wyglądu, nie w smaku.Owoc słodki, trąci smakiem gruszki ,z dużą zawartością karotenów, licznych witamin i związków mineralnych. To jabłko Orientu, podobnie jak nasze jabłka jest łatwy w konsumpcji. Miękki, bez pestki, można zjadać skórkę. Dostarcza tyle energii, że wystarczy na śniadanie szkolne czy przekąskę w pracy. Polecam do jedzenia na surowo i jako składnik sałatek, ale dzisiaj wystąpi jako(...)też trzymać laskę wanilii w słoiku z cukrem. Mus z kaki po pewnym czasie gęstnieje i można jego warstwę umieścić w środku tęczy bez dodawania żelatyny
Kulinarny karnet Christopheraporcje: 1 kg polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy ) Marynata : ½ łyżeczki tymianek, rozmaryn, Kilka ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku ½ szklanki oliwy Dodatkowo: 100 ml czerwonego wina do zdeglasowania patelni. Tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego włożyć do moździerza i rozetrzeć . Czosnek(...)obracać tylko raz na drugą stronę podczas smażenia. 3.Polędwica średnio wysmażona po przekrojeniu powinna być lekko różowa. PS. Na zdjęciu pokazana jest na steku, grillowana cebula. W domu bez odpowiedniego urządzenia nie jest to w takim kształcie możliwe do wykonania.Stek taki podaje mój najzdolniejszy uczeń Paweł B. szef dużej restauracji w Irlandii
Kulinarny karnet Christopherapuszki pomidorów bez skórek [TUTAJ] 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane Czerwona fasola i pomidory bez skórek firmy Food&Joy 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki ½ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki oregano 3 suszone pomidory 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 3-4 suszone włoskie pomidory 1 litr bulionu
Kulinarny karnet Christopherałyżki żurawiny suszonej 125 ml śmietanki słodkiej 5 dag ser ementaler 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie. Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki, bez osłonek, również w plasterki..Jabłko ,bez skórki w kostkę. Pory smażyć na maśle 3 min ,dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę. Wszystko przełożyć
Kulinarny karnet Christopheratysiące ryb wpada we włóki denne o drobnych oczkach. Świeże sardele mają długość 10-12 cm. Ich oczy są błyszczące, a ciało sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy filety. Składniki: 10 świeżych małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego 5 czarnych oliwek(...)oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy
Kulinarny karnet ChristopheraBywa, że w upalne, letnie dni zupełnie nie mamy ochoty na jedzenie. Marzy nam się szklanka wody z cytryną i porcja lodów, ale przecież jeść trzeba
peanutbuttermonsterPrzygotowując swoje posiłki zawsze staram się, aby były one jak najmniej skomplikowane, a zarazem smaczne. W kuchni na ogół to prostota jest dla mnie kluczem do
peanutbuttermonsterOprócz tego, że wyśmienicie smakują to stanowią doskonałe źródło białka i zdrowych tłuszczy, które w odróżnieniu od tłuszczu mięsnego działają bardzo korzystnie na organizm człowieka. Ryby
peanutbuttermonsterNie masz pomysłu na śniadanie? Sięgnij po kaszę jaglaną! To jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz- lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu, jest doskonałym źródłem białka
peanutbuttermonsterdwie duże (jak po brzoskwiniach), po jednej w każdym rogu na dole. Przy okazji wyeliminowało mi to problem przypalania tylnych narożników ciast, bo te miejsca nagrzewały się najsilniej. piecz bez włączania termoobiegu; po wyjęciu z pieca posmaruj skórkę oliwą. Jeśli zależy mi na nadaniu skórce złocistego koloru, stosuję malowanie skórki miksturą według własnego pomysłu. Z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej(...)kisielu dodaję 1 łyżeczkę ketchupu, łyżeczkę oleju, mieszam i tak otrzymanym mazidłem smaruję za pomocą pędzla powierzchnię wyrośniętego surowego lub lekko podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu) Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor.Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli ze względu na przyprawy obecne
głodny alergikosoby z uczuleniem na ryby i skorupiaki. Ze względu na zawartość sztucznych dodatków: wzmacniających smak, zapach i barwników lepiej nie podawać ich małym dzieciom - dla nich lepiej przygotować wersję bez surimi lub z dodatkiem łososia. Przygotowanie: Paluszki krabowe pokroić na trzy części, nadziewać naprzemiennie z plastrami kiwi, nektarynek, ananasa i cząstkami mandarynek. Wymieszać przyprawy z olejem i posmarować szaszłyki
głodny alergikmakaronu łazanek Połowę kapusty przecinam na ćwiartki. Włożyć do garnka z lekko osoloną wodą – pieprzem – zielem angielskim i liściem laurowym – gotujemy do godziny, potem odcedzamy i studzimy (bez przypraw i liścia laurowego ). Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu.W dużym rondlu roztapiamy smalec i wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i boczek, blanszujemy.Kapustę drobno siekamy (bez głębia!) i dokładamy do boczku i cebulki
Apetyczna babeczkabiałym pieprzem! , jednym słowem MĘSKA RZECZ :). Składniki; 1 kg mielonej łopatki, (można dodać wołowego mięsa ) 25 dag baleronu lub wędliny z dużą ilością tłuszczu 2-3 kromki czerstwego chleba, (bez skórek) 3 ząbki czosnku 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 10-12 dag oscypka lub innego regionalnego sera sól pieprz biały i czarny mleko do namoczenia chleba ok.1/2 szklanki(...)Wykonanie; Chleb bez skórek moczymy w mleku. Do miski wkładamy zmieloną łopatkę i kolejno dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę i czosnek, na grubej tarce ścieramy baleron i oscypka, wbijamy jajka, dokładamy bułkę tartą i do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy rękami zgrabną pieczeń i układamy na blaszce. Pieczemy w tem 180-190C przez ok 90 min. Kiedy tłuszcz zacznie
Apetyczna babeczkablendera. Miksujemy, co jakiś czas zeskrobując ziarenka ze ścianek blendera, do momentu gdy sezam zamieni się w gładką masę. Jeśli macie taki mikser jak ja, pozostawiający grudki, to pewnie bez oleju nie uzyskacie odpowiedniej konsystencji. Ale jeśli dysponujecie lepszym, powinno się obejść bez dodawania oleju. Smacznego
chwile dla mnie