przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:135/867)

Chleb pszenno żytni z oliwkami 144

sobie jest smaczny i zdrowy, a jeśli dodamy do niego oliwek, będzie inny, wyjątkowy. Oliwki przez to, że są rozdrobnione, z ciastem wyrobione, po przekrojeniu    chleba są prawie nie zauważalne, ale dodają smaku i zapachu idealnie.  Składniki (mała keksówka 25/12 cm): 25 g świeżych drożdży, 250 g mąki pszennej, 200 g mąki żytniej, 1 ½ płaskiej łyżeczki soli(...)rozprowadzamy je na całej długości zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch nacinamy w kilku miejscach, po szerokości za pomocą ostrego noża. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. Chleb pieczemy ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu chleb wyciągamy z brytfanki i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jak sprawdzić czy chleb idealnie nam się upiekł? Wystarczy

Moniki Smakołyki
Chleb z dziurą 182

Chleb z dziurą... Sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywka jakim jest chleb... U nas nazywa się to chleb z dziurą, od kiedy pamiętam tata robił całej rodzinie na niedzielne śniadanie... W środku jajko z płynnym żółtkiem. Wykrawamy w kawałku chleba dziurę, zostawiając brzeg ok. 1 cm. Podsmażamy na oleju (pamiętajcie aby kłaść na gorący tłuszcz, inaczej chleb zamieni się w gąbkę

Pelusiowa Kuchnia
Chleb z dynią i chili 111

Dzisiejszym chlebem otwieram w kuchni sezon na dynię, którą uwielbiam i którą zarażam kolejne osoby w swoim otoczeniu. Chleb jest na drożdżach, więc na efekt nie trzeba długo czekać. Składniki : 650 g mąki pszennej chlebowej typ 750 łyżeczka soli saszetka (7 g) drożdży suszonych ok. 300 ml ciepłej wody 250 g startej dyni papryczka chili (u mnie jalapeno) 2 łyżki(...)pieczenia i uformować w kulę. Odstawić na ok. 15-20 minut, by trochę odpoczęło. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do "suchego patyczka". Upieczony chleb posmarować wodą - skórka będzie wtedy lekko błyszczeć. Odstawić chleb do całkowitego ostygnięcia.   ------------- Podobne:   Chleb toskański Bułki marchewkowe Chleb marchewkowy na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
chleb z suszonymi pomidorami i czarnuszką 105

chleb z suszonymi pomidorami Dopiero co skończyłem suszyć pomidory i zdążyłem zapakować je w słoiki na zimę. A już kręcę się koło nich i korci mnie, aby trochę uszczknąć z zimowych zapasów. Tak też i się stało czego rezultatem jest chleb, przepysznie pachnący aromatem pomidorów, splecionym z zapachem czarnuszki. sposób wypieku zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, drobno posiekane pomidory, sól, oliwę, oraz połowę nasion czarnuszki, całość mieszamy  łyżką dodając tyle wody aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto

Miód i pieprz
chleb na młodym zakwasie 148

chleb razowy na świeżym zakwasie Przepis ten chciałbym dedykować wszystkim, którzy pragną spróbować  swoich sił, w pieczeniu własnego pieczywa na zakwasie.  Właśnie wczoraj zakończyłem wyrób zakwasu , z pszennej razowej mąki (poprzedni miał niestety... wypadek). Jest to świeży kilkudniowy wyrób i z wielu stron słychać, że pierwsze wypieki się nie udadzą, gdyż zakwas jest jeszcze za słaby (radzi się(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy 2,5 szklanki mąki pszennej i 1,5 szklanki żytniej, oraz sól, całość mieszamy  łyżką dodając tyle wody aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto  Ilość

Miód i pieprz
Codzienny chleb pszenny na zakwasie 141

Chleb, który piekę, gdy potrzebuję oczyścić zakwas z wcześniejszych dodatków. W moim zakwasie wciąż widać ziarna kaszy gryczanej, którą dodawałam do ciasta, gdy przygotowywałam chleb z kaszą gryczaną . To też przepis na chleb, który można upiec na co dzień, bez specjalnej okazji. Świetnie sprawdza się w kanapkach, ale też po podgrzaniu w piekarniku z różnymi dodatkami. Składniki ( na keksówkę(...)wkładamy torby foliowej. Szczelnie zamykamy i czekamy na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić po ostudzeniu. ----------- Podobne: Chleb pszenno-żytni Bezglutenowy chleb na zakwasie Chleb ziołowy na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Tosty francuskie z malinami i czekoladą 104

malinowym. Nachwaliłam, to kiedy spróbujecie? ;D   Tosty francuskie smażone na maśle nadziane (przełożone( dżemem malinowym i mleczną czekoladą Przepis: własny / 1 porcja - 1 składany tost / składniki: 2 kromki chleba - najlepiej żeby był czerstwy, kilkudniowy małe jajko 1/3 szklanki mleka trochę masła do smażenia lub oleju nadzienie: 2-3 łyżeczki dżemu malinowego 3 kostki mlecznej czekolady  opcjonalnie: świeże maliny(...)zrobić? Jajko rozbełtać z mlekiem w szklance. Do głębokiego talerza wlać mleko z jajkiem i ułożyć w nim kromki chleba, który należy namoczyć tylko z jednej strony. Warto też, żeby boki były namoczone - tost będzie się lepiej trzymał. Kromki chleba nie muszą wchłonąć całej mieszaniny. Na namoczonych kromkach chleba na 'suchej' stronie rozsmarować dżem malinowy (obie kromki chleba). Mleczną czekoladę

tost z dżemem
Chleb ziołowy na zakwasie 144

Jestem na fali zapachów z przydomowego ogródka ziołowego. Przepisem na chleb robię jednak przerwę od świeżych ziół, bo jednak do pieczywa lepiej nadają się dodatki suche. Chleb intensywnie pachnie. Przyznaję, że zabiegu z ziołami dokonałam specjalne, bo znów przeszkadza mi zapach kaszy gryczanej, a trochę jej ziaren jest w zakwasie z ostatniego wypieku chleba z kaszą gryczaną . Składniki ( na keksówkę(...)Odłożyć pod przykryciem na ok. 2-3 godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu usunąć papier i odłożyć chleb do całkowitego ostudzenia. Na mój chleb czekały dwie głodne dusze, więc pokroiłam go, zanim ostygł i na zdjęciu widać, że chleb się z lekka zniekształcił

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekane jajka z szynką i serem w koszyczku tostowym 167

Jeżeli posiadacie chleb tostowy lub zwyczajnie kilka suchych kromek chleba, z których ciężko jest już zrobić smaczne kanapki na śniadanie to warto je wykorzystać w bardzo fajny pomysł. Do smacznego śniadania niewiele potrzeba : suchy chleb lub chleb tostowy, jajka, szczypiorek, żółty ser, szynka, forma na muffinki oraz miłe towarzystwo :) Składniki (na 4 sztuki):  4 kromki chleba 4 jajka szcypiorek(...)plastry sera żółtego sól, pieprz oliwa   Przygotowanie: Z racji tego, że używam formy silikonowej na muffinki nie smaruje jej niczym (jeżeli używacie innej formy posmarujcie ją odrobina oliwy). Chleb pozbawiamy skórek jeżeli ich nie lubimy i rozwałkujemy. Delikatnie wkładamy go formy, aby utworzyć koszyczek.  Smarujemy oliwą i układamy w nim szynkę oraz ser. Wbijamy jajko, posypujemy szczypta soli

ChilliJemy
Chleb żytni na żurku 126

Aaaaa! Aaaaa-aaaaa! Teraz tutaj powinno wystąpić jakieś zdanie powszechnie uważane za wulgarne, aczkolwiek pokazujące niezwykły entuzjazm, coś w stylu: o k***a, ja pie****ę! :) Zrobiłem najlepszy chleb w swoim życiu! Absolutny best of the best! Mam tutaj pewnie prawdopodobnie ponad 150 przepisów na wszelakie pieczywka, ale to jest kompletny masakrator! W cuglach wysunął się na prowadzenie, lekko minął(...)peleton i pognał 1000 km dalej! Łaaał, jestem już ponad godzinę po kolacji, ale jeszcze nie mogę się otrząsnąć. A najlepsze jest to, że tak kompletnie od czapy ten chleb robiłem, tak wrzucałem co miałem, żeby sprawdzić co wyjdzie. Na szczęście zawsze jestem bardzo skrupulatny i zanim tak "na odpierdol" wszystko wrzuciłem to dokładnie to poważyłem. Więc przepis

Marder&Marder Manufacture
Owalna forma do chleba 92

Stało się, nareszcie! Otóż wiele razy Madzia sugerowała mi, żeby może taki chleb w kształcie chleba zrobił. Znaczy się nie taki prostokątny z formy, tylko taki zwykły owalny, bez formy robiony. Taki jak w sklepie są. No i próbowałem nawet dwa razy tak zrobić, ale jakieś takie niekształtne te bochenki robiłem i jak wyrastały to na boki mi szły(...)strony. Ale dobra, skończmy z tym pochwałami samej firmy, nie to właściwie miałem pisać. Pisałem więc, że gifta dostałem. Rozpakowuję paczkę, a tam taka genialna owalna forma do pieczenia chleba  firmy Kaiser. Taka właśnie żeby bochenki jak ze sklepu były! Nawet nie wiedziałem, że są takie formy. Bo jak bym wiedział to już dawno bym kupił. Czyli dobrze

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na zakwasie 111

które dostałem największe wrażenie na mnie zrobiła orkiszowa typ 550. Jak z nich bułki w lipcu wykręciłem ( tutaj ) to do dzisiaj jeszcze ten smak czuję. A przepis na ten chleb znalazłem w moim zeszycie, w którym spisuję wszelkie ciekawe pomysły, które mnie nawiedzają. I zapisałem tam, przy tym przepisie, że znalazłem go na blogu Liski . A skoro tak zapisałem(...)pewnie tak było. Zmieniłem tylko czas wyrastania chleba. Zasadniczo nie preferuję chlebów jednocześnie na zakwasie i na drożdżach. Jakoś nie trafia to do mnie. Albo jedno, albo drugie. Ale, że Liska cieszy się w blogowym świecie nie małym szacunkiem to przepis spróbowałem. I dobrze zrobiłem, chleb wyszedł doskonały. Mięsisty i z chrupiącą skórką. Na 2 bochenki: Zaczyn: 100 g zakwasu

Marder&Marder Manufacture
Niedzielna piekarnia #4 91

przez cały tydzień nie było czasu stać w kuchni i trzeba nadrobić zaległości... Teściowa dzisiaj na wizytację przyjeżdża, a jakieś dwa lata temu obiecałem, że upiekę jej dwa chleby. Jeden z suszonymi pomidorami, a drugi z oliwkami. No i tak przez te dwa lata wykorzystałem chyba wszystkie możliwe (i niemożliwe również) wymówki, żeby tylko tych chlebów nie piec. Wiecie, jakoś(...)motywacji nie miałem ;) Ale w końcu wymówki się skończyły (dwa lata wymówek to i tak niezły wynik) i chleby piec trzeba. A skoro już w ogóle cokolwiek mam robić to jak to zwykle u mnie bywa podszedłem do sprawy hurtowo. Zrobiłem dwa chleby z suszonymi pomidorami, dwa z oliwkami i estragonem, dwa takie zwykłe pszenne na drożdżach (zatęskniłem za takimi

Marder&Marder Manufacture
Chleb 229

Znów chleb, ale chleba nigdy dość. Ten konkretny...poszedł w jeden dzień, z 1 kg mąki! Dzieciaki go wsunęły z masłem, ledwo udało mi się go...wychłodzić. Składniki 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki. Użyłam do chleba mąki ECO pszennej graham 1850, mąki orkiszowej 650 oraz mąki razowej 2000 wszystkie(...)olejem a następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij drzwiczki piekarnika. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się para. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz okolo 15-20 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb razowy z suszoną śliwką wersja II 188

Moim zdaniem ta wersja chleba z suszoną śliwką jest nieco lepsza, bardziej miękki środek, delikatniejszy. Ale to tylko moje zdanie, więc proponuje po prostu wypróbować. Z wyglądu jest podobny do wersji tylko na zakwasie. Przepis jest prosty i nie powinien sprawiać problemów z wykonaniem. Trzeba tylko pamiętać, że zakwas powinien być aktywny - dokarmiony min. 10 godzin przed pieczeniem. Dotyczy(...)każdego chleba na zakwasie i każdego rodzaju zakwasu. Wersja mieszana - zakwas + drożdże powstała w wyniku tego, że wyszło mi zbyt rzadkie ciasto i chleb nie wyrósł. Dlatego dodałam dodatkowe pół szklanki mąki i łyżeczkę drożdży. Szczegóły poniżej Przepis : Podany skład i wykonanie jest wersją pełną i ostateczną Składniki : 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mąki żytniej

apetytnapieczenie

Proponowane wyszukiwania