Walewska z żurawiną SKŁADNIKI: Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Składniki na bezę: 8 białek 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych 100 g żurawiny(...)dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i miękkie masło - siekamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Ubijamy dwie bezy - 4 białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitowarzystwie suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt zdaje się być dość odświętny. A do tego są zdrowsze od tradycyjnych kotletów, gdyż są bez panierki i z minimalną ilością tłuszczu. A o tym, że orzechy włoskie są zdrowe chyba nikogo nie muszę przekonywać. Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania(...)się roladki pokrojone w grube plastry. Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Orzechy sprawdziły się doskonale, w opakowaniu były duże, zdrowe sztuki, bez łupinek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitarty :) Rabarbar uwielbiam za jego smak - kompozycje jakie można z niego wyczarować są rewelacyjne. Mogę śmiało rzec, że sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty:) Tarta z rabarbarem bezą i migdałami SKŁADNIKI: ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 100 g masła 1 ½ łyżki jogurtu greckiego beza: 3 białka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwersję sypanej szarlotki, ta niewiele się różni ale z racji fantastycznego efektu postanowiłyśmy podzielić się z Wami taką wersją przepisu. Kiedyś nie wierzyłam, że może się to ciasto udać - bez jajek? bez zagniatania? Hmm ??? ... A jednak ! Sami się przekonajcie, że to możliwe. U mnie w domu z pewnością zagości jeszcze nie jeden raz ... Sypana szarlotka z brzoskwiniami SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam rewelacyjnie współgra z całością. Bez zbędnych dodatków, bez soli! Przyprawy dostałyśmy w przezroczystych opakowaniach, na których znajduje się tylko naklejka z niezbędnym opisem, gdzie przeczytamy o składzie, dacie ważności itp. Nam to rozwiązanie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimączniaka ! Jedna z najlepszych odmian ogórka gruntowego. Znana jest z dużej zdolności regeneracji roślin, co pozwala na wydłużenie zbioru nawet do jesieni. Owoce są bardzo kształtne, intensywnie zielone, bez tendencji do przerastania na grubość. Odmiana bardzo plenna i odporna na choroby, zwłaszcza na mączniaka rzekomego co umożliwia uprawę bez stosowania środków chemicznych ! Doskonale nadaje się zarówno do kwaszenia
Przepisy i porady kulinarneblachę piekarnika, pryskający tłuszcz i inne resztki jedzenia nie będą się przyklejać. Dno piekarnika możemy także wyłożyć cienkim papierem pergaminowym lub folią aluminiową , wtedy łatwo usuniemy wszelkie zabrudzenia bez szorowania i długiego czyszczenia. Wyczyścimy zabrudzony piekarnik, grill czy patelnię, jeśli posypiemy je solą i rozgrzejemy, aż sól zbrązowieje. Następnie ścieramy sól i czyścimy jak zwykle. Przypalone resztki jedzenia(...)łyżek soli. Następnie całość należy opłukać wodą z dodatkiem soli. Możemy także kupić w sklepach (np. chemicznych) lub w internecie specjalny środek do czyszczenia pieców, szybko i bez problemów wyczyścimy nim piekarnik czy szybę na której są trudno usuwalne zacieki. Polecam
Przepisy i porady kulinarnePomidory zawsze przed jedzeniem dokładnie myjemy w ciepłej, bieżącej wodzie i jemy je bez skórki. Aby skórka z pomidora zeszła nam bez problemu, wystarczy sparzyć go przez kilka sekund we wrzątku
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1/2 główki średniej świeżej białej kapusty 2 selery naciowe 1/2 jabłka bez gniazda nasiennego Sposób wykonania : Kapustę dokładnie oczyścić, opłukać. Łodygi selera naciowego oczyścić i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie wszystkie składniki przepuścić przez sokowirówkę. Pić świeżo sporządzony sok bez cukru
Przepisy i porady kulinarnejajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * S zpinak dałam(...)rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę, a następnie dodać pozostałe składniki. ser: 300 g półtłustego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem, można je również zmiksować na gładką masę. Serem smarujemy naleśniki, składamy w trójkąt zwijamy
bistro mamaforemkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno wyłóż wokół pozostałą masę jaglaną. Po tym etapie, delikatnie wyciągnij foremkę do wycinania ciasteczek (bez obaw, wyjdzie bez problemu :D). Piekarnik nastaw na 180*C. Włóż serduszko i piecz 25 minut. Przed podaniem ozdób jagodami goji :) Przed pieczeniem/po wyjęciu małej foremki
Zdrowie na języku :Ptrud! Przez ten trud zawsze śmiejemy się, że to są faworki „fit” bo ilość kalorii spalona przy tłuczeniu ciasta na przysłowiowe kwaśne jabłko pozwala nam je potem jeść bez wyrzutów sumienia ;-) Polecam! Składniki na 3 duże półmiski faworków: 600 g mąki pszennej 300 g gęstej śmietany 18% 8 dużych żółtek (jajka rozmiar L) 2 łyżki wódki olej do smażenia(...)rzepakowy) cukier puder do posypania (najlepiej z dodatkiem cukru waniliowego) Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać żółtka, alkohol i śmietanę. Wyrabiać ciasto, aż będzie idealnie gładkie, bez żadnych grudek. Wyjąć ciasto z miski na stolnicę. Przy użyciu wałka energicznie zbić ciasto – uderzać wałkiem aż ciasto rozpłaszczy się, składać ciasto i ponownie je bić wałkiem. Ta czynność powinna trwać 15 minut
maniapieczeniamożna jej w bardzo prosty sposób uniknąć. Tak oto pewnego dnia postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się(...)Gorący imbir wykładać na kratkę, starając się rozdzielać poszczególne kawałki by się nie pozlepiały. Jeśli i tak się zlepią albo spadną na papier - nie przejmujcie się, jak masa zastygnie bez problemu można imbir rozdzielić palcami. Wystudzić. Przełożyć do szczelnego pojemnika. Tak przygotowany imbir można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet do kilku miesięcy. Cukier który opadnie na papier
maniapieczeniastruktura. Po jego zjedzeniu nie czuję się najlepiej. Po prostu. Żadnych przyczyn związanych ze współczuciem do zwierząt - kocham je, cierpię, gdy widzę, jak ktoś im wyrządza krzywdę, ale no, bez przesady. 2. Nie jesz mięsa, a przygotować umiesz. O co chodzi? Chodzi o to, że uwielbiam gotować. Podczas pracy w kuchni mięso traktuję jak składnik, produkt, który pozwala(...)rozwijanie swoich umiejętności. Kucharz powinien umieć przyrządzić wszystko, bez znaczenia, czy to je, czy nie. 3. Ryba to też mięso. Brawo! Wygrałeś/-aś tygodniową wycieczkę na Karaiby. Patrz pkt. 1 - nie będę się przecież powtarzać. 4. Nagle stałaś się miłośniczką zwierząt? Pf. Nie o to chodzi. Ty jesz świnki, krówki, kurczaki i króliki, a czy to oznacza, że ich nienawidzisz
W kuchni Karmel-itki