Upały dokuczają bardzo, prawda? Jest nam gorąco i najchętniej pilibyśmy tylko zimne napoje. Co jednak mają powiedzieć kawosze (tacy jak ja), którzy bez kubka kawy dnia nie rozpoczną? a i w ciągu dnia chciałoby się wypić kawkę lub dwie :) i wcale nie chodzi o ponoszenie ciśnienia, nie oszukujmy się :) Po prostu lubimy kawę ;) Podczas upałów proponuję przygotowanie błyskawicznej kawy mrożonej(...)stopniowo smak i kolor :) Łasuchy mogą posłodzić lub udekorować bitą śmietaną. Można ją też "dosmaczyć" ulubionymi dodatkami takimi jak na przykład esencja waniliowa. Ja kawę mrożoną piję gorzką, bez żadnych dodatków, gdyż taka dla mnie jest najbardziej chłodząca :)W taki oto szybki sposób możemy delektować się mrożoną kawą przygotowaną w kilka chwil
Codzienna kuchnia niecodziennanieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią :) Mam nadzieję, że kiedy upiekę je dla nich, będą(...)cukier) waniliowy, resztę cukru, roztrzepane jajka i przesianą mąkę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Na koniec wlać stopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być sprężyste i odchodzić bez problemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotować można na bazie gęstego twarogu z wiaderka, lub twarogu mielonego. Do sernika na kruchym cieście makowym polecam wykorzystać twaróg zmielony w domu, nada on masie serowej zwartej konsystencji bez dodatku dużej ilości mąki, a sernik nie będzie miał mazistej, lekko budyniowej konsystencji jak wtedy, gdy skorzystamy z sera wiaderkowego.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm.Sernik gotowany na kruchym cieście(...)schłodzić w lodówce do momentu ścięcia się górnej warstwy, najlepiej przez kilka godzin lub przez całą nocSernik gotowany przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce wytrzymał u mnie sześć dni bez utraty walorów smakowych. Można go przygotować na 1-2 dni przed świętami, a udekorować śmietaną na krótko przed podaniem
Smakołyki Berenikirodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota
Made By Mom And Sonefekt mojego ostatniego eksperymentu - pyszny krem czekoladowo-orzechowy w 100% roślinny, a co najważniejsze pełny zdrowia. Idealny do deserów, wypieków i kanapek, a także do wyjadania prosto ze słoiczka bez wyrzutów sumienia; oczywiście w granicach rozsądku :). Wprawdzie z oryginalną nutellą konkurować nie może, ale stanowi godnego przeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością. Składniki(...)daktyli (bez pestek)1 dojrzałe awokado100 g orzechów laskowych30 g oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)2 płaskie łyżki kakao wysokiej jakościszczypta kardamonuPrzygotowanie:Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut by zmiękły. Następnie odsączyć. Orzechy laskowe zemleć lub zetrzeć na proszek. Awokado obrać i wybrać miąższ. Wszystkie składniki włożyć do misy i dokładnie zmiksować na gładko blenderem. Krem przełożyć
Food Squaredoskonałych sosów pesto (z koperkiem, ziołami, paprykowe, łososiowe, pomidorowe i wiele innych), a także przysmaków z truflami. Przepyszne pesto zrobiły jednak na nas takie wrażenie, że każdy bez zastanowienia zaopatrzył się od razu po dwa słoiczki tych specjałów.Oczywiście nie mogło również zabraknąć Gwiazdeczki i ich doskonałych przypraw z całego świata bez chemii i w bardzo przystępnych
Food SquareŚwięta bez sernika? - to wykluczone!Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja. Składniki:-1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto:-1,5 szklanki(...)mąki pszennej-10 dkg margaryny-0,5 szklanki cukru pudru-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki kakao-aromat śmietankowy Zagniatamy kruche ciasto, ale na początku bez kakao.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.Do części 2/3 dodajemy kakao. Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu
Maminek kulinarnydlatego gdy je kupujemy zwróćmy uwagę czy ich pędy są połyskujące, a główki jasne i zamknięte. Nie warto kupować szparagów zwiędłych i zdrewniałych, ani wystawionych na słońce lub trzymanych bez wody. Najlepiej też ich nie przechowywać, tylko od razu przygotować.U mnie szparagi w klasycznej odsłonie z ziemniakami i jajkiem w koszulce. Klasyczniej się nie da!Przygotowanie szparagów:Białe szparagi(...)doprowadzić do wrzenia, ustawić szparagi pionowo, związane w pęczek nitką, główkami do góry. Jeśli nie mamy specjalnego garnka można użyć taki, do którego mieszczą się całe szparagi bez zginania. Napełniamy go wodą tak, aby główki były ponad poziomem wody. Do wody dodajemy sól i łyżkę cukru Wkładamy szparagi do wrzątku i gotujemy około 15 minut pod przykryciem. Najlepiej
Smakowity Blog KulinarnyDawno nie było deseru. Nie robię go codziennie. Czasem zjem jakieś owoce tylko, bez parowania ich :) Bez obróbki cieplnej też są zjadliwe ;) Choć granat z ostatniego wpisu smakuje naprawdę niesamowicie z parowaru i na pewno będę go wykorzystywał w przepisach i obiadowych i deserowych.Dziś chciałbym wam przedstawić prosty przepis na koreczki z owoców. Bardzo przydatny sposób podania jak owoców
Parowar FacetaMaślankowa zimna miska, hmm... Brzmi co najmniej podejrzanie. A tak naprawdę to bardzo prosta zupa, która troszkę przypomina mi naszą zupę nic. Jest jednak szybsza w przygotowaniu, bo bez gotowania, nie ma więc ryzyka, że z żółtek zrobią nam się farfocle. Oczywiście - jeśli nie jadacie jajek na surowo, nie dane Wam będzie poznać ten smak... Mi takowe zupełnie nie przeszkadzają(...)wersji tej zupy są setki, podejrzewam, że każda pani domu robi ją po swojemu. Ja patrzyłam, jak przygotowywał ją C., i wszystko zapisywałam. Smak jest bardzo przyjemny - słodkawy, ale bez przesady - maślanka świetnie się tutaj nadaje; mocno waniliowy. Dobrze schłodzona, najlepiej przez całą noc w lodówce, smakuje wyśmienicie w ciepły dzień. My jedliśmy ją w ramach obiadu/kolacji, ale świetnie też
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskończyło się spektakularną klęską w postaci zakalca, tym razem więc postanowiłam wybrać coś bezpieczniejszego. Coś, co musi się udać. A więc kruche ciasto. A jak agrest, to musi być beza na wierzchu - to przecież połączenie idealne. Ostatnio nęcą mnie maleństwa wszelakie, zamiast więc jednej dużej tarty, upiekłam sześć mniejszych. C. spróbuje dopiero, jak wróci z pracy, ale z czystym sumieniem(...)kwaśne, bardzo agrestowe, idealne. Tym razem agrestowa próba zaliczona na piątkę z plusem.Ponieważ nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu na takie ciasto, skorzystałam z proporcji na kruche ciasto i bezę z Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa The Australian women's weekly.Tartaletki z agrestem i beząSkładniki:(na 6 sztuk)ciasto:225 g mąki pszennej40 g cukru125 g zimnego masła2 żółtka2
Pożeraczka, czyli raz adobrzewczoraj pogoda nas rozpieszcza - w okolicach 25 stopni, bez deszczu, bez chmur, za to mnóstwo, mnóstwo słońca. Odbyliśmy już dwa długie spacery po lesie, gdzie, co aż dziwne, nie spotkaliśmy prawie nikogo (czyżby poniedziałek w okolicach dwunastej nie był odpowiednią porą na włóczenie się po leśnych dróżkach?). Cieszymy się każdym promyczkiem słońca nie wiedząc, czy jutro znowu nas zaszczyci swoją
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczym wylądowało. Póki co - wróćmy do agrestu. C. w pracy, a ja doszłam do wniosku, że to już czas najwyższy resztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzesprawiają, że mogę spać, i spać, i spać. A po przebudzeniu, obejrzeniu Przygód Kubusia Puchatka, pochłonięciu tabliczki czekolady z orzechami na spółkę z C., wracam do łóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń. Zdecydowałam(...)strony przylegał krem jasny, a z drugiej - ciemny. Wyciskać na całkiem ostudzone babeczki.Przechowywać w lodówce; wyjąć 20-30 minut przed podaniem.Smacznego!Muszę przyznać, że pogoda zaczyna mnie denerwować. Bez przesady - niedługo limit deszczu zostanie wyczerpany nie tylko na potrzeby Danii, ale całej Europy! Z psą wyczekujemy krótkich przerw, żeby wyjść na szybki spacer. I choć dziś ze dwa razy
Pożeraczka, czyli raz adobrze