Obecnie zmywarka jest niemal obowiązkowym elementem praktycznie każdej kuchni. Nie wyobrażamy sobie bez niej życia, szczególnie, gdy posiadamy dzieci. Jednak przed zakupem tej najlepszej i najbardziej odpowiedniej dla nas, warto zapoznać się z różnymi rodzajami zmywarek, jakie oferuje nam rynek, tak aby wybrać taką, która będzie odpowiadała wszystkim naszym potrzebom i wymaganiom. Obecnie zmywarka jest niemal obowiązkowym elementem praktycznie każdej(...)kuchni. Nie wyobrażamy sobie bez niej życia, szczególnie, gdy posiadamy dzieci. Jednak przed zakupem tej najlepszej i najbardziej odpowiedniej dla nas, warto zapoznać się z różnymi rodzajami zmywarek, jakie oferuje nam rynek, tak aby wybrać taką, która będzie odpowiadała wszystkim naszym potrzebom i wymaganiom. Niewątpliwie jedną z podstawowych kryteriów przy wyborze zmywarki są jej gabaryty. Jeżeli nasza kuchnia nie należy
WojnaNaSmaki.plszklanka, - śmietany 18%, kubek ok. 300 ml, - cukier, do smaku, - duży budyń śmietankowy lub 2 łyżki maizeny (skrobia kukurydziana), łyżka skrobi ziemniaczanej, - suszone owoce ( czarny bez , aronia , dzika róża , czarna porzeczka ), po 1 garści, WYKONANIE: Kompot zagotowujemy z suszonymi owocami, proszek budyniowy rozrabiamy z wodą i gotujemy na kompocie jak budyń, dodajemy śmietanę, cukier do smaku i zagotowujemy(...)sezonie, więc nawet zimą mamy odrobinę ogrodu w garnku. Czasem jednak miewamy ochotę na mały dodatek, który zaczaruje smaki. Tym razem do domowych wiśni dołączyły suszone owoce: CZARNY BEZ ARONIA CZARNA PORZECZKA DZIKA RÓŻA Wszystkie te wyżej wymienione nadały zupie charakteru. Ich rola jednak na tym się nie kończyła. Owoce te to też spory zastrzyk zdrowia. Zastrzyk, który w zupie
Wypisz Wymalujdość spontanicznie - z tęsknoty za latem i obfitością owoców. Do wykonania ciasta nie jest potrzebny nawet mikser a kompot z wiśni znajdziecie w większości sklepów (pamiętajcie tylko by były bez pestek..) Najważniejszym elementem przepisu jest odcedzenie jogurtu, dzięki temu pracuje się z nim jak z serem. Smak ciasta wyborny a kalorii znacznie mniej niż w tradycyjnym serniku. Jogurtowy sernik(...)wymieszać by składniki ładnie się połączyły. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę jogurtową przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć odsączone wiśnie. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec około 2 godzin (u mnie zwykle trwa to 1.50h). Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić w formie do wystygnięcia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
maniapieczeniaPrezent z wyższej półki, tak funkcjonalny, doceni każda z pań. Mało która przedkładałaby bukiet kwiatów nad szybkowar. Sceptycy zapewne podniosą argument, iż producenci urządzeń domowych kuszą nas zewsząd sprzętami bez których wprost nie będziemy mogli się obejść. Nawet jeśli nie należymy do grona osób, które lekką ręką wydają pieniądze warto inwestować w naczynia, które zagwarantują nam komfort w kuchni(...)oferują zestawy szybkowarów z akcesoriami, czyli wkładkami do gotowania na parze, rozmrażania żywności czy wyciskania soku z owoców. Wybrane modele mają wkładki ułożone piętrowo, co pozwala na ugotowanie posiłku bez konieczności mieszania składników. Decyzja o nabyciu szybkowaru u konkretnego producenta wymaga orientacji o ewentualnej zapasowej uszczelce czasami dołączanej do produktu, czy łatwo ją nabyć poza kompletem. Stosując się do zasad
WojnaNaSmaki.plbyć wyhodowanie własnej zieleniny na parapecie i jedzenie krajowych warzyw korzeniowych. Po dodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna. Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny(...)czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka w proszku, sól i pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili i sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut
SzczyptaSmaQprzesolisz, coś przypalisz lub niedogotujesz łatwiej to sobie wybaczysz. Gotując dla siebie będziesz z większym luzem podchodzić do tego wyzwania i skupisz się na przyjemności tworzenia. 2. Zakupy bez stresu Zrób listę zakupów. Z przepisem w jednej dłoni i kartką w drugiej wypisz dokładnie ile i czego Ci potrzeba. Robiąc listę umieszczaj produkty z jednej kategorii obok siebie . Warzywa razem(...)Jest mały druczek w tej umowie. Warto mieć zmywarkę . Stosy misek po gotowaniu kiedyś były moją zmorą. Na szczęście w końcu doczekałam się tego sprzętu i nie chcę już bez niego żyć. Jeśli jednak nie masz zmywarki, możesz po prostu poprosić o pomoc współbiesiadnika. Umowa, ja gotuję - Ty zmywasz to uczciwa propozycja . Rezygnujesz wtedy z zasady "gotuj dla siebie
W kuchni wieczoremPowiedzmy sobie szczerze-jestem uzależniona od słodyczy. Dzień bez "czegoś słodkiego" to dla mnie dzień stracony. Oczywiście wiem jaki to ma zły wpływ na moje zdrowie, ale niestety zbyt często nie potrafię oprzeć się pokusie. Temat deserów i w ogóle słodyczy to mój ulubiony jeśli chodzi o kulinaria. Dlatego staram się wyszukiwać zdrowe produkty, z których mogłabym zrobić choć(...)Kuleczki robi się szybko, są smaczne i ładnie wyglądają. Są idealne, aby poczęstować nimi gości. Świetnie też się sprawdzą, np. jako mikołajkowy prezent dla naszych najbliższych. 100g suszonych daktyli bez pestek 50 g poppingu amarantusowego 50 g mielonych migdałów 2 czubate łyżki kakao naturalnego 1 płaska łyżka miodu Daktyle wkładamy do rondelka i zalewamy gorącą wodą na tyle
Zawsze głodna!przypalić (bo bedzie gorzki). Obraną cebulę najlepiej opalić nad palnikiem kuchenki. Ponieważ mam kuchenkę elektryczną, takie opalenie nie wchodziło w grę. Dlatego cebulę (w całości, bez krojenia) również zrumieniłam na patelni, tak jak inne warzywa. Po ok 30 minutach gotowania mięsa kilkakrotnie zdejmujemy z powierzchni wody powstałe burzyny i wkładamy warzywa, natkę pietruszki, suszone grzybki, listki laurowe i ziele(...)angielskie. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego. Gotujemy na bardzo małym, minimalnym wręcz ogniu przez ok 2 godziny pod uchyloną pokrywką lub bez. Woda będzie odparowywać, musimy od czasu do czasu kontrolować jej ilość. U mnie wyparowała połowa, pozostał około litr bulionu. Możecie oczywiście podczas gotowania dodawać trochę wody. Wszystko zależy od Waszych preferencji i od tego jak bardzo esencjonalny wywar
Zawsze głodna!Ostatnio robi się tu coraz bardziej słodko, coraz cześciej dzielę się przepisami na słodycze. No cóż, nie da się ukryć, że jestem ogromnym łasuchem, a dzień bez słodkości to dla mnie dzień stracony. Staram się jednak, aby były to słodycze zdrowsze i bardziej wartościowe niż te kupne. Dziś chciałabym Wam pokazać, że można zrobić pyszne lody bez dodatku cukru
Zawsze głodna!końcu musiałam spróbować. I choć wizualnie nie wyszedł idealny, w samku był taki, jaki być powinien. Z chrupiacą skórką i mięsistym miąższem. Z mnóstwem zdrowych ziaren, bez spulchniaczy i konserwantów, z produktów ekologicznych. Myślę, że było warto i że na tym jednym chlebie się u mnie nie skończy :) Przy okazji punkt "Domowy chleb" Wyzwania Kulinarnego uważam za zaliczony ;) Składniki(...)uchylonym piekaniku. Gdy lekko przewyższy krawędzie keksówek (uwaga, żeby nie wyrosło za mocno, bo sie z nich "wyleje"), drzwiczki piekarnika zamykamy i włączamy go na pieczenie (góra i dół, bez termoobiegu) w 200 stopniach. Po 40 minutach od włączenia piekarnika odwracamy foremki (ale nie do góry dnem, to co było z tyłu piekarnika ma być teraz z przodu i odwrotnie
Zawsze głodna!dodatku zdrowe. Kiedyś zdarzało sie, że kupowałam je w sklepie, jednak o dłuższego czasu robię takie masło sama. Dzięki temu mam pewność, że w słoiczku mam 100% orzechów, bez dodatku wątpliwej jakości tłuszczu czy cukru. Każdemu miłośnikowi masła orzechowego polecam spróbować zrobić je samemu. Robi się naprawdę łatwo i szybko, w dodatku możemy zrobić kilka wersji,np. kremowe(...)kawałkami chrupiących orzechów, z cynamonem, z kawałkami czekolady...co kto lubi :) Przepis podstawowy 500 g orzechów ziemnych (waga orzechów bez łupinek) odrobina soli Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni często mieszając, aż się zarumienią. Możemy również kupić gotowe prażone niesolone orzeszki w opakowaniach po 500g lub 1 kg. Ja często korzystam
Zawsze głodna!sylwetki. Dziś chciałabym Wam zaproponować deser, który oprócz wielu witamin i minerałów zawiera również dużą ilość białka i błonnika. Idealny dla osób trenujących oraz dbających o sylwetkę. W dodatku bez glutenu i bez laktozy! Na bazie nasion chia (pamiętacie pudding chia z musem malinowym ?) oraz pysznego kremu sojowego o smaku czekoladowym. I robi się praktycznie sam :) Składniki
Zawsze głodna!sklepie z orientalną żywnością. D dodaje się kilka łyżeczek na garnek. Zupę tom yum możecie spotkać w różnych wersjach - z krewetkami, z kurczakiem, z mleczkiem kokosowym lub bez niego. Ja robię ją z krewetkami i bez mleczka kokosowego. Dodaję ziarna kukurydzy ze świeżej kolby, a podaję z makaronem ryżowym. Imbir (po lewej) i galangal Składniki (na średniej wielkości garnek
W SMAKFlorydzie i Hawajach. Dojrzałe owoce mają kolor żółty, ale takich w naszych sklepach nie kupimy. Są one zielone, bo przeznaczone na eksport zbierane są niedojrzałe. Po kupieniu można bez problemu przechowywać je w lodówce nawet dwa tygodnie. Składniki (na ok. 5 porcji(...)już chłodna, dodajemy do niej 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzątku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietankę wlewamy na zastygniętą galaretkę i wstawiamy do lodówki. Zastygnięty deser można bez problemu wyjąć z miseczki, gdy zanurzy się ją na kilka sekund we wrzątku. Uważajcie, żeby woda nie dostała się do deseru. Podawać na talerzyku oprószonym cukrem pudrem
W SMAKszklanki gorącej wody Suszoną fasolę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia min. na całą noc. Następnie zlać odstałą wodę, dodać czystą i ugotować fasolę do miękka (bez soli!). Odcedzić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Surowe mięso wyjąć z osłonki i formować małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (warto dość często zamaczać dłonie w zimnej wodzie – formowanie będzie łatwiejsze). Na głębokiej(...)przypalić. Można delikatnie podlewać je olejem, jeśli patelnia zacznie dymić. Myślę, że można rozwałkować ciasto na nieco grubsze placki, ale trzeba je odpowiednio dłużej smażyć, więc chyba bez dodatku tłuszczu się nie obejdzie. Można je oczywiście upiec w piekarniku albo bezpośrednio na kuchennej blasze, ale kto teraz taką jeszcze posiada… Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
dom-agi.pl