Dzisiaj żegna my wiosnę, jutro witamy lato. I właśnie z okazji, w przeddzień lata, mam dla Was pyszną sałatkę, taką wiosenno-letnią. Jest bardzo sycąca (dzięki
Marder&Marder Manufacturemamy upały, wystarczy chwila nieuwagi, zostawić na wierzchu i już się obsycha. Jest na to rada, jak je przeszmuglować w posiłku, wykorzystać resztki i nakarmić innych. 😏 4 kromki chleba razowego 2 plasterki szynki 2 duże jajka 3 łyżki szczypiorku sól i pieprz do smaku łyżeczka masła pomidor Jajka dokładnie roztrzepujemy z przyprawami. Dodajemy pokrojoną szynkę i szczypiorek. W każdej kromce(...)bardzo wolnym ogniu. Delikatnie obracamy na drugą stronę i dosmażamy aż się lekko zrumieni. Podajemy na ciepło, z pomidorem lub bez, jak tam już kto woli. Obramowanie z chleba jest chrupiące i pachnące masłem, środek delikatny i puszysty. Takim kanapkom na ciepło, trudno się oprzeć. Zapewniam, nikt nie będzie narzekał, że tam coś starego dostał
Dieta moja pasjaAch co to był za tydzień!!! Ekspedycja do Mielnika, prowadzenie warsztatów, przytulanie owiec, narady, integracja, wszystko w gronie ekipy pracownianej oczywiście. Potem dochodzenie do siebie przez
Dzieje kuchennej WiewióryMamy pełnię lata (chociaż właściwie kalendarzowo wciąż trwa wiosna, jeszcze przez tydzień) więc to dobry moment na przerzucenie się z ciężkich śmietanowych sosów na znacznie lżejsze
Marder&Marder Manufacturesumak oraz zioła: tymianek, majeranek i oregano. Sumak ma lekko kwaśny. Używamy go do kebabu . Zaatar również świetnie nadaje się do mięsa. Poza tym można nim posypać hummus lub chleb. Suchą przyprawę warto wymieszać z oliwą i czosnkiem. Mieszanie przypraw to jedno z moich ulubionych zajęć. Najpierw prażę nasiona, a potem jeszcze gorące ucieram w moździerzu. Możecie sobie wyobrazić(...)najprostszy wariant tej mieszanki, smakuje wspaniale! Rozcieram składniki w moździerzu. Przyprawa jest dosyć ziarnista i lekko tłusta. Gotową mieszankę można użyć do wypieku podpłomyków. Można również posmarować już upieczony chleb i delikatnie zapiec w piekarniku. The post Zaatar- jak zrobić przyprawę zaatar appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaAleż w sobotę świeciło słońce!!! kto by się spodziewał gdy zapowiadano deszcz?! W szkole córci był piknik rodzinny i choć nie znosimy takich imprez wybraliśmy się
Dzieje kuchennej WiewióryGdy nadchodzi czas truskawek nie mogę się im oprzeć. Jem je na śniadanie, jem na obiad i na deser również. Ostatnio odkryłam makaron czekoladowy
Dzieje kuchennej Wiewióryodstaniu smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po zrobieniu. A może to tylko złudzenie, chociaż dałabym głowę, że odstanie potrawie robionej na żołądkach dobrze robi. Podać do kaszy lub z chlebem z chrupiącą skórką. Mocno zachęcam do dodania kostki z podsmażonego na maśle selera. Podkręca smak i wzbogaca tę skromną potrawkę. Dla koloru właściwie dodałąm oliwę zabarwioną chili i zieloną natkę(...)selera i posypać siekana natką pietruszki. Finalnie dla koloru polać oliwą zabarwioną na czerwono kilkoma kroplami pasty chili np. sambal. Podać do kaszy np. pęczaku lub perłowej albo z chlebem z chrupiącą skórką
Sztuka gotowania w/g Samiryoszukujmy się... codziennie to nie byłoby chętnego do ich przygotowania. Z tego też powodu często zaniedbujemy ten pierwszy, podstawowy posiłek i idziemy na łatwiznę sięgając po kromkę chleba z masłem i plastrem szynki. Nie mówię, że to nie może być smaczne- zwłaszcza jak jest świeży, pachnący i tyle co upieczony chleb, ale czasem można zaszaleć. Omleciki mi tak posmakowały
Kuchnia w czekoladzieŁyżka) Rzodkiewka – 75 g (5 x Sztuka) Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka) Hummus (w większości sklepów można kupić gotowy)- 60 g (6 x Łyżeczka) Chleb żytni razowy – 90 g (3 x Kromka) Szczypiorek – dowolna ilość Czas przygotowania: 2 minuty 1. Chleb posmaruj hummusem. 2. Nałóż rzodkiewkę, pomidorki, kiełki i szczypiorek. DRUGIE ŚNIADANIE
Powiedz dietom nieBył to jeden z trzech przepisów, które od razu wpadły mi w oko gdy przeglądałam najnowszą książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata
Dzieje kuchennej WiewióryParę dni temu wrzucałem przepis na likier truskawkowo-śmietankowy . Teraz mam dla Was podobny trunek, mianowicie likier truskawkowo-waniliowy. Bo to jest jak z tymi lodami
Marder&Marder Manufactureziarenka ziela angielskiego 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego) 2 łyżki masła sól pieprz Do podania: śmietana 18%, natka pietruszki, plasterki boczku oraz grzanki. Grzanki: 4 kromki chleba 4 plasterki sera 1 ząbek czosnku 1/5 łyżeczki majeranku 2-3 łyżki masła sól Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy. Ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, a kalafiora na różyczki. Wszystkie warzywa(...)się gotuje możemy się zając dodatkami. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do masła wraz ze szczyptą soli i i połową łyżeczki majeranku. Wszystko mieszamy i smarujemy masłem nasze kromki chleba i na każdej z nich układamy plasterek sera. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200° na około 10-15 minut, do momentu kiedy nasze grzanki się przyrumienią. Jako drugi dodatek
PatiGotujeprzygotowanie jedzenia. Ale nawet zwykłą kanapkę można zamienić w ciekawe danie. Bardzo popularną amerykańską klasyką jeśli chodzi o kanapki jest club sandwich , czyli kanapka klubowa . Jej podstawą jest chleb tostowy. W środku znajduje się pieczony lub gotowany filet z kurczaka, plasterki soczystego pomidora, chrupiący bekon i sałata. Całość uzupełnia majonez. Kanapka na pewno nie jest fit, ale jest pyszna! Nieszczególnie(...)przepadam za chlebem tostowym (no chyba że jest on zgrillowany z serem w środku ;)) i uważam, że nasze polskie pieczywo jest po prostu genialnie i bardzo smaczne, dlatego do mojej wersji kanapki klubowej użyłam kajzerki. Dodałam do niej także plasterki awokado i sadzone jajko. Można powiedzieć, że jest to wersja na bogato XD Club sandwich , czyli kanapka klubowa z sadzonym
PatiGotujepodwieczorek, świetnie wyglądają i tak samo smakują. Polecam też na leniwe niedzielne śniadanko z kubkiem gorącej ulubionej herbaty. Składniki: Na 3 sztuki: 6 kromek pszennego chleba 3 łyżki serka kanapkowego paprykowego 6 liści sałaty lodowej 3 plastry szynki gotowanej 3 plastry pomidora malinowego 3 papryczki czereśniowe nadziewane tuńczykiem 3 listki botwinki Koperek do dekoracji Sposób przygotowania(...)kromek chleba foremką do ciasta w kształcie dużego serca wycinam mini kanapeczki, smaruję jedną warstwa serka kanapkowego układam po liściu sałaty, przyciskam drugą posmarowaną kromką serkiem do dołu, znów kładę plasterek sałaty, szynkę oraz pomidora, w całość wbijam wykałaczkę, nadziewam papryczki czereśniowe i liść botwinki, dekoruję odrobiną koperku i podaję. Smacznego
Wanilia i Kardamon