przekąski - 41822 przepisów (strona:1666/2789)

Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem 117

Co zrobić z wyrośniętą cukinią? Czy taka duża jeszcze dobrze smakuje i czy nie będzie łykowata? Nic w naszej kuchni nie powinno się zmarnować. Przerośniętą cukinię

Tajemnice Smaku
Gryczane gofry z bitą śmietaną i jeżynami 111

Jesień już na dobre zagościła w naszych ogrodach. Z krzewu jeżyny udało mi się zebrać ostanie plony. Co zrobić z tak małą ilością owoców? Decyzja zapadła

Tajemnice Smaku
Placki z mąki gryczanej (pancakes) z kefirem, rozmarynem i miodem 184

Małe smażone placuszki, znane również, jako amerykańskie pankejki (pancakes), to propozycja nie tylko na śniadanie, ale również na deser. Najlepiej smakują podane z jogurtem, miodem lub

Tajemnice Smaku
Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish 119

Zaczyn poolish, cóż to za zaczyn? Termin ten pochodzi z języka francuskiego, a nawiązuje do technik opracowanych przez… i tu uwaga! … polskich piekarzy. Taki

Tajemnice Smaku
Sałatka z buraczków i ananasa z fetą i orzechami 120

Sałatka z gotowanych czerwonych buraczków z ananasem, serem feta, orzechami włoskimi i kolendrą. Sałatkę warto podać, jak carpaccio, ponieważ buraczki bardzo farbują i ananas zrobiłby się

Tajemnice Smaku
Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym… 123

Kapusta odgrywa w kuchni polskiej dość istotną rolę. Jest składnikiem wielu tradycyjnych przepisów, takich jak: kapusta zasmażana, gotowana, gołąbki, bigos. Kapustę również kisimy lub spożywamy na

Tajemnice Smaku
Budyń czekoladowo-kokosowy bez mleka 102

Czy można przygotować budyń bez mleka? Okazuje się, że tak, jeśli mleko krowie zastąpimy tzw. mlekiem kokosowym, czyli napojem przygotowanym z miąższu kokosa i wody. Taki

Tajemnice Smaku
Orkiszowe gofry z jarmużem, szalotką i czosnkiem 142

Jarmuż jest bardzo zdrowy i bogaty w witaminy oraz mikroelementy. Warto więc włączyć go do naszej diety, zwłaszcza teraz, jesienią i zimą gdy trwa na niego

Tajemnice Smaku
Jajka sadzone z grzybami leśnymi 108

Jesienne weekendy to dla grzybiarzy dobry czas na wyprawy do lasu. Zapach lasu, świeże powietrze, uspokajająca cisza, jednym słowem – relaks. A gdzie grzyby? Pewnie gdzieś

Tajemnice Smaku
Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami 105

Domowe drożdżówki na kefirze są pyszne, mięciutkie i puszyste. Zamiast kefiru do ciasta możemy dodać zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu. Bywa, że nie wszyscy przepadają za

Tajemnice Smaku
Ziołowy labneh z jogurtu naturalnego i serka z koziego mleka 109

Labneh to kremowy, gęsty serek otrzymany z odsączonego jogurtu. Przygotowanie serka jest wyjątkowo proste. Jogurt przekładamy na sito wyłożone muślinową ściereczką lub gazą, wstawiamy całość do

Tajemnice Smaku
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 132

W ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu różnych przepisów, jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto jest zazwyczaj wytwarzane

Tajemnice Smaku
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu 110

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze

Tajemnice Smaku
Sałatka w klimacie orientu – kuskus, owoce granatu, kmin rzymski, kolendra, mięta… 137

Kasza kuskus powstaje z granulatu pszenicy i wody, więc jest to bardziej makaron, niż kasza. Kuskus jest bardzo wygodnym produktem, przede wszystkim ze względu na szybkość

Tajemnice Smaku
Pasta z awokado i bobu 126

Pasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi “Prosto”. Wprowadziłam bardzo małe

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania