przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:286/867)

Domowe masło 126

Ten wpis powstał spontanicznie. Zawsze ubolewałem, że nie ma w Polsce odpowiednika angielskiej śmietany double cream, czyli czegoś o zawartości tłuszczu 40-45%. Z trudem można

Marder&Marder Manufacture
Jajecznica na parze z awokado, śniadanko dla malucha 158

fantazyjne ułożenie składników ma jakieś znaczenie dla dzieciaczków? Może same macie jakieś fajne pomysły na potrawy dla maluchów? Ja przygotowałam jajecznicę na parze z awokado na pieczywie. Składniki: kromka chleba 2 jajka 50ml mleka połowa awokado Sposób przygotowania: Jajka wymieszaj z mlekiem. Jajka możesz ugotować na parze w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wystarczy w miseczce wymieszać jajka z mlekiem(...)nastawić mikrofalówkę na pół minuty. Wymieszać i wstawić jeszcze raz. Czynność powtarzać aż jajka się zetną. Całość nałożyć na kromkę chleba posmarowaną masłem lub nie. Na wierzch ułożyć awokado tworząc śmieszną buźkę

wysmienity
Sałatka z buraków i bryndzy, z orzechami laskowymi 152

Kolor, zapach, witaminy. Ta sałatka to idealne śniadanie do pracy ale i pyszny lekki obiad. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej a potem tylko siup! do pojemnika/s

Dzieje kuchennej Wiewióry
SMACZNIE, SYCACO I POMYSLOWO - ZUPA Z BURAKOW I POMIDOROW 91

smaczne i nabierają delikatności. Warunek jest jeden : ma być smacznie, sycąco i pomysłowo... Kochani, chyba wszyscy chcemy tego samego: dobrego, prawdziwego i świeżego jedzenia: masła o smaku masła, chleba o smaku chleba, warzyw pachnących wiosną, latem i jesienią... I mam coś dla Was : Łowicz oraz jego pełne smaku pomidory dojrzewające nieśpiesznie pod błękitnym i słonecznym niebem...pełna natura! Pomidorowa

Moja Książka Kucharska
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 221

Mamy kwiecień, trudno uwierzyć, że to już, że zieleń bucha, słońce świeci a temperatury sięgają nawet 25 stopni!!! Dzisiaj opowieść o płatkach... Tłusty Czwartek spędziłam w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem 117

diety.  U mnie dzisiaj bułki pszenno - orkiszowe. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej, dodałam jogurtu naturalnego, by bułki były bardziej wilgotne i dłużej zachowały świeżość. Dodałam również łyżeczkę przyprawy do chleba (do kupienia chyba już w każdym sklepie) by pieczywo było bardziej aromatyczne. Przepis ze strony Kuchenne Wspomnienia . Polecam!       Bułki orkiszowe ze słonecznikiem   Składniki na 8 bułek(...)pełnoziarnistej 200g mąki pszennej 12g suszonych drożdży 250ml letniej wody 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do chleba (opcjonalnie)   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek ziarna słonecznika do posypania   Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Obie mąki mieszamy, dodajemy sól, miód, masło, jogurt, przyprawę i mieszamy. Wlewamy

Smak mojej kuchni
Przekąski na imprezę czyli jak sprawnie przygotować przyjęcie 336

zdjęciu poniżej) z bułki-parówki, serka naturalnego, powbijanymi warzywami i szynką/łososiem i kiełkami. Serek naturalny bardzo podkreśla smak warzyw. Najważniejsze, by kanapki były niewielkie. Zamiast zwykłego chleba możesz użyć chleba tostowego. Kanapeczki ze swojskim smalczykiem i ogórkiem kiszonym również będą cieszyć się popularnością. Przekąski na ciepło: Tortilla z serem i szynką (tu przepis). To smaczna przekąska na ciepło, którą

Mojewlasne.pl
Roladki z pstrąga z kremowym serkiem i pomidorami 167

porcje: 2 pstrągi po ok.250-300g lub niewielkie filety z pstrąga serek kremowy Apetina "Grilowana papryka i oliwki" 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki soku z limonki 1 kromka chleba (nieziarnistego, bez skórki 300 g pomidorków koktajlowych w soku pomidorowym czarne oliwki według uznania 1 szlotka sól i pieprz bazylia Jeżeli ryby są w całości, należy je najpierw oczyścić i odfiletować. Filety(...)opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski przełożyć serek Apetina. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), sok z limonki, pokruszony miękisz chleba i łyżkę posiekanych listków bazylii. Farsz odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 170C. Schłodzony serek rozsmarować na filetach. Zwinąć niezbyt ściśle roladki, spiąć wykałaczkami. Nie dociskać zbyt mocno, żeby serek

Pełny talerz
Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką czyli Słodki Czwartek odc. 197

Przyszła wiosna, zaraz rozpoczniemy kwiecień. Słońce grzeje, deszczyk pada a mnie dopadła świadomość, że zaraz rozpocznie się czas bez szarlotki. Zniknął ze straganów zimowe jabłka i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Goździki, rajstopy i muffiny cytrynowe 133

mała biegająca z kitkami H (wnusia babci)  Mufinki smakowały ..co prawda właścicielka kitek wolała ozdobne cukierki i krem, ale przyjmujemy że jej smakowały.... Mufiny przebił jednak domowy chleb z pasztetem, też domowym i ogórkiem- sklepowym.... (trzeba być na emigracji żeby docenić polski chleb ..stawiając go ponad wszystkie łakocie ) Przepis na pasztet wkrótce znajdziecie w tym blogu. Mufinki są bardzo

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
PETIT PAINS AU LAIT 118

neutralny więc można podawać je z ulubionymi dodatkami, dzieciom jednak najlepiej smakują bez niczego, jeszcze ciepłe. Szybkie w przygotowaniu ... nie wymagają specjalnych umiejętności. Dla tych którzy używają maszyny do chleba przepis idealny- wystarczy włożyć produkty i nastawić maszynę na zagniatanie i wyrastanie. Przepis francuski pochodzi z książki "The bread bible".  Z podanej ilości wyjdzie około 10 bułek(...)elastyczne . Zagniatamy około 8-10 minut. Następnie przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość- około 1 godzinę. Dla posiadających maszyny do chleba- włożyć wszystkie produkty i nastawić maszynę na program zagniatanie i wyrastanie. Po tym czasie wyjać wyrośnięte ciasto i postępować według instrukcji. Ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy bułeczki- układamy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Baghrir- Marokańskie naleśniki 129

doszła, bo zawsze zostanie już moją trzecią córką (co jest zrozumiałe jeśli posiada się jeszcze czterech synów :) ) Będąc kilka razy w Maroko podpatrywałam gotujących kucharzy czy kobiety piekące chleby na ulicznych straganach. Smaki i zapachy zapamiętam do końca życia.  Wrócimy jeszcze na tym blogu do Maroko.  Będzie przepis na chleb i marokańskie amlou.  Serce mojej malutkiej ostatniej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bagietki pszenne- czterogodzinne 141

pokojowej 3 g suchych drożdży instant 498 g mąki uniwersalnej 5 g soli Z podanych produktów zagnieść sprężyste klejące ciasto.  Można mikserem z hakiem lub w maszynie do chleba.  Proces zagniatania powinien trwać około 10 minut.  Ciasto będzie klejące i dość luźne, nie dosypujcie mąki.  Dobrze wyrobione ciasto będzie sprężyste i gładkie, ale nadal może być(...)wypełnijcie lodem lub wodą.  Wystudzić na kratce.  Do pieczenia użyłam specjalnych foremek do bagietek - są one powszechnie dostępne. Przepis pochodzi z książki Lauren Chattman -"Domowy wypiek chleba

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb kukurydziany 151

Mąkę kukurydzianą zalać wodą i odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników i wyrobić na gładkie ciasto (można wyrobić mikserem z końcówką w kształcie haka, lub w maszynie do chleba) Odstawić na 1i pół godziny do wyrośnięcia w naoliwionej misce, szczelnie przykryte folią. Po 45 minutach wyjąć i złożyć w kopertę, następnie ponownie odstawić do miski do wyrośnięcia(...)odstawić na 10 minut.  Uformować bochenki, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia najlepiej w koszykach (około 1 godziny) Piekarnik z kamieniem (lub blachą ) rozgrzać do temperatury 230 stopni. Chleby przełożyć na rozgrzany kamień, naciąć i piec w temperaturze 230 stopni około 40 minut.  Gotowe bochenki ostukane od spodu będą wydawały głuchy odgłos. Wyjąć i wystudzić na kratce

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
zdrowa kanapka ,przekaska 193

Składniki: Jeśli szukasz zdrowej, wegetariańskiej receptury, to chleb kalafiorowy jest właśnie tym co chcesz zrobić , to idealny wybór dla Ciebie. 2 szkl. surowego kalafiora 5-6 jajek (w zależności od wielkości,średnie wystarczą ) 1 ½ szkl pestek dyni i słonecznika 3-4 łyżeczki kurkuma proszkowe ½ łyżeczki soli morskiej lub sól himalajska różowa do smaku Wykonanie Nagrzać piekarnik do 180 ° C. Blaszkę

w mojej kuchni