Sałatka z buraczków i ananasa z fetą i orzechami 141Sałatka z gotowanych czerwonych buraczków z ananasem, serem feta, orzechami włoskimi i kolendrą. Sałatkę warto podać, jak carpaccio, ponieważ buraczki bardzo farbują i ananas zrobiłby się
Tajemnice Smaku
Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym… 148Kapusta odgrywa w kuchni polskiej dość istotną rolę. Jest składnikiem wielu tradycyjnych przepisów, takich jak: kapusta zasmażana, gotowana, gołąbki, bigos. Kapustę również kisimy lub spożywamy na
Tajemnice Smaku
Budyń czekoladowo-kokosowy bez mleka 132Czy można przygotować budyń bez mleka? Okazuje się, że tak, jeśli mleko krowie zastąpimy tzw. mlekiem kokosowym, czyli napojem przygotowanym z miąższu kokosa i wody. Taki
Tajemnice Smaku
Orkiszowe gofry z jarmużem, szalotką i czosnkiem 167Jarmuż jest bardzo zdrowy i bogaty w witaminy oraz mikroelementy. Warto więc włączyć go do naszej diety, zwłaszcza teraz, jesienią i zimą gdy trwa na niego
Tajemnice Smaku
Jajka sadzone z grzybami leśnymi 138Jesienne weekendy to dla grzybiarzy dobry czas na wyprawy do lasu. Zapach lasu, świeże powietrze, uspokajająca cisza, jednym słowem – relaks. A gdzie grzyby? Pewnie gdzieś
Tajemnice Smaku
Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami 142Domowe drożdżówki na kefirze są pyszne, mięciutkie i puszyste. Zamiast kefiru do ciasta możemy dodać zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu. Bywa, że nie wszyscy przepadają za
Tajemnice Smaku
Ziołowy labneh z jogurtu naturalnego i serka z koziego mleka 124Labneh to kremowy, gęsty serek otrzymany z odsączonego jogurtu. Przygotowanie serka jest wyjątkowo proste. Jogurt przekładamy na sito wyłożone muślinową ściereczką lub gazą, wstawiamy całość do
Tajemnice Smaku
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 161W ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu różnych przepisów, jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto jest zazwyczaj wytwarzane
Tajemnice Smaku
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu 136Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze
Tajemnice Smaku
Sałatka w klimacie orientu – kuskus, owoce granatu, kmin rzymski, kolendra, mięta… 182Kasza kuskus powstaje z granulatu pszenicy i wody, więc jest to bardziej makaron, niż kasza. Kuskus jest bardzo wygodnym produktem, przede wszystkim ze względu na szybkość
Tajemnice Smaku
Pasta z awokado i bobu 163Pasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi “Prosto”. Wprowadziłam bardzo małe
Tajemnice Smaku
Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem 165Awokado z łososiem i jajkiem, czyli super dawka kwasów omega- 3 w jednym daniu. Propozycja idealna na śniadanie – smacznie, zdrowo, szybko i łatwo. Włączamy piekarnik
Tajemnice Smaku
Domowa Ciabatta 160Ciabatta to włoski biały chleb, niekształtny, puszysty z chrupiącą skórką. Jest to chyba najłatwiejszy przepis na pieczywo, ale wymaga planowania z wyprzedzeniem. Zaczyn na ciabattę należy
Tajemnice Smaku
Pomarańczowy kremowy budyń jaglany Dominiki 136Przygotowanie budyniu z kaszy jaglanej wydaje się banalnie proste i … takie jest, ale pod pewnymi warunkami. Dominika Jarzynova zrobiła małą budyniową rewolucję, kiedy to
Tajemnice Smaku
Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem 195Spaghetti z surowej cukinii jest niskokaloryczne, świeże i zdrowe. Danie z wyglądu przypomina makaron z dodatkami, jednak jest to raczej sałatka. Do przygotowania makaronu z
Tajemnice Smaku