pyszne wigilijne śledzie – śledzie po sułtańsku. Podsunęła mi go Krysia G. z Co na obiad? Przepis tradycyjnie zmodyfikowałam po swojemu.Moje śledzie oprócz cebuli i rodzynek zawierają domowe powidła śliwkowe bez cukru oraz dodatek bardzo ostrego ketchupu Winiary chili ostry, doprawiłam je też szczyptą ziół prowansalskich Moim zdaniem te dodatki korzystnie wpływają na smak tej śledziowej kombinacji. Można oczywiście wykorzystać koncentrat(...)gościć na moim stole wigilijnym, nie można im się oprzeć, są po prostu pyszne! Śledzie po sułtańsku z rodzynkami3 płaty śledzia matias1 duża cebula1 garść rodzynek2 łyżki powideł śliwkowych bez cukru2 łyżki Ketchupu Winiary Chili ostryszczypta ziół prowansalskicholej do smażeniaCebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto, dodajemy rodzynki, zioła prowansalskie, ketchup i powidła, wlewamy 1 łyżkę wody, zagotowujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko klei ,ale i farbuje na czerwony kolor.Przepisy doradzają,by obrane korzonki natychmiast zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około(...)minut,aż zmiękną.Zblendować na gładki krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatałowa.Zabielić śmietaną (niestety zapomniałam)zrumienić pestki dynii na patelni bez tłuszczuz marchewki przy pomocy zestera ściąć cienkie paseczkirozlać zupę do miseczek,przybrać podprażonymi pestkami dynii,marchewką i olejem z dynii .Smacznego! CZY ZNASZ SKORZONERĘ ? SKORZONERA (wężymord,czarny korzeń,szparag zimowy) Schwarzwurzel to stosunkowo mało
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kurczakawłoszczyzna8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu)Do dekoracji:kukurydza konserwowagroszek konserwowyugotowana marchewkanatka pietruszkiJajka Wielkanocne z mięsnej galarety, to nietypowa propozycja podania doskonale ogólnie znanej przystawki, która bez wątpienia zrobi wrażenie na naszych gościach lub pozostałej części rodziny.UWAGA! Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka!Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem (wyparzyć(...)razem z warzywami do dekoracji.Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia. Tuż przed podaniem obrać wydmuszki, tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki, nawet bez obstukiwania.Źródło: KuchniaBroni
Świat Domowej Kuchnimleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaSkładniki na masę serową:250 g twarogu półtłustego400 g waniliowego serka homogenizowanego 1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na masę śmietanową:150 ml śmietanki kremówki 30 %1 jajko1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na sos malinowy:400 g malin (mogą być mrożone
Świat Domowej KuchniKeks świąteczny(ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki:(na wąską blaszkę ok. 38x11cm)- 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny- 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek- 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lubkupić gotową mieszankę do keksaSposób przygotowania(...)ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. Smacznego ;) No i oczywiście bez tej piosenki też nie wyobrażam sobie świąt ;) Wesołych świąt życzy:Michał
Gotuj Z MuzykąRobimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę!Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI:- herbatniki – 1 op.- andrut – 1 szt.- masło
Ostra na Słodkobrzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad, jak i podwieczorek.Polecam! SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 1 szkl* mleko – 1,5 szkl ( użyłam Bez laktozy )* syrop malinowy – 1/4 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka*sól – 1 szczypta* olej – 1/4 szklNADZIENIE:* mascarpone – 300 g ( dla siebie(...)zrobiłam z kremowym serkiem „homo” bez laktozy )* cukier puder – 3 łyżki* borówki – ok. 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy.Smażymy średniej wielkości naleśniki , odstawiamy w ciepłe miejsce.NADZIENIE:Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem ( w razie potrzeby dodatkowo dosładzamy ).CAŁOŚĆ:Naleśniki smarujemy po całości serkiem i obficie posypujemy borówkami.Podajemy
Ostra na SłodkoLato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia.Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny sernik na zimno , który swoim smakiem przypomina znanego chyba wszystkim i lubianego drinka mojito.Słodki , a zarazem miętowy … lekki , kremowy …. po prostu pyszny!Obowiązkowy
Ostra na Słodkojajko3 łyżki mąki6 łyżek otrąb pszennych2 łyżki mąki ziemniaczanej (dodałam jej bo ciasto było strasznie klejące)2 łyżki masła3 łyżki cukrułyżeczka proszku do pieczeniapół opakowania cukru waniliowego (łyżka)Beza:3 białka5 łyżek cukru pudrułyżka mąki ziemniaczanejmój mus (a żeby i tu trzymać się reguły łyżkowej to w słoiku było jej tak na 5 porządnych łyżek)Wykonanie:Maki przesiać dodać(...)delikatne. Na to nałożyć mus, a potem ubite białka.Piec 50-60 minut.Ostudzić i wyjąć z foremki.*ciasto z dużą ilością otrąb jest trochę klejące i bardzo delikatne**beza z tą ilością cukru pudru wyszła mi mocno słodka, więc raczej następnym razem wrzucę go mniejSmacznego
Moje pyszne gotowanietylko takie najprostsze. Dlatego właśnie ten przepis też postanowiłam tu zamieścić. Szybki, prosty, tani i można się dobrze najeść.Składniki:kilka ugotowanych ziemniakówcebula pokrojona w paseczki3 żółtka (pozostałości po bezie)kawałek mortadeli pokrojonej w kosteczkępieprz/sólWykonanie:Do rondelka z kawałkiem masła wrzucić cebulę, mortadelę i chwilę podsmażyć następnie dorzucić pokrojone w kawałki ziemniaki, wlać żółtka i smażyć, aż żółtka(...)się usmażą. Wszystko doprawić solą i pieprzem i gotowe. Bez zbędnych ceregieli szybko, prosto i na temat, przełożyć na talerz i zjadać ze smakiem.Smacznego
Moje pyszne gotowanieI naszło mnie na ciasto z jabłkiem, ale nie chciałam powielać przepisu na typową szarlotkę z jabłkiem, więc chwilę posiedziałam i pomyślałam. I tak oto powstały
Moje pyszne gotowaniemiodem; albo z sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Można również przygotować twarożek z dodatkiem cukru waniliowego lub po prostu polać je jogurtem. Doskonale smakują również same, bez żadnych dodatków. Smażone bez tłuszczu są lekkie, delikatne i nie brudzą rąk, więc można je ułożyć w piramidkę i podjadać przed telewizorem :)Smacznego!p.s. jeśli dodacie trochę więcej mąki, wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennamnie i wytłumaczyła, jakie mięso jest najlepsze, pojęłam, gdzie tkwił błąd :) Z jakiego mięsa wołowego najlepiej przygotować bitki? Najważniejsze, żeby było jasne, chude, bez błon i ścięgien. Może to być na przykład udziec, polędwica, karkówka czy rozbratel. W każdym dobrym sklepie mięsnym na pewno znajdzie się odpowiedni kawałek. Wiem, że w wielu sklepach moczy(...)się więc zaufaniem do personelu. Z doświadczenia nie polecam kupowania jakiegokolwiek mięsa w niepewnych i niesprawdzonych punktach.No, ale dość gadania, zapraszam do stołu :)Składniki:ok. pół kg wołowiny - chudej, bez błon i tłuszczu,sól, pieprz, słodka papryka, majeranek,odrobina smalcu do obsmażenia,mąka do obtoczenia mięsa,średnia cebula.Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennalubię i zawsze, kiedy je przygotowuję, przypominają mi się te godziny spędzone w szpitalnej kuchni ze wspaniałą ekipą :)Moje dzisiejsze zrazy są w wersji lżejszej, bo bez słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :)Składniki:wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony,marchewka,dymka,cienka parówka,delikatna musztarda (np. kremska),grubo mielony(...)bulionem. Pod koniec duszenia posolić.Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną, ale ja wolę taki naturalny, bez żadnych dodatków czy zagęszczania :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaupieczony z mojego przepisu. Dopiero po kilku godzinach zorientowałam się, że tego przepisu nie ma na blogu, a ona znalazła go na forum internetowym, na którym umieściłam ten przepis bez zdjęcia. Było to 3, może 4 lata temu, ale chlebek nie poszedł w zapomnienie :) to niesamowicie fajne uczucie :) Postanowiłam zatem jak najszybciej upiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję(...)tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;)Składniki:300 ml mleka,1,5 łyżki oliwy,500 g przesianej mąki pszennej
Codzienna kuchnia niecodzienna