racji tego, że są grubsze od zielonych wymagają dłuższego czasu gotowania: ok. 12 – 15 minut. MROŻENIE SZPARAGÓW: Jeśli chcemy zamrozić szparagi, należy je najpierw obrać i kolejno zamrozić (bez blanszowania). Chcąc przygotować szparagi, należy wrzucić je na gotującą się wodę, bez uprzedniego rozmrażania. ZASTOSOWANIE SZPARAGÓW: Szparagi można przygotować na wiele sposobów: gotowane we wodzie, pieczone w folii aluminiowej, ugotowane
Ostra na SłodkoAtak cukrzycy ale także jakieś witaminy z truskawek. Przygotowanie składa się z trzech faz : Przygotowania ciasta kruchego , masy oraz bezy. Ciasto kruche robimy z masła, żółtek, cukru oraz mąki Zimne masło kroimy na kawałki i łączymy z cukrem i żółtkami oraz mąką. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo ponieważ podwyższymy jego temperaturę. Ciastem wykładamy naszą formę i pieczemy w temperaturze(...)dwie wcześniejsze fazy mamy gotowe to wykładamy na spód masę z żółtek i śmietany, a na to całe truskawki. Gdy truskawki są już na tarcie ma górę dajemy bezę 3 białka jaj miksujemy na sztywną masę z 200 g. cukru. Całość pieczemy jeszcze w temperaturze 140 stopni przez 40 minut
Full SmakuSkładniki: (na 2 porcje) 1 duży seler oliwa z oliwek 1-2 łyżki bądź obejść się bez tłuszczów- frytki bez oliwy będą suchsze sól i pieprz do smaku 1- 2 łyżeczki tymianku szczypta kolorowego czosnku w proszku- może być tez zwykły czosnek jedna cała główka czosnku Przygotowanie: 1. Selera obrać, umyć i osuszyć. 2. Pokroić najpierw w plastry
KreatywnePinyBędąc w Tatrach nie sposób przejść obojętnie obok tradycyjnych potraw regionalnych. Jednym z dań, obok oscypków, czy placków zbójnickich, bez którego nie wyobrażam sobie wakacji w górach jest kwaśnica- zupa z pozoru i z nazwy nie zachęcająca do spróbowania, w rzeczywistości smakuje o wiele lepiej niż się nazywa. Serwowana praktycznie w każdej karczmie Zakopanego - o ile oczywiście wybieramy(...)wędzonego boczku) 1 duża cebula 2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 łyżki tłuszczu 5- 10 dag suszonych grzybów (moja tym razem była bez grzybów) Sposób Żeberka porcjujemy, boczek kroimy w kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar
Kuchenne aromatyłyżeczki sody 3 łyżki miodu 1 jajo, 1 żółtko Ciasto zagnieść podzielić na 2 części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C. MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich lub laskowych 12 dag margaryny 0,5 szkl. cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Margarynę, cukier(...)zwykłej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrami, zagęścić mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki mleka. W ciepły budyń wkręcić margarynę. Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą orzechową
Kuchenne aromatyciastem wykładamy pognieciony papier do pieczenia, a następnie obciążamy go grochem, fasolą albo obciążnikami do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C w piekarniku z termoobiegiem (180°C w piekarniku bez termo obiegu) przez około 20 minut. Po upływie 20 minut zdejmujemy papier z obciążeniem, a następnie pieczemy jeszcze przez 5 minut (tarta nie może być zbyt długo pieczona, ponieważ jeszcze(...)masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, a następnie dodajemy resztę masy waniliowej. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C z termoobiegiem (160°C bez termo obiegu) na 25-30 minut. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem
upichconapamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka 250 g dżemu(...)pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza w środku ciasta. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do momentu, gdy włożony patyczek w środek ciasta wyjdzie czysty (czyli bez surowego ciasta na końcówce) . Sekretem udanego murzynka jest to, aby go nie wysuszyć zbyt długo w piecu. * Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie
Moja Delicjawrzenia, zdejmujemy z ognia, odkładamy. Na głównej patelni szklimy na maśle posiekaną szalotkę i por, wrzucamy ryż, gdy zrobi się transparentny dolewamy płyn z patelni ze smażonej gruszki (bez gruszki, można ją przecedzić). Gdy ryż wsiąknie płyn, podlewamy bulionem. Czynność powtarzamy, mieszając co chwila, do momentu, aż ryż będzie na ząb. Gdy ryż dojdzie, a płyn odparuje dorzucamy gruszki, podsmażamy(...)zdejmujemy z ognia. Dodajemy łyżkę masła i parmezan, mieszamy delikatnie do połączenia. Rybę marynujemy w oliwie z solą, białym pieprzem i tymiankiem. Smażymy ją skórą do dołu, już bez tłuszczu, do momentu, aż skórka się zrumieni. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 175 stopni, by doszła z góry. Risotto wykładamy na talerz, a na nim układamy rybę
BaRepasRosół to zupa, która do dziś króluje w wielu polskich domach. Dużo osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego czy świątecznego obiadu. U mnie w domu też kiedy byłam mała co niedzielę pachniało rosołem. Kiedy dorosłam i założyłam swoją rodzinę zmieniłam to. Rosół gotuję, kiedy tylko najdzie nas ochota, bez względu na to jaki jest dzień tygodnia. A najbardziej smakuje
Kuchnia z widokiem na ogródcałe pudło pralinek w jeden wieczór! Siedziałam tak długo, aż 150 pralinka opuściła piękne serduszko :DDDD Mina mojego chłopaka była bezcenna:D Dziś wiem, że powtórzyłabym ten pazerny wyczyn bez wahania:) To tak w ramach wspomnień, a tymczasem zapraszam Was na kawałeczek raju! SKŁADNIKI NA SPÓD KOKOSOWY: 300 g wafelków kokosowych (bez polewy) 60 g wiórków kokosowych
Słodko-Słony Świat IlonyJeden tylko posiłek, przesycony magiczną mocą Afrodyty, może mieć wielki wpływ na wasze samopoczucie i zdrowie seksualne. Czy wiecie, które to są składniki? Tak? Może? A może nie bardzo? Bez względu na to co o nich wiecie, Walentynki zbliżają się milowymi krokami i czas przenieść waszą wiedzę na temat spożywczych afrodyzjaków na kompletnie nowy poziom. Pomyślcie tylko. Intymny obiad(...)afrodyzjaki zaznaczone są na różowo Zebrać razem wszystkie składniki. Ugotować quina według przepisu na opakowaniu; odstawić na bok. Przyprawić filety łososia solą i pieprzem (wedle uznania) ; spryskać stronę bez skóry niewielką ilością miodu i oliwy (ok. 1 łyżeczka każdego na oba filety) . W dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę; smażyć rybę skórą do dołu na stosunkowo wysokim ogniu przez
Jem więc JestemChoć gości zaprosiłam już na ten zdrowy czas (to juz jutro!!!) to tort naleśnikowy jak miał być na piątek tak był. Chciałam by dzieciom smakował i by mogły go bez przeszkód zjeść. Smakował i jadły więc pomysł był trafiony. Do wykonania placków wykorzystałam przepis na niedawno odkryte naleśniki czekoladowe z mąki gryczanej . Przełożyłam je kolejno dżemem z czarnej porzeczki(...)dosmaczyłam szczypta skórki z cytryny i 1/4 łyżeczki ekstrakty waniliowego, skropiłam też sokiem z cytryny. Przekładałam: naleśnik serek naleśnik dżem naleśnik serek itd... Całość polałam rozpuszczoną tabliczką 70% czekolady (bez lecytyny sojowej) i posypałam orzechami włoskimi. Warto pamiętać, że naleśniki gryczane są tak jakby bardziej suche od zwykłych więc warstwa dżemu powinna być solidna (u mnie była zbyt cienka
Dzieje kuchennej Wiewióryoctu 6 łyżek oleju kilka kropel aromatu cytrynowego forma o średnicy 28 cm papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta krem: 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa lub inna 400 ml mleka 2 łyżeczki gorzkiego kakao 2 - 3 łyżki gorącej wody polewa: 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 3/4 szklanki(...)cukru 1/2 kostki masła lub margaryny ciasto wykonanie: Jajka z cukrem miksować do rozpuszczenia cukru. Nadal miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek mąki). Pod koniec miksowania dodać ocet, olej i aromat. Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni
Kuchcik gotujeakcji Ciasta na Niedzielę pt. Kubeczkowe jogurtowe z owocami . Tym razem "na tapecie" przepis zaczerpnięty z bloga sweet dreams . Miska, kubek i łyżka - oto cały sekret jego przygotowania! Bez miksera i góry "garów" do mycia po fakcie! Kto by pomyślał że kubeczek po jogurcie może grać rolę główna przy pieczeniu ciasta? Tak o samym cieście wypowiada się autorka przepisu(...)blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem, ułożyć na wierzchu ciasta. Piec około 45 min. w 180C - bez termoobiegu, na środku piekarnika . Przy kolejnym podejściu poprzestanę jednak na 40 min., bo ciasto od spodu mogłoby być mniej podpieczone. Efekt końcowy to cudownie wilgotne, puszyste i delikatne ciasto - rozpływa
Grunt to przepis!Zosi. Tym razem zrobiłam kaszę jęczmienną z soczewicą SYS . Danie genialnie proste i smaczne, które zmodyfikowalam tak, jak chciałam. Składniki -kasza jęczmienna z soczewicą od SYS -sok pomidorowy bez chemii, naturalny -2 łyzki włoszczyzny suszonej SYS -golonka z indyka Przygotuj wywar- zalej wodą golonkę z indyka, wsyp suszoną włoszczyznę, posól. Kiedy wywar bęzie gotowy, usuń mięso i obierz(...)opakowaniu. Do ugotowanej kaszy wlej sok pomidorowy. Powstanie gęsta zupa, pyszna, pożywna i aromatyczna. Dołóż kawałki mięsa, posyp zielona natką pietruszki. Smacznego ! Polecam Dania Babci Zosi- to moc posiłku bez wysiłku
Z Kuchni Do Kuchni