Lepioszka to rodzaj chleba popularnego w Azji (m.in. w Kazachstanie, Kirgistanie i Uzbekistanie). Opisany jest on między innymi w jednym z najstarszych dzieł, "Eposie o Gilgameszu", legendarnym władcy Sumerów, żyjących prawie 5000 lat temu. Oryginalne uzbeckie lepioszki robione są podobno na zaczynie z bulionu mięsnego, zsiadłego mleka i cebuli. Do dekoracji lepioszek Uzbecy używają specjalnych stempli, a potem pieką
Przepisy na domowy ser i chlebChleb zaparzany pszenno-żytni na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży. Zaczyn z dodatkiem soli, długo fermentujący w celu wydobycia aromatu mąki. Pieczony na blasze z piekarnika. Źródło przepisu: rus brot . Zaczyn (9 godzin w temp. 30°C + 9-15 godzin w temp. 21-23°C) 20 g zakwasu żytniego 82 g mąka żytnia
Przepisy na domowy ser i chlebGisia spała długo, po przedszkolnych występach... nie mogłem się jej doczekać :) Pomyślałem... trudno upiekę sam, ale pojawiła się Angela "co tam wujek robi" chleb :) i tak została. Pogadaliśmy, porobiliśmy... Było tak " jak to między piekarzami" Ciasto wyszło i to bardzo eleganckie :) Pulchne, mięciutkie i sprężyste.... Potem niesamowicie wyrosło, chyba
chleba naszegozostało trochę ciasta drożdżowego, więc musiałem je wypiec... Nie chciało mi się dzisiaj kulać zwykłych bułek, więc postanowiłem, że będą bułki z mięsem :) Jak widać potrzebujemy ciasto na chleb, mięso mielone i jakieś dodatki, które lubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę, czosnek... Po przesmażeniu farsz musimy ostudzić :) No i już zabieramy się do naszych bułek
chleba naszegoKolacje na słodko nie goszczą na moim stole zbyt często. Lecz kiedy już się pojawią, wywołują eksplozję smaku i taniec radości moich kubków smakowych! Karmelizowane jabłko, rodzynki, chrupiący chleb... a to wszystko oblane cudownym sosem powstałym z połączenia melasy z chleba świętojańskiego i tahiny firmy Bakra. Zapraszam ! Składniki: -chleb lub bułeczka ( u mnie z samych ziaren) -serek śmietankowy(...)wiejski -jedno jabłko -garść rodzynek i orzechów włoskich -łyżeczka masła klarowanego Sos: -łyżka tahiny -łyżka karobu- melasy z chleba świętojańskiego (do kupienia np. TU ) Wykonanie: Chleb kroimy na mniejsze kawałki i zapiekamy lekko w opiekaczu lub piekarniku. W tym czasie kroimy jabłka w małą kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Posypujemy stewią, cynamonem i przykrywamy. Jeśli jabłka się
Gawron w rosoleChleb gryczany wypiekany w ramach Piekarni Amber . Dawno już nie piekłam chleba z Piekarnią Amber i postanowiłam upiec tym razem. Chleb jest spoko ale jak dla mnie za słodki, następnym razem nie dodam tyle cukru tylko trochę miodu. Tutaj jednak trzymałam się receptury. Podane były dwie wersje chleba, na zakwasie i na drożdżach, ja wybrałam wersję na drożdżach bo brakło(...)czasu, jednak ten na zakwasie upiekę również. Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePieczenie chlebów i bułek to zdecydowanie moje hobby :) Gdyby moja rodzina nadążała za moją produkcją to piekłabym codziennie haha 😄 Może w przyszłości otworzę piekarnię... kto wie . Ktoś chętny na współpracę ?:) Chlebuś z tego przepisu wyszedł cudowny , miękki i delikatny w środku , pokryty grubą chrupiącą skórką . Smakuje według mojej mamy jak dawny chleb wiejski pieczony przez jej babcię :) Przepis(...)mało wymagający i naprawdę nie trzeba być mistrzem , żeby taki oto chleb upiec . A oto i przepis 👇 SKŁADNIKI : 460 g mąki pszennej 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotowujemy zaczyn ze świeżych drożdży ,łyżeczki cukru i odrobiny ciepłej wody . Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy - ciasto
Marcepanowa kuchniaNiemiecki chleb żytni razowy, smakuje podobnie do razowego z piekarni społemowskiej jaki kiedyś kupowałem. Dosyć prosty, tylko 2 fazy: zaczyn 24 godziny i ciasto 1,5 godziny. Ilość składników na formę 30 x 10 cm (2 litry) Pomocny filmik z YouTube (nie sugerujcie się ilościami składników, ja przeliczyłem na dużą keksówkę) Zaczyn (9 godzin 30oC + 9-15 godzin
Przepisy na domowy ser i chlebWśród wielu różnych chlebów czasochłonnych które ostatnio upiekłam dziś proponuję coś szybkiego i pysznego. Chleb jest pieczony w garnku żeliwnym i dzięki temu ma chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Polecam aby sobie upiec a potem cieszyć się pięknym i smakowitym chlebem. Pamiętajcie że jak chleb się piecze to pachnie w całym domu a nawet na klatce schodowej i nie można(...)się doczekać kiedy schrupiemy choć "piętkę". Ja upiekłam jeden bochen ale równie dobrze można upiec dwa. Szybki chleb pszenno - żytni z błonnikiem z garnka żeliwnego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDorosłam aby zacząć eksperymentować z wypiekiem chlebów, choć i tak dużo wcześniej próbowałam metod i sposobów. Ten chleb tutaj wyrasta powoli a potem pięknie rośnie i jest pieczony w garnku żeliwnym. Polecam ten sposób bo łatwiej można kontrolować czas wypieku a drożdże zakwasowe - dzikie - tak samo pięknie rozmnażają się i podniosą ciasto. Zabawa i obserwacja takiego procesu jest warta tego(...)potem zjadać pyszny chleb, spróbujcie. Dodam także że w przepisie jest 1 g zakwasu i nie pytajcie czy się pomyliłam, da radę udźwignąć mąkę, zapewniam. Fachowcy mówią że jest to chleb wiejski z ziarnami o ekstremalnie niskiej inokulacji 0.1% Nowatorska metoda której pionierem jest piekarz Yohan Ferrant i grupa dietetyków. Pokazuje nam że nie ilość zakwasu jest ważna ale jego
Moje Małe CzarowanieOstatnio moda na roladki z chleba tostowego to i ja postanowiłam zrobić po swojemu :) Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu :) Składniki: chleb tostowy 20 kromek serek mascarpone 250 g truskawki lub inne owoce ok 300 g cukier waniliowy 2-3 łyżeczki cukier 6 łyżeczek jajka 2 szt. mleko 4 łyżki Najpierw zaczęłam od odkrojenia skórek od chleba tostowego. Następnie(...)przekładam do miski serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy i miksuję przez około 2 minutki. Kromki chleba już bez skórek rozwałkowuję bardzo cieniutko, smaruję je wcześniej przygotowanym serkiem (około 1 płaska łyżeczka na jedną kromkę chleba) a na jednym brzegu układam pokrojone na małe kawałki truskawki (lub inne owoce np. borówki amerykańskie, brzoskwinie czy maliny) i zwijam w roladkę. Z przepisu
Kuchnia VikiBardzo smaczny chleb pszenny na zakwasie z super chrupiącą skórką (dzięki dodatkowi semoliny). Zaczyn 10 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 (razowej) 100 g wody (o temp. pokojowej) Najlepiej wykonać go metoda III-fazową: W słoiku/naczyniu plastikowym (czystym i wyparzonym) rozpuszczamy 10 g zakwasu żytniego w 20 g wody, dodajemy
Przepisy na domowy ser i chlebsklepach. Co prawda mąka dyniowa, kasztanowa, kokosowa czy mąki orzechowe nie są jeszcze tak powszechne, jak gryczana i orkiszowa, to bez problemów można kupić je online i wypróbować. Do chlebów stosuję póki co zbożowe mąki, ale może kiedyś się to zmieni ;) Kolejny mój eksperyment to chleb na żytnim zakwasie, do którego użyłam dodatkowo mąki z brązowego ryżu i mąki jaglanej(...)Połączenie bardzo fajne, a chleb wyszedł trochę jaśniejszy z bardzo chrupiącą skórką. Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową 120 g mąki z brązowego ryżu 180 g mąki jaglanej 175 g mąki żytniej razowej 3 łyżki płatków jaglanych 3 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka siemienia lnianego złocistego 350 g zakwasu żytniego
FitKotstyczniowej piekarni Amber nastał czas na pumpernikiel. W dzieciństwie nie znosiłam smaku tego chleba. Ba! Nie lubiłam nawet na niego patrzeć, bo nie dość że niesamowicie ciemne (a byłam przyzwyczajona do widoku jasnego pszenno-żytniego chleba), to jeszcze ciężki, a wręcz toporny mi się wydawał. Po latach gusta się zmieniają... Do przepisu zaproponowanego przez Marzenę z bloga Zacisze kuchenne , podeszłam(...)mąk pełnoziarnistych, lekko poperfumowałam ciasto mielonym kminkiem. Użyłam też zdecydowanie więcej kawy. Zamiast zwykłej melasy dodałam kwaskowatą melasę z granatem, bo jak pisałam w poprzednich postach związanych z wypiekiem chleba, nie przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony w niskiej
Weekendy w domu i ogrodzieFilmik z poprzedniego postu rozpoczął serię przepisów ze starym chlebem, dlatego ciągniemy dalej ten temat. Może niektórym trudno w to uwierzyć, ale są kraje, w których chleb i ziemniaki używane są jako dodatki do jedzenia, a nie podstawę. Można powiedzieć, że tak jest we Włoszech. Jednym z bardziej znanych toskańskich dań jest ribollita. Nazwa oznacza tyle co ugotowane na nowo(...)spożycia makaronu, za to zajadają się tam fasolą. Wieść głosi, że danie to powstało w średniowieczu, kiedy to feudalni toskańscy chłopi wchodzili za pomocą różnych metod w posiadanie resztek chleba z pańskiego stołu, który następnie mieszali z innymi resztkami. Toskania słynie również z Florencji. Wokół tamtejszych historii urosło wiele legend. Jedna głosi, że gdyby nie słynni mecenasi sztuki Medyceusze, urzędujący
Kryzysowa Książka Kucharska