lekko orzechowym smaku oraz niepowtarzalnym aromacie otrzymanym w procesie naturalnego wędzenia. Pierwszy w Polsce ser wędzony z oczkami. Doskonały do kanapek, przekąsek i sałatek. Ugotowałam jajeczko. Wykorzystalam również Ketchup bez cukru BIO , który jest idealny dla dzieci oraz wszystkich osób dbających o zdrowie. Przygotowany został na bazie koncentratu soku jabłkowego, który nadał mu delikatnej słodyczy, wyjątkowego smaku i aromatu(...)równowagę kwasowo – zasadową. Poprawia stan naczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu we krwi. A ekologiczny koncentrat pomidorowy, bogaty w niezbędny i polecany likopen, czyni Ketchup bez cukru BIO prawdziwie zdrowym, mocno pomidorowym i niezbędnym produktem w każdej kuchni. Całości dopełniła Musztarda łagodna BIO, która poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków
Z Kuchni Do Kuchnigotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami.Szybko, bez większego wysiłku i bałaganu, jednogarnkowo i przede wszystkim BARDZO SMACZNIE :)/Ziemniaczki:Umyte i obrane ziemniaczki (można dać ze skórką), kroimy jak na frytki i obtaczamy w przyprawach wymieszanych z odrobiną(...)ktoś po raz kolejny podniesie pokrywkę i za każdym razem kusi swoim boskim zapachem. Szczerze mówiąc, im dłużej czeka... tym jest lepsza! Powstał więc obiad bardzo smaczny, bez długiego stania przy garach. Obiad idealny gdy wiemy, że przez następne dni nie będziemy miały/mieli czasu na podbój garnków i innych... patelni.Tradycyjnie zapraszamy też po inne kulinarne inspiracje odsyłając
Wypisz Wymalujjedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś chcemy przedstawić placki... z cukinii! :) Tak jak te ziemniaczane(...)można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej, jak i... bez niczego. Robi się je łatwo i przyjemnie, zjada się je szybko, z uśmiechem i mimo, że są dość sycące, to mało kto się przy tym ogranicza. Smakują genialnie zarówno gorące, zimne, świeżo usmażone jak i podgrzewane w piekarniku.SKŁADNIKI:- cukinia
Wypisz Wymalujważne, czy nazwiemy go zgliwiałym, smażonym, domowym, czy po prostu śmierdzącym - zawsze jedno pozostaje. Smak. Cóż, przypomina się od razu "taki jestem biedny, że jeżdżę autem bez dachu, mam telefon bez klawiatury i jadam ser z pleśnią". Myślimy, że nasz śmierdzący serek świetnie by się wpasował w to zestawienie. Z nim jest jak z bokserem, który dla wielu bywa
Wypisz Wymalujłatwe) potwierdzamy wszystko. Robi się ją na prawdę szybciutko i nie ma w tym nic skomplikowanego, a efekt jest bardzo zadowalający. Wszyscy odchodzą od niej spełnieni, szczęśliwi i bez kaca moralnego. Wciąż się zastanawiamy, czy ten opis pasuje na pewno do sałatki, czy może z miseczki wyłoni się zaraz kusząca 'lolitka', która zarzuci długimi włosami, pomruga i poprawi swoje(...)cebulę w soku z ananasa.4. Mieszamy wszystkie składniki (cebulka, jajka i ziemniaki - pokrojone w kostkę, muszą być zimne),5. Dodajemy sporo majonezu a z przyprawami ostrożnie - szczerze powiedziawszy i bez nich się obejdzie tym razem.6. Mieszamy i gotowe! :)/ Lepsza jest gdy moment sobie "odpocznie", najlepsza na drugi dzień - gdy smaki się przeżrą.Jeśli o walory smakowe chodzi - jest rewelacyjna! Delikatna
Wypisz Wymalujuzależniająca mieszanka. Mieszanka kusząca również aromatem, a więc nie tylko oczy i podniebienie popadają w zachwyt. Mieszanka zdrowa i bezpieczna, bo w 100% bezglutenowa i w 100% do powtarzania bez końca. Ps. w szklaneczce ze zdjęcia też piekłyśmy ten chlebek (obecność męskiego pierwiastka - a najbardziej tego wzbogaconego o wąsy - w stadzie powoduje zmniejszanie się zasobów niezbędnych m.in. słoiczków(...)smaku przypomina... rodzynki? Tak, to mogą być takie "inne rodzynki". Idealnie komponuje się z dżemem, konfiturą. Szczególnie dobry jest na drugi dzień. Oczywiście można również spożywać go "bez dodatków" lub z czymś na co tylko mamy ochotę. Może to dziwne, ale my jadłyśmy go też... w "wytrawnej wersji" - z dipem czosnkowym i łososiem. Tak - jesteśmy dziwne (obie
Wypisz Wymalujchyba nie potrafimy obejść się bez dobrej domowej pizzy. Kombinujemy, szukamy smaków i podbijamy podniebienia kulinarnymi czarami. Kochamy odkrywać nowe połączenia i zestawiać ze sobą to, co na pierwszą myśl nie pasuje. Teraz kolejny raz się zakochałyśmy. To będzie długie zauroczenie, a temu przepisowi będziemy wierne (no... od czasu do czasu przewidujemy "skok w bok" w poszukiwaniu nowym miłości ukrytych(...)sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula... i "piekło - niebo" - bezglutenową mieszankę, bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania.SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,- łyżeczka soli,- łyżeczka cukru,- 3 łyżki oleju,SKŁADNIKI
Wypisz Wymalujmąka doskonale wiąże, więc ma szereg możliwości jeśli o wykorzystanie chodzi! Pieczywo, słodkości, zagęszczanie - nigdzie Was nie zawiedzie. W kuchni bezglutenowych (zresztą, nie tylko) przyda się bez dwóch zdań.Mąka dostępna jest tutaj: SKWORCU. W tym sklepie zapłacicie za PRODUKT a nie za opakowanie. Mąka pakowana jest tak, jak widać na wyżej załączonym obrazku. Nadzienie:Karmelizowany, prażony(...)sposoby. Póki co odsłona pierwsza, bardzo udana, za nami! :)Właśnie delektujemy się smakiem ostatnich kuleczek, mocno dzianych i cieszymy się, że możemy się z Wami podzielić tym przepisem, bo bez wątpienia nie możemy mu dać umrzeć śmiercią naturalną. Niech leci w Waszych kuchni i się i u Was rozgości. Mamy nadzieję, że chcecie więcej! Bo jeśli tak:zaobserwujcie
Wypisz Wymalujnauczyła mnie moja Mama), że na każde jajko daję po 1 łyżce cukru (ksylitolu) i po 1 łyżce mąki, kiedyś dawałam pszenną- tortową , teraz daję orkiszową. Piekę zawsze bez dodatku proszku do pieczenia, puszystość gwarantuje dobre ubicie piany z białek. Dzięki temu, że czas pieczenia jest niezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według tego przepisu
Smaczne Zdroweznajdzie.Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć.Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru. Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek.Bardzo polecam Wam cudowne w smaku Kruche rogaliki z marcepanem(...)składników i zwijamy ciasto w kształt rogalika.Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i lukrujemy. Wystarczy 1/4 szklanki cukru pudru wymieszać z 1 łyżką soku z limonki, posmarować rogaliki i obsypać je siekanymi migdałami lub orzechami.Smacznego.The post Kruche rogaliki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJestem amatorką zup. Uwielbiam je! Bez zupy nie ma obiadu, a wręcz jak dla mnie na zupie obiad może się zaczynać i kończyć. Mogą być gęste lub rzadkie, kremowe lub klarowne, zabielane, z zasmażką, na mięsie, wodzie, mleku, z warzywami, mięsem, rybą, owocami, podawane na ciepło lub zimno... Ich różnorodność jest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią. Pewne jest jedno(...)gotujmy je, jedzmy, delektujmy się nimi :)Składniki:cebula2 ząbki czosnku3 łodygi selera naciowegopół pora4 ziemniakipół cukiniipół selera2 pietruszki5- 6 małych marchewek lub 3 duże0,5 kg filetów z dorszapomidory bez skórki w puszczeduże opakowanie śmietany2 liście laurowe, 4 - 5 ziaren ziela angielskiegokostka rosołowa warzywnaprzyprawa do rybsól, pieprzpapryczka chillinatka pietruszki lub koperek do podaniaWykonanie:W dużym garnku gotujemy ok 3 litrów
Taste Of My DayWałkujemy w jedną stronę ponownie na prostokąt (ciasto można obrócić o 90°C, aby było łatwiej) i ponownie składamy w identyczny sposób na trzy części – ale tym razem bez masła. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut (masło zastygnie i wytworzą się warstwy ciasta). Po tym czasie ponownie wałkujemy ciasto i składamy. Niech ciasto znów odpocznie(...)ciepłym miejscu ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy je jednym białkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) przez 13-18 minut (ja piekłam w trzech partiach). Gdy trochę przestygną mieszamy cukier puder z drugim białkiem i wodą (lub samą przegotowaną wodą, jeśli nie macie sprawdzonych, ekologicznych jajek
Poezja smakusłodka, mimo dodatku kwaskowych owoców. Następnym razem zamiast szklanki cukru, użyję max 3/4 szklanki. Ale jeśli ktoś jest łasuchem i lubi słodkie ciasta - polecam wypróbować oryginalny przepis, bez modyfikowania ilości. Ciasto wyszło bardzo smaczne, spróbuje zrobić je także z innymi owocami. Fajnie komponowałyby się maliny, albo morele... Polecam!Składniki na ciasto:- 2,5 szklanki mąki pszennej(...)około 20 minut. Wystudzić.Składniki na budyniową piankę:- 5 białek- 1 szklanka cukru (dużo - następnym razem użyję 3/4 szkl.)- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru- 1/2 szklanki olejuDodatkowo:- 500 g owoców: u mnie jeżynyWykonanie:Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać po łyżce cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypywać proszek budyniowy
Walijskie Pichceniesię wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku.Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo z chrupiącą skórką(...)mikserze) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na kolejna godzinę.Piekarnik nastawić na 230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie żaroodporne lub inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia
Walijskie Pichceniepotem szlaban - wraz z nowalijkami wkraczają na salony zupki z młodej fasolki, botwinki i inne pyszne zwiastujące nadejście lata zupy. Póki co jest połowa marca, pogoda jeszcze bez rewelacji, spokojnie można więc zaserwować na obiad pożywny krupniczek. Tym razem w wersji z grubej kaszy i na wędzonym żeberku. Zupka wyszła pyszna, aż słodka od dodanych warzyw i gęsta(...)płuczemy w zimnej wodzie najlepiej na sicie. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa, opłukana kaszę, opaloną nad palnikiem cebulkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Niektórzy preferują krupnik bez ziemniaków, ale ja zawsze dodaję 2-3 - tak jestem przyzwyczajona. Jeśli lubimy możemy dorzucić jeszcze 2-3 suszone grzybki. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez
Walijskie Pichcenie