tylko takie najprostsze. Dlatego właśnie ten przepis też postanowiłam tu zamieścić. Szybki, prosty, tani i można się dobrze najeść.Składniki:kilka ugotowanych ziemniakówcebula pokrojona w paseczki3 żółtka (pozostałości po bezie)kawałek mortadeli pokrojonej w kosteczkępieprz/sólWykonanie:Do rondelka z kawałkiem masła wrzucić cebulę, mortadelę i chwilę podsmażyć następnie dorzucić pokrojone w kawałki ziemniaki, wlać żółtka i smażyć, aż żółtka(...)się usmażą. Wszystko doprawić solą i pieprzem i gotowe. Bez zbędnych ceregieli szybko, prosto i na temat, przełożyć na talerz i zjadać ze smakiem.Smacznego
Moje pyszne gotowanieI naszło mnie na ciasto z jabłkiem, ale nie chciałam powielać przepisu na typową szarlotkę z jabłkiem, więc chwilę posiedziałam i pomyślałam. I tak oto powstały
Moje pyszne gotowaniemiodem; albo z sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Można również przygotować twarożek z dodatkiem cukru waniliowego lub po prostu polać je jogurtem. Doskonale smakują również same, bez żadnych dodatków. Smażone bez tłuszczu są lekkie, delikatne i nie brudzą rąk, więc można je ułożyć w piramidkę i podjadać przed telewizorem :)Smacznego!p.s. jeśli dodacie trochę więcej mąki, wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennamnie i wytłumaczyła, jakie mięso jest najlepsze, pojęłam, gdzie tkwił błąd :) Z jakiego mięsa wołowego najlepiej przygotować bitki? Najważniejsze, żeby było jasne, chude, bez błon i ścięgien. Może to być na przykład udziec, polędwica, karkówka czy rozbratel. W każdym dobrym sklepie mięsnym na pewno znajdzie się odpowiedni kawałek. Wiem, że w wielu sklepach moczy(...)się więc zaufaniem do personelu. Z doświadczenia nie polecam kupowania jakiegokolwiek mięsa w niepewnych i niesprawdzonych punktach.No, ale dość gadania, zapraszam do stołu :)Składniki:ok. pół kg wołowiny - chudej, bez błon i tłuszczu,sól, pieprz, słodka papryka, majeranek,odrobina smalcu do obsmażenia,mąka do obtoczenia mięsa,średnia cebula.Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennalubię i zawsze, kiedy je przygotowuję, przypominają mi się te godziny spędzone w szpitalnej kuchni ze wspaniałą ekipą :)Moje dzisiejsze zrazy są w wersji lżejszej, bo bez słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :)Składniki:wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony,marchewka,dymka,cienka parówka,delikatna musztarda (np. kremska),grubo mielony(...)bulionem. Pod koniec duszenia posolić.Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną, ale ja wolę taki naturalny, bez żadnych dodatków czy zagęszczania :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaupieczony z mojego przepisu. Dopiero po kilku godzinach zorientowałam się, że tego przepisu nie ma na blogu, a ona znalazła go na forum internetowym, na którym umieściłam ten przepis bez zdjęcia. Było to 3, może 4 lata temu, ale chlebek nie poszedł w zapomnienie :) to niesamowicie fajne uczucie :) Postanowiłam zatem jak najszybciej upiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję(...)tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;)Składniki:300 ml mleka,1,5 łyżki oliwy,500 g przesianej mąki pszennej
Codzienna kuchnia niecodziennaUpały dokuczają bardzo, prawda? Jest nam gorąco i najchętniej pilibyśmy tylko zimne napoje. Co jednak mają powiedzieć kawosze (tacy jak ja), którzy bez kubka kawy dnia nie rozpoczną? a i w ciągu dnia chciałoby się wypić kawkę lub dwie :) i wcale nie chodzi o ponoszenie ciśnienia, nie oszukujmy się :) Po prostu lubimy kawę ;) Podczas upałów proponuję przygotowanie błyskawicznej kawy mrożonej(...)stopniowo smak i kolor :) Łasuchy mogą posłodzić lub udekorować bitą śmietaną. Można ją też "dosmaczyć" ulubionymi dodatkami takimi jak na przykład esencja waniliowa. Ja kawę mrożoną piję gorzką, bez żadnych dodatków, gdyż taka dla mnie jest najbardziej chłodząca :)W taki oto szybki sposób możemy delektować się mrożoną kawą przygotowaną w kilka chwil
Codzienna kuchnia niecodziennanieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią :) Mam nadzieję, że kiedy upiekę je dla nich, będą(...)cukier) waniliowy, resztę cukru, roztrzepane jajka i przesianą mąkę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Na koniec wlać stopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być sprężyste i odchodzić bez problemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotować można na bazie gęstego twarogu z wiaderka, lub twarogu mielonego. Do sernika na kruchym cieście makowym polecam wykorzystać twaróg zmielony w domu, nada on masie serowej zwartej konsystencji bez dodatku dużej ilości mąki, a sernik nie będzie miał mazistej, lekko budyniowej konsystencji jak wtedy, gdy skorzystamy z sera wiaderkowego.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm.Sernik gotowany na kruchym cieście(...)schłodzić w lodówce do momentu ścięcia się górnej warstwy, najlepiej przez kilka godzin lub przez całą nocSernik gotowany przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce wytrzymał u mnie sześć dni bez utraty walorów smakowych. Można go przygotować na 1-2 dni przed świętami, a udekorować śmietaną na krótko przed podaniem
Smakołyki Berenikirodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota
Made By Mom And Sonefekt mojego ostatniego eksperymentu - pyszny krem czekoladowo-orzechowy w 100% roślinny, a co najważniejsze pełny zdrowia. Idealny do deserów, wypieków i kanapek, a także do wyjadania prosto ze słoiczka bez wyrzutów sumienia; oczywiście w granicach rozsądku :). Wprawdzie z oryginalną nutellą konkurować nie może, ale stanowi godnego przeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością. Składniki(...)daktyli (bez pestek)1 dojrzałe awokado100 g orzechów laskowych30 g oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)2 płaskie łyżki kakao wysokiej jakościszczypta kardamonuPrzygotowanie:Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut by zmiękły. Następnie odsączyć. Orzechy laskowe zemleć lub zetrzeć na proszek. Awokado obrać i wybrać miąższ. Wszystkie składniki włożyć do misy i dokładnie zmiksować na gładko blenderem. Krem przełożyć
Food Squaredoskonałych sosów pesto (z koperkiem, ziołami, paprykowe, łososiowe, pomidorowe i wiele innych), a także przysmaków z truflami. Przepyszne pesto zrobiły jednak na nas takie wrażenie, że każdy bez zastanowienia zaopatrzył się od razu po dwa słoiczki tych specjałów.Oczywiście nie mogło również zabraknąć Gwiazdeczki i ich doskonałych przypraw z całego świata bez chemii i w bardzo przystępnych
Food SquareŚwięta bez sernika? - to wykluczone!Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja. Składniki:-1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto:-1,5 szklanki(...)mąki pszennej-10 dkg margaryny-0,5 szklanki cukru pudru-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki kakao-aromat śmietankowy Zagniatamy kruche ciasto, ale na początku bez kakao.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.Do części 2/3 dodajemy kakao. Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu
Maminek kulinarnydlatego gdy je kupujemy zwróćmy uwagę czy ich pędy są połyskujące, a główki jasne i zamknięte. Nie warto kupować szparagów zwiędłych i zdrewniałych, ani wystawionych na słońce lub trzymanych bez wody. Najlepiej też ich nie przechowywać, tylko od razu przygotować.U mnie szparagi w klasycznej odsłonie z ziemniakami i jajkiem w koszulce. Klasyczniej się nie da!Przygotowanie szparagów:Białe szparagi(...)doprowadzić do wrzenia, ustawić szparagi pionowo, związane w pęczek nitką, główkami do góry. Jeśli nie mamy specjalnego garnka można użyć taki, do którego mieszczą się całe szparagi bez zginania. Napełniamy go wodą tak, aby główki były ponad poziomem wody. Do wody dodajemy sól i łyżkę cukru Wkładamy szparagi do wrzątku i gotujemy około 15 minut pod przykryciem. Najlepiej
Smakowity Blog Kulinarny