przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:293/867)

Sałatka ryżowa z grillowaną makrelą Rio Mare, mandarynką i papryką czyli Rybne propozycje dla zapracowanych 236

Czy macie czasem tak, że wracacie po całym dniu do domu i na myśl o staniu przy kuchence godzinę lub dwie aż ciarki Was przechodzą? Ja

Dzieje kuchennej Wiewióry
Brioszka z dzemem wisniowym czyli Slodki Czwartek odc.116 167

Od pierwszego wejrzenia nie mogłam się jej oprzeć.  Maślana, niezbyt słodka.  Idealna na śniadanie ale i na podwieczorek. Polecam Wam bardzo! Przepis pochodzi z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy ocet jabłkowy. 151

Składniki : 6 dużych jabłek  2,5 szklanki cukru kryształu 4 l ciepłej wody 1/2 łyżeczki żywych drożdży winnych kawałek skórki razowego chleba Sposób wykonania :   Jabłka umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Wsyp do dużego garnka najlepiej glinianego lub stalowego. Zalej ciepłą wodą ( nie gorącą ! ), dodaj 1,5 szklanki cukru, skórkę z chleba razowego, drożdże

Przepisy i porady kulinarne
Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką 198

łyżki masła 1 łyżka sarepskiej musztardy 1 łyżka mąki pszennej 600 ml mleka Gałka muszkatołowa do smaku 1 łodyga suszonego rozmarynu Sól i pieprz do smaku Kruszonka: 2 kromki chleba tostowego pszennego 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich Jak wykonać ?  Makaron gotujemy na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy. Paprykę, dynię obieramy(...)momentu zagotowania i lekkiego zgęstnienia, doprawiamy solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gorącym polewamy makaron i mieszamy równomiernie w naczyniu. Przygotowujemy kruszonkę: Ser ścieramy na tarce, chleb tostowy kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy orzechy wszystko razem mieszamy, kruszonką posypujemy wierzch zapiekanki.  Zapiekamy przez 20 minut w 180*c. Podajemy gorącą po wyjęciu z pieca. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Nalewka z pigwowca 170

Pigwowiec (mylony często z pigwą) to ponoć jeden z najlepszych owoców na nalewki. Bez cienia wątpliwości to potwierdzamy. Generalnie lubimy nalewki, raczymy się nimi i delektujemy

Marder&Marder Manufacture
Owocowe tosty 174

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Delikatne, kremowo – owocowe. Idealne na drugie śniadanie lub popołudniową przekąskę. Składniki: Chleb tostowy Serek u mnie mascarpone ale równie dobrze może być każdy gęsty owocowy serek homogenizowany Owoce u mnie porzeczka, drylowane wiśnie , pokrojone na ćwiartki czereśnie. Ale super smakują z jeżynami(...)malinami. 2 jajka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżeczki wiórków kokosowych Cukier lub cukier waniliowy, szczypta soli Olej do smażenia Wykonanie: Z każdej kromeczki chleba odciąć skórkę po czym dokładnie rozwałkować. Następnie posmarować serkiem ułożyć na nim owoce, ja lekko posłodziłam i zrolować roladkę, którą moczymy we wcześniej przygotowanym jajku   z jogurtem, wiórkami, szczyptą soli i cukru. Każdą smażyć

W garach u Gosi
21 lat, Sokołów i gotowanie 163

Prawie dwa tygodnie temu miałam przyjemność wziąć udział w bardzo mięsnych warsztatach w Akademii Smaku. Organizatorem spotkania była marka Sokołów a testowaliśmy nowa linię produktów Naturrino

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowa granola z mandarynka czyli Niedzielne Sniadanie odc.40 183

Pada deszcz, pada deszcz a już niebawem może spadnie śnieg?  Mamy prawdziwą jesień z chłodami za oknem i ciepłymi grzejnikami a mi się zachciało mandarynek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki z ziemniakami. 197

ziemniaków jest to, że dłużej zachowuje świeżość. Spokojnie można upiec bułeczki wieczorem z zamiarem podania ich następnego dnia. Są miękkie, lekko wilgotne. Słowem bardzo dobre. Nie zajmuje się wypiekiem chleba czy też bułek na co dzień. Ale kiedy już postanowię zadziałać w tej kwestii to jestem z siebie bardzo zadowolona. I wcale nie dlatego, że uważam się za wybitnego piekarza(...)dlatego, że dostrzegam  w tym jakąś magię. Zapach pieczonego chleba działa na mnie kojąco. I wcale nie oszalałam ;) ;) Składniki: 550 g mąki pszennej chlebowej 180 g ugotowoanych i rozgniecionych ziemniaków 125 ml letniej wody 125 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli  50 g masła roztopionego 1 jajko Wykonanie

zadanie-gotowanie
Nalewka z głogu 156

Jesień powoli nadeszła, a im bardziej ona nadchodzi, tym bardziej odchodzą owoce. Nie wszystkie oczywiście, ale w większości te, które można by przerobić na smaczną nalewkę

Marder&Marder Manufacture
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 186

Szał dyniowy w wiewiórczym domu trwa!  Tym razem z dyni zrobiłam krem, który stał się nadzieniem bułeczek., Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo! Przepis na krem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nalewka z owoców czarnego bzu 171

Czarny bez to bardzo wdzięczny krzew w zastosowaniu kulinarnym. Na przełomie maja i czerwca można korzystać z jego kwiatów, a nieco później, na przełomie sierpnia i

Marder&Marder Manufacture
Grzanki z twarogiem i pomidorami 199

sól i pieprz do smaku oliwa z chili i czosnkiem 1 łyżeczka kupnego lub domowego octu jabłkowego świeża bazylia Przygotowanie: Twaróg mieszamy ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki na patelni lub w tosterze i kroimy na skos. Czerwoną cebulę siekamy i skrapiamy octem jabłkowym. Pomidory nacinamy nożykiem na krzyż, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki(...)gniazdka nasienne, bardzo drobno siekamy, dodajemy zmacerowaną cebulę, odrobinę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną świeżą bazylię, mieszamy. Na grzankach / tostach z żytniego chleba kładziemy listek sałaty, nakładamy dosyć obficie twaróg ze szczypiorkiem, na powierzchni twarogu kładziemy kopiastą łyżeczkę salsy pomidorowej i dekorujemy listkiem bazylii. Smacznego.   The post Grzanki z twarogiem i pomidorami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dahl czyli Zupowy Wtorek odc.83 233

Znalazłam ją w książce Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Pyszne rozgrzewające śniadanie albo smakowity i sycący obiad.  Prosty przepis na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka do chleba 182

Wytrawna, prosta sałatka idealnie sprawdzająca się jako dodatek na chlebie :) Składniki: 15 dag kiszonych ogórków, 4 jajka, 10 dag kiełbasy jałowcowej, sól do smaku, pieprz do smaku, majonez. Wykonanie: Ogórki pokroić w drobną kostkę, jajka ugotować i razem z kiełbasą również pokroić w kostkę. Połączyć składniki, przyprawić do smaku, dodać majonez według uznania i nakładać na posmarowany masłem chleb

Tradycyjna Kuchnia