzieje się, oj dzieje! spotykaja mnie same pozytywne rzeczy, przynajmniej w ostatnim czasie. To intensywny czas w pracy ale i w moim życiu osobistym. Można by
Dzieje kuchennej Wiewióryfasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko w koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną bieżącą wodą, osączamy i przekładamy do miski. Wsypujemy posiekaną pietruszkę(...)zamieszać – fasolka wchłonie prawie cały sos. Można ją podać jako sałatkę, przystawkę, albo samodzielne danie na lunch, obiad czy kolację. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się na tostach z chleba na zakwasie posmarowanego olejem lnianym, podana z jajkiem w koszulce* posypanym szczypiorkiem i grubo mielonym pieprzem. *Idealny i idiotoodporny przepis Yotama Otolenghi’ego na jajko w koszulce które zawsze wychodzi
Karo in the KitchenDzisiaj mam dla Was ciekawą alternatywę dla słodkich, kolorowych, cukrowych posypek do ciast i innych słodkości. Jeżeli dużo pieczecie to ten patent będzie dla Was idealny
Marder&Marder ManufactureLubicie domowe chlebki?Jeśli tak to wypróbujcie ten.Jest prosty w przygotowaniu i robi się bardzo szybko.Po raz pierwszy upiekłam ten chleb dwa lata temu i tak został z nami do dziś. Zapominałam już jak smakuje chleb ze sklepu. Chlebek w wersji podstawowej jest na mące pszennej ,ale ja mieszam mąki i kombinuje a chlebek za każdym razem jest pyszny. Składniki
Agusiowe smakołykiKolejne święta zbliżają się wielkimi krokami a ja testuję rozmaite smakołyki. Dobrym przyczynkiem do testów były między innymi moje urodziny. Zaserwowałam rodzince brownie z żurawinami
Dzieje kuchennej Wiewiórymielonej kolendry 1 puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 240 g samodzielnie ugotowanej cieciorki) 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry 200 g bułki tartej (kupnej lub domowej np. z chleba pełnoziarnistego) + więcej do obtoczenia falafeli sól, pieprz trochę maki do obtoczenia jajek olej do głębokiego smażenia Przygotowanie wegetariańskich jajek po szkocku: W garnku zagotuj wodę i włóż do niej(...)lodówki i usmażyć je później czy następnego dnia. Do dużej patelni o wysokich ściankach wlej warstwę oleju grubą na ok. 3 cm. Poczekaj aż się rozgrzeje - kawałeczek chleba wrzucony do oleju powinien zbrązowieć w ciągu 30 sekund. Falafele smaż partiami - 3-4 na raz, obracając co jakiś czas na patelni, aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Usmażone przełóż łyżka
Chilli Czosnek i OliwaKochamy wszelkie placki, placuszki i racuszki. Na słono i na słodko. Przygotowałam ich wiosenną wersję. Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono
Dzieje kuchennej Wiewióry