Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire 123Vitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje
Tajemnice Smaku
Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków 161Pierwsze ogórki gruntowe zakupione na bazarku, przepyszne, chrupiące, aż się proszą, żeby wrzucić je do słoja i cudownie przemienić w małosolne. Uwielbiamy! Z zachłanności przerabiamy
Tajemnice Smaku
Szaszłyki z grilla – szparagi z serem halloumi 204Szaszłyki z zielonych szparagów i halloumi to propozycja na grilla dla wegetarian i dla mięsożerców, którzy już mają przesyt kiełbasek, steków i hamburgerów
Tajemnice Smaku
Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami 157Czereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin. Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę
Tajemnice Smaku
Sałatka z fasolki szparagowej, groszku i sera fety 153Przygotowanie takiej sałatki zajmuje nie wiele czasu. Najwięcej pracy pochłania fasolka, czyli przycięcie jej, obgotowanie, blanszowanie. W związku z tym, że sałatkę podajemy na zimno, fasolkę
Tajemnice Smaku
Bajgle z miodem i sezamem 132Bajgle to drożdżowe bułeczki, charakterystyczne dla kuchni żydowskiej. Od zwykłych bułek różnią się tym, że mają dziurkę, a przed pieczeniem musimy je krótko obgotować. Dzięki wcześniejszemu
Tajemnice Smaku
Bajgle z rukolą, figą, serem kozim, miodem i orzechami włoskimi 202Jeszcze nie tak dawno świeżych fig mogliśmy pokosztować tylko podczas wakacji w Chorwacji, Grecji czy Turcji. W naszej kuchni, owszem obecne były figi, ale te suszone
Tajemnice Smaku
Różowe sushi z awokado, wędzonym tofu i mango 143Różowe sushi … może to fanaberia, ale za to, jaka apetyczna i kolorowa. Proponujemy wykorzystać część ryżu przygotowanego do tradycyjnego sushi (przepis NA
Tajemnice Smaku
Burgery z domową bułką i chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko 170Najważniejsza w burgerze jest bułka, a najlepsza to taka upieczona w domu. Z taką bułką możemy serwować burgery w różnych wersjach: wołowe, z grillowanym halloumi
Tajemnice Smaku
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 186Po francusku rillettes, po naszemu mięsne smarowidło. Zapewne po francusku najlepiej smakuje z bagietką. Po naszemu, z domowym chlebem na zakwasie, z ogórkiem lub rzodkiewką. Rillettes
Tajemnice Smaku
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 146Sałatka śledziowa to danie na śniadanie, kolację, jak i również na …obiad. A jeśli śledzie na obiad, to obowiązkowo podane z gorącymi pieczonymi ziemniakami. Jest
Tajemnice Smaku
Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 145Szpecle (spätzle ) to mączne kluseczki, a przepis razem z tarką do ich przygotowania przyjechały z nami z Austrii. Często zajadaliśmy się nimi w przerwach wędrówek górskich
Tajemnice Smaku
Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango 154Pudding z perełek tapioki z dodatkiem musu z mango możemy przygotować wieczorem, zapakować w słoiczek i na drugi dzień zabrać ze sobą np. do pracy, na
Tajemnice Smaku
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce 123Kolorowe jedzenie intryguje i wprowadza do codziennego menu odrobinę humoru. Fioletowa bułka do hamburgerów? Dlaczego nie? Profanacja czy prowokacja? To tylko zabawa! Czarna marchewka, zwana również
Tajemnice Smaku
Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem 141Najprostszym sposobem na przygotowanie kalafiora jest ugotowanie go i okraszenie zasmażoną bułką tartą na maśle. Pyszności, ale kalafiora możemy również zapiekać w piekarniku. Jest to sposób
Tajemnice Smaku