Przepis na ten chleb znalazłem gdzieś w internetach. Nie pamiętam nawet gdzie. Ale konstrukcja tego przepisu mówi mi, że jako żywo musi to być przepis pana Hamelmana. Znam doskonale jego przepisy i wszędzie je poznam. W końcu znać w nich rękę mistrza. Nie wiem czy to oryginalny Hamelman czy po różnych przeróbkach i tak sobie krąży w przestrzeni internetowej(...)mogę powiedzieć, że chleb jest świetny. Ma fajną, niebyt twardą skórkę i idealny miąższ. Odrobina mąki żytniej dodaje mu charakteru. Zaczyn: 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 45 g wody 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 20 g maki żytniej typ 2000 250 g wody łyżeczka soli cały
Marder&Marder Manufacturepomysł, szukając inspiracji w zdjęciach z serwisu pinterest.com. Przepis, który znalazłem jest naprawdę wart polecenia. Ciabatta wyszła taka jak powinna, chrupiąca i z dziurami. Ciabatta to chleb (niektórzy twierdzą, że bułka) zrobiony z mąki pszennej i drożdży, pochodzący z Włoch. Kształt bochenka jest prostokątny i płaski (w języku włoskim słowo to oznacza "kapeć"). Przepis, jest moim tłumaczeniem
Przepisy na domowy ser i chlebChlebuś, pachnący, świeżutki i smakowity domowy chleb . Taki to najlepiej upiec sobie samemu do czego każdego serdecznie zachęcam. Pieczenie chleba to nie jest trudna ani skomplikowana sprawa jak się wielu osobom wydaje. Własny bochenek daje wiele radości i satysfakcji a do tego uczy pokory bo ciasto chlebowe bywa kapryśne. Pieczenie domowego chleba uczy też cierpliwości bo bywa, że ciasto przez(...)dawno powinno przyrosnąć przynajmniej drugie tyle. Nie należy się tym zniechęcać tylko dać mu więcej czasu i przypilnować żeby miało ciepło a na pewno weźmie się do roboty. Domowy chleb to zapach w całym domu, zapach który kojarzy się z rodzinnym ciepłem i miłością. Przynajmniej ja mam takie skojarzenia. Dobre skojarzenia. Własny chleb to nie tylko zwykły pokarm dla rodziny
Smaczna PyzaKasza manna w chlebie - tego jeszcze nie było! Z pieczywkiem od Ewy z bloga z cukrem pudrem mam bardzo dobre doświadczenia. Za który przepis się nie zabiorę, ten zawsze wyjdzie! Tak to ja mogę domowym sposobem chleb produkować! Aż ręce świerzbią, żeby zabrać się za testowanie kolejnego pomysłu, a tu poprzedni chlebek jeszcze ciepły w chlebaku :) Tym razem próbowałam przepisu(...)Chleb pszenny z grysikiem . Pierwszy raz kaszę manną stosowałam przy wypiekaniu pieczywa, ale na pewno nie ostatni! Chleb wyszedł cudnie miękki i pulchny w środku, ale z chrupką skórką na zewnątrz. Ciężko poprzestać na jednej kromce przy degustacji :) Sk ł adniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 3 0x10x7 cm : 500 g mąki pszennej 100g kaszy manny
Grunt to przepis!Skoncentrowany, orzechowy smak w pysznym chlebie razowym Długo nosiłam się z wypróbowaniem przepisu z bloga Kornik w kuchni na Chleb orzechowy . Jakoś zawsze coś stawało na drodze. A to orzechów mi akurat zabrakło. A to mąka razowa się skończyła. A to zapomniałam drożdży zakupić w sklepie. W końcu odhaczyłam wszystko co niezbędne z listy składników i wzięłam się za wypiekanie(...)świństw", to niewątpliwa zaleta. Brak powszechnego obecnie "dopełniacza", jakim jest soja, to już w ogóle fenomen. No i ten smak! Mistrzostwo! Słów brak, polecam samemu spróbować :) Wracając do chleba, z racji dużej ilości mąki razowej, wyszedł mi on mocno zwarty i twardawy. Miałam duże wątpliwości odnośnie oryginalnego przepisu i tak nierównomiernej w nim proporcji mąk - ponad dwa razy więcej
Grunt to przepis!Bardzo zdrowy, wieloziarnisty chleb z mąki orkiszowej jasnej i razowej na zakwasie, z dodatkiem ziaren superfood. Superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona o bogatym składzie odżywczym, zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Zawiera mnóstwo witamin, antyoksydantów, minerałów i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Jej własności są potwierdzone naukowo, mogą one chronić organizm przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Zaczyn
Przepisy na domowy ser i chlebjestem maniaczką pieczenia domowego chleba . Oczywiście lubię sama piec, ale piekę nieregularnie, tylko kiedy mnie najdzie, a czasami kupuję gotowy chleb bo mam w okolicy dostęp do dobrego pieczywa. Okresy niepieczenia bywają różne - ostatnio piekłam chleb chyba kilka miesięcy temu . Ale staram się pamiętać o zakwasie, wyciągam go co jakiś czas z lodówki i dokarmiam. Dobry, domowy chleb chodził jednak(...)mną od kilku dni, jeśli nie tygodni. Taki ciężki, nieco gliniasty, słodkawy - uwielbiam właśnie taki! Chodził, chodził aż wychodził i w końcu upiekłam. Taki chleb najlepiej smakuje po 1-2 dniach, ale spokojnie może poleżeć dłużej. Nie polecam kroić go na ciepło czy zaraz po ostygnięciu bo jest w środku dość wilgotny więc będzie się nieco mazał. Lepiej poczekać
Smaczna PyzaCudowny, wyrośnięty chleb zobaczyłam na zdjęciu u Marzenki - blog - i już wiedziałam, że taki chleb zrobię :) Przepis pochodzi natomiast od koleżanki Marzenki - Asi . Jak to zawsze bywa, przepis trochę zmodyfikowałam i stworzyłam mocno makowy chleb. Składniki: 350g mąki orkiszowej 630 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 od Młynu Kopytowa 100g mieszanki płatków orkiszowych, gryczanych i owsianych 10 drożdży suchych(...)ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy bochenek chleba, smarujemy wodą i posypujemy makiem. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy chleb przez 45 minut. Chlebek możemy umieścić również w keksówce, wtedy
Gotowanie i blogowaniePonieważ potrzeba matką wynalazku, a najlepsze pomysły często są wynikiem przypadku, mam dziś dla Was najprostszy z prostych, niewymagający zbyt wiele czasu ani pracy chleb pszenny. Upiekłam go „na szybko” z ostatków mąki, gdy okazało się, że w koszyczku na chleb nic nie ma, a Piotrek potrzebował kanapek do pracy. Chlebek jest lekki, puszysty, o… Continue reading(...)Chleb pszenny tostowy
brunetkawkuchnichleb z otrębami O zaletach domowego, razowego pieczywa nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dla tych którzy jeszcze zwlekają z wykonaniem własnego wypieku proponuje poniższy przepis. Zapewniam przy tym wszystkich że smak takiego bochenka na długo zostanie w pamięci. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego zakwasu 2 szklanki letniej wody wypiek(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, otręby pszenne, oliwę, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach
Miód i pieprzZakochałam się w tym chlebie, jest niesamowicie chrupiący, do tego ten ciągnący się ser... Marzenie :) Koniecznie musicie spróbować! Potrzebujemy: średniej wielkości bochenek chleba ok. 12-15 średniej grubości plastrów sera żółtego pół kostki rozpuszczonego masła sporą ilość posiekanego szczypiorku Chleb nacinamy dość głęboko wzdłuż i w szerz do uzyskania kratki. W szczelinach umieszczamy plastry sera, polecam być cierpliwym(...)dokładnym przy wkładaniu sera ;) Następnie do rozpuszczonego masła wrzucamy szczypiorek i całość mieszamy. Uzyskaną mieszankę łyżką umieszczamy w szczelinach chleba z serem. Tak gotowy chleb zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kolejny blog o gotowaniuPowoli przekonuje się do samodzielnego wypieku chleba. Niestety wiedzę o tym mam czysto teoretyczną, a samo wyrabianie ciasta chlebowego i wypiek bochenka chleba odbywa się metodą prób i błędów. Dodatkowo sprawę utrudnia mi fakt, że mieszkanie, w którym obecnie przebywam jest troszkę zimne. A drożdże potrzebują ciepła, aby ciasto wyrosło. Kombinując trochę, w końcu udało mi się wypiec zgrabny, mały(...)bochenek, który jeszcze ciepły pochłonęliśmy z masłem i twarożkiem. Szczerze zachęcam Was do samodzielnego wypieku chleba - zapach unoszący się po domu rekompensuje trud oczekiwania na wyrośnięcie ciasta i upieczenie się chleba :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 33 x 10 cm. 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej około 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli
W kuchni Katieszmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia na 18-22 godzin w lodówce - temperatura 5oC. Nagrzać piekarnik do temp. 240oC. Przełożyć chleb na rozgrzaną blachę. Piec 15 min. w temp. 240oC z parą, zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze przez 20 minut. Studzić na kratce
Przepisy na domowy ser i chlebChleb pszenno - orkiszowy z duuużą ilością różnych ziaren. Bardzo smaczny i prosty do wykonania. Przepis ze strony przepisnachleb.pl dostosowany do jednej formy 30x10 cm. Zaczyn 64 g aktywnego zakwasu żytniego - razowego 172 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 112 g wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym
Przepisy na domowy ser i chlebużyciem to podczas pieczenia w środku wytwarza się para wodna, dzięki której potrawy w niej przygotowywane są soczyste- idealnie nadaje się do pieczenia warzyw, a wypieki zwłaszcza drożdżowe i chleby na zakwasie puszyste i wilgotne. Ja swój garnek kupiłam w markecie za 59 zł w ramach prezentu dla siebie samej na święta (tak, wiem, to nie jest normalne, ale kieckę(...)sobie kupiłam i książki, bez obaw). Ps. Z przepisu na chleb spokojnie można korzystać nie posiadając tego garnka. Składniki na średniej wielkości bochenek: 350 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 25 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego niesłodzonego) łyżeczka cukru pół łyżeczki soli około 150 ml ciepłej wody otręby, ziarna słonecznika, siemię lniane
greenscarf