Kolejne rozpływające się w ustach mini torciki bezowe. Idealne na zimę i święta. Pachnące miodem i cynamonem. Mam nadzieję, że zdjęcia wystarczą aby przekonać Was do
Mienta blogminut przed końcem parowania na 2 poziom na tackach aluminiowych wstawiamy warzywa.Uważajcie, żeby się nie oparzyć, mi tym razem nie udało się zrobić tego bez poparzeń :) i palec chwilę bolał :)Jak wszystko już jest w parowarze, myjemy szczypiorek i drobno kroimy. Jak skończy się parować, przekładamy wszystko na talerz. Można wszystko wymieszać, można ułożyć jak ja, bez różnicy :)Troszkę
Parowar Facetabłon śluzowych, jest zatem domowym lekarstwem na katar.Można z niej wyczarować wspaniałe potrawy na słodko i na słono. Na śniadanie i na obiad. Dzisiaj podjęłam próbę zrobienia zapiekanki bez dodatku mięsa, jajek, mąki...jest genialne. Składniki(...)przykryciem na maśle. Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować z warzywami. Dodać siemię lniane, curry, pieprz, sól. Dobrze wymieszać. Masę wlać do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę bez termoobiegu.Podane proporcję są na 2 osób do małego naczynia. Kiedy podwoimy składniki, piec w formie do pasztetów
pieprzny smaczektemu kilka rzeczy zmieniło się u nas na lepsze. Jak zapewne wiecie, od dawna staram się dbać o to co i jak jemy. Nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez śniadania i tak było od zawsze. Nauczyli mnie tego moi rodzice i szczerze mówiąc dopiero jako dorosła osoba odkryłam, że są osoby, które śniadań nie jedzą. Dla mnie jest(...)Okazało się, że mój zapał do ćwiczeń przejęła też córka. Nagle zapragnęła jeździć na rolkach, rowerze oraz zaczęła ze mną sporadycznie ćwiczyć. Teraz nie wyobrażam sobie tygodnia bez ćwiczeń, biegania czy jazdy na rolkach. Odkąd zmieniłam moje sportowe przyzwyczajenia okazało się, że nie tylko poprawiła się moja kondycja. Przestałam też chorować i generalnie czuję się dużo lepiej
Sto kolorów kuchniUwielbiam takie potrawy, gdzie mogę dodać co mi wpadnie pod rękę, miało być bez soczewicy i bez kaszy.No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie ponosi. Gdybyście mieli np. tartą marchewkę z poprzedniego dnia lub szczypiorek, również możecie dodać. Śmiało można nazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy. Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego
pieprzny smaczekBył pstrąg, był łosoś, był tuńczyk, więc pora na dorsza. Delikatne, chude mięso zapiekane z suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to
peanutbuttermonsterwygłupy, gra w karty i spokojne rozmowy. Był śmiech i nocne życie. W między czasie była też mirabilandia. Wszystkie ekstremalne atrakcje zaliczone, bo co to za park rozrywki bez odrobiny adrenaliny. Potem nadszedł czas na spakowanie walizek i wyruszenie w kierunku Asyżu, ale o tym później...Chce wyjść i pobiec gdzieś daleko, chce znów czuć tą lekkość. I wiatr(...)twarzy. Chce poczuć te lekkie pulsowanie mięśni po udanym treningu. Chce, ale nie mogę. Głupie kolano.Kolejne dwa tygodnie, serio? W sumie miesiąc bez biegania? O ile na obozie mi to nie przeszkadzało, tak teraz gdy siedzę ten tydzień w domu, na samą myśl mam ochotę krzyczeć. Może choć raz, nikt nie musi o tym wiedzieć... przecież już mnie w ogóle
More food, love and dreamsBlaithin, za co dziękuje :* Tak więc 20 faktów o mnie:1. Mieszkam w domku jednorodzinnym.2. Mam młodszego brata.3. Uwielbiam gotować, a w szczególności piec.4. Nie wyobrażam sobie wakacji bez wyjazdu na obóz(kolonie) na które jeżdżę od 8lat.5. Bardzo chciałabym mieć psa, a jeszcze bardziej chyba kota. Niestety moi rodzice się na to nie zgadzają.6. Od poniedziałku zaczynam(...)tylko takie książki które wiem, że mi się spodobają i nie znajdę ich prędko w bibliotece publicznej, albo takie które znajdę gdzieś za 10zł :P13. Nie wyobrażam sobie dnia bez śniadania.14. Od wiosny zaczęłam biegać.15. Znam moją przyjaciółkę od 9lat, ale przyjaźnię się z nią od jakiś 3-4lat.16. W przyszłości chcę zwiedzić Anglię, przede wszystkim Londyn
More food, love and dreamsKiedyś po ugotowaniu dania skrzętnie chowałam garnki i patelnie przed oczami gości, a firma Ballarini nauczyła mnie nawet podawac potrawy bezpośrednio z tych naczyń. Naczynia bardzo estetyczne, dania bez przypaleń. Kiedy odwiedzają mnie bliżsi znajomi nasze spotkania zwykle zaczynają się w kuchni przy wspólnym przygotowywaniu potraw. Tworzy się świetna atmosfera, a i potem kolacja świetnie smakuje, przy przygotowaniu której uczestniczyli(...)wszyscy obecni :) Strasznie lubię takie chwile. Znajomi zawsze są tym zachwyceni i dodatkowo pod dużym wrażeniem naczyń Ballarini. Zawsze szeroko otwierają oczy jak widzą smażenie bez dodatku tłuszczu i łatwości gotowania jaką daje nam wspomniana już wielokrotnie firma :)Na koniec już dziś serdecznie Was zapraszam na konkurs, który ogłoszę pod koniec tygodnia. Do wygrania będzie oczywiście patelnia linii Master
Blondynka Gotujeugotowane na twardo. Dziś postanowiłam zaszaleć i ugotować jajka w koszulce. Tak, kolejny raz czułam presję! Acz nie wiem jak ona będzie wielka, gdy w końcu odważę się zrobić bezę ;pJak zwykle postąpiłam wg własnej intuicji i nie dodawałam octu (który podobno przyspiesza ścinanie się białka). I co? Wyszły prawie idealne! (acz następnym razem będę je trzymała tylko 3 minuty(...)pieczywie czy sałatkach. Jak na pierwszy raz oceniam moje cuda na 4+! Następnym razem będzie jeszcze płynniej i pyszniej ;)p.s. niech nie przerazi Was ilość pieprzu, ja bez niego nie wyobrażam sobie jajka!Smacznego
Kitchens Alphabetniego zawartość puszki pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i półtorej drobno posiekanej papryczki chili (w zależności od upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry(...)się na patelni farszu mięsnego, a miąższ pomidorów pokroiłem w kostkę tej samej grubości co awokado i dodałem do niego. W drobną kostkę pokroiłem również połowę zielonej papryczki chili (bez pestek) i również ją dodałem do awokado. Do miski dodałem również 15 posiekanych listków bazylii, skórkę startą z jednej limonki i 2 łyżki oliwy. Całość doprawiłem niewielką ilością soli
Wyprawy kulinarnegazetki „Gotuj krok po kroku”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou . Składniki:Biszkopt:4 jajka130g cukru140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g ciemnego kakao bez cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki olejuDo nasączenia:około 1/3 szklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą, herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego) Masa(...)bananami:500g śmietanki kremówki 30% lub 36%40g ciemnego kakao bez cukru60g cukru4 łyżeczki żelatyny5 bananów1/2 cytrynyPolewa:250g śmietanki kremówki 30% lub 36%150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (jeśli użyjemy czekolady 60%, to proszę dodać jej wtedy 50g więcej, czyli razem 200g)50g masłaDodatkowo:około 100g dżemu porzeczkowego (ja użyłam malinowego)banan do pokrojenia na plasterki lub chipsy
Mała CukierenkaZastanawiałam się co zrobić, żeby Lady Kitchen przekroczyła dziesięć tysięcy lajków i tym samym otwarły się niebiosa i mogłabym otwarcie napisać, że niektórzy ssą i to bez połyku, bo przecież za mną stałaby armia „lubisiów”. Tymczasem muszę sprawiać wrażenie miłej i pogodzonej ze światem. Jednak wnikliwa analiza blogosfery podsunęła kilka rozwiązań z cyklu: „jak sprawić, żeby internauta Cię polubił”. Jednym(...)Może być jeszcze: „Milion pomysłów jak spieprzyć gotowanie, o których nie miałeś pojęcia”. Też chwytliwe. Kolejnym pomysłem jest konkurs. Konkurs, w którym będzie można wygrać Ajpada, Makbuka i Ajfona bez folii. Konkurs na końcu i tak wygra Najcierpliwszy, który mi ten szmelc do zdjęć użyczy. Jest jeszcze opcja, że będę wrzucała dużo zdjęć kotów. Każdy pomysł ssie sam w sobie
ladykitchenwygląda jak gulasz wielokrotnie zjedzony, a zachwyt wzbudza tylko dlatego, że zrobiła to pani z telewizora.Życie w sumie to nie jest bajka. Jeśli wracasz po północy do domu bez butów to absolutnie nie jesteś Kopciuszkiem. Jesteś nawaloną babą bez butów i musisz z tym żyć. Więc przynajmniej niech blog będzie bajkowy. A że lubię baśnie braci Grimm
ladykitchenrzymskiego i oregano. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli, wszystko podsmażamy. Dolewamy wino, bulion, dodajemy szczyptę cukru, koncentrat pomidorowy i zmiksowane pomidory z puszki (bez zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym gazie (pod przykryciem) około 1,5 godziny, aż sos bardzo zgęstnieje. Musi się prawie cały zredukować, aby można bez problemu nadziewać pierogi. Do gotowego mięsa
Oryginalny smak