ramach pierwszego, otwierającego tego bloga posta, postanowiłam przygotować coś bardzo sympatycznego, niepochłaniającego zbyt wiele czasu, za to dającego dużo satysfakcji oraz bez wątpienia (jak w moim przypadku) pozwalającego na małe szaleństwo... Apéro-dÎner (apéro dinatoir, l’apéritif, w skrócie: apéro) to francuska nazwa na wszystkie tapasy, finger food'y, które czasami (jak w przypadku naszych "beforów") faktycznie poprzedzają większe przyjęcie(...)zaskoczenia, czego wyrazem jest (w zależności od mojego budżetu oraz kreatywności danego dnia) jakaś nowa, własnoręcznie przygotowana przekąska. Zarówno ja, jak i moi goście nie wyobrażamy sobie takiego wieczoru bez: oliwek, marchewkowych i ogórkowych słupków z guacamole (niedługo podam Wam przepis), krakersów i białego, czosnkowego serka (tu wybór jest ogromny, np. Almette), kiełbaski (saucisson), sera, bagietki oraz różnych koreczków
Kitchens Alphabetczęsto kojarzy się z daniami jednogarnkowymi i makaronem, który jest przez niego oplatany. Ja uwielbiam go jeść ot tak i sama decydować, czy chcę go skosztować z mięsem, czy bez ;) Niesamowity jest fakt, jak nasze smaki potrafią się zmienić! Pamiętam, jak w dzieciństwie szykowany przez mamę szpinak, lądował po kryjomu w garnku. Dziś nie wyobrażam sobie życia bez niego
Kitchens AlphabetDzisiaj pierwszy dzień jesieni...a jak jesień to i dynia:) Tak więc niedziela upłynie nam pod znakiem tego warzywa. Na poczatek dynia marnowana po śląsku.Składniki:1 kg dyni (bez skóry, bez pestek)szklanka octu winnegoszklanka wody2-3 gałązki estragonu lub rozmarynu5-6 goździkówkawałek kory cynamonu50 g cukru10 g soliPrzygotowanie:pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucamy
Anioły w kuchniUwielbiamy takie dania, które można jeść bez wyrzeczeń...samo zdrowie po prostu. Sałatka z wędzonego pstrąga z bobem na rukoli i roszponce, to jest to.Roszpunka - jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych, żelaza, a także witamin A i C.Składniki: 1 pstrąg wędzony bób mrożony 400g 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula czerwona mix sałat(...)rukola z roszponką oliwa sól, pieprz Wykonanie:Bób wrzucić na wrzątek i ugotować bez rozmrażania. Ostudzić i obrać ze skórki. Sałatę opłukać, rozłożyć na talerzu. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić. Na sałatę położyć paprykę, pomidor, bób, na wierzch kawałki pstrąga i pokrojoną cebulę. Skropić oliwą i przyprawić
Anioły w kuchniNie od dziś wiadomo, że jaglanka to jedna z najzdrowszych kasz. Lekkostrawna, pożywna, bogata w witaminy i cenne składniki odżywcze, a przy tym niezwykle smaczna i
peanutbuttermonsterbyło przypalić. Z Ballarini to całkiem inna bajka. Z nimi zrobiłam swój pierwszy w życiu karmel, gulasze, zupy, duszone potrawy i smażone w małej ilości tłuszczu albo i bez. Chciałabym każdemu z Was chociaż na jeden dzień pożyczyć któryś z tych naczyń, abyście mogli otworzyć szeroko oczy ze zdziwienia, tak jak ja to zrobiłam w dniu, w którym pierwszy(...)wyjdą pójść do łóżka i zasnąć. Nie martwić się, że patelnia przypalona, że garnek trzeba namoczyć. Naprawdę. Nie trzeba. Kiedy po jednej z takich imprez weszłam rano do kuchni bez problemu umyłam patelnie po karmelizowanych śliwkach i garnek po kaszy i to wszystko miękką stroną gąbki. To prawie cała linia White Stone Salento A teraz pokażę Wam jedną z potraw
Blondynka Gotujeszklanka wody szczypta soli Wszystko BACH, BACH do miseczki, mieszamy ubijaczką do jajek i pozwalamy masie naleśnikowej się zrelaksować przez minut ok 10;-) Sos wiśniowy: ok 1/2 kg wiśni bez pestek - poza sezonem mogą być oczywiście mrożone 1/2 szklanki wody 1 kopiasta łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego (u mnie zawsze Delecta) szczypta przyprawy korzennej (u mnie firmy Kotayi(...)gotujemy ok 15 min na średnim ogniu, sporadycznie mieszając. 3. Dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą, mieszamy i chwilkę jeszcze gotujemy. 4. Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu. Na usmażone naleśniki umieszczamy sos wiśniowy, składamy posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i skrapiamy syropem klonowym. MMMNNNIIIAAAMMM!!!!!!!! Aaaaaaa! No chyba, że bardziej przypadnie Wam do gustu wersja mojego M, czyli
Restauracyjka Literackawyglądu, nie w smaku.Owoc słodki, trąci smakiem gruszki ,z dużą zawartością karotenów, licznych witamin i związków mineralnych. To jabłko Orientu, podobnie jak nasze jabłka jest łatwy w konsumpcji. Miękki, bez pestki, można zjadać skórkę. Dostarcza tyle energii, że wystarczy na śniadanie szkolne czy przekąskę w pracy. Polecam do jedzenia na surowo i jako składnik sałatek, ale dzisiaj wystąpi jako(...)też trzymać laskę wanilii w słoiku z cukrem. Mus z kaki po pewnym czasie gęstnieje i można jego warstwę umieścić w środku tęczy bez dodawania żelatyny
Kulinarny karnet Christopheraporcje: 1 kg polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy ) Marynata : ½ łyżeczki tymianek, rozmaryn, Kilka ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku ½ szklanki oliwy Dodatkowo: 100 ml czerwonego wina do zdeglasowania patelni. Tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego włożyć do moździerza i rozetrzeć . Czosnek(...)obracać tylko raz na drugą stronę podczas smażenia. 3.Polędwica średnio wysmażona po przekrojeniu powinna być lekko różowa. PS. Na zdjęciu pokazana jest na steku, grillowana cebula. W domu bez odpowiedniego urządzenia nie jest to w takim kształcie możliwe do wykonania.Stek taki podaje mój najzdolniejszy uczeń Paweł B. szef dużej restauracji w Irlandii
Kulinarny karnet Christopherapuszki pomidorów bez skórek [TUTAJ] 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane Czerwona fasola i pomidory bez skórek firmy Food&Joy 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki ½ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki oregano 3 suszone pomidory 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 3-4 suszone włoskie pomidory 1 litr bulionu
Kulinarny karnet Christopherałyżki żurawiny suszonej 125 ml śmietanki słodkiej 5 dag ser ementaler 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie. Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki, bez osłonek, również w plasterki..Jabłko ,bez skórki w kostkę. Pory smażyć na maśle 3 min ,dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę. Wszystko przełożyć
Kulinarny karnet Christopheratysiące ryb wpada we włóki denne o drobnych oczkach. Świeże sardele mają długość 10-12 cm. Ich oczy są błyszczące, a ciało sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy filety. Składniki: 10 świeżych małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego 5 czarnych oliwek(...)oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy
Kulinarny karnet ChristopheraBywa, że w upalne, letnie dni zupełnie nie mamy ochoty na jedzenie. Marzy nam się szklanka wody z cytryną i porcja lodów, ale przecież jeść trzeba
peanutbuttermonsterPrzygotowując swoje posiłki zawsze staram się, aby były one jak najmniej skomplikowane, a zarazem smaczne. W kuchni na ogół to prostota jest dla mnie kluczem do
peanutbuttermonster