Pasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi “Prosto”. Wprowadziłam bardzo małe
Tajemnice SmakuAwokado z łososiem i jajkiem, czyli super dawka kwasów omega- 3 w jednym daniu. Propozycja idealna na śniadanie – smacznie, zdrowo, szybko i łatwo. Włączamy piekarnik
Tajemnice SmakuCiabatta to włoski biały chleb, niekształtny, puszysty z chrupiącą skórką. Jest to chyba najłatwiejszy przepis na pieczywo, ale wymaga planowania z wyprzedzeniem. Zaczyn na ciabattę należy
Tajemnice SmakuPrzygotowanie budyniu z kaszy jaglanej wydaje się banalnie proste i … takie jest, ale pod pewnymi warunkami. Dominika Jarzynova zrobiła małą budyniową rewolucję, kiedy to
Tajemnice SmakuSpaghetti z surowej cukinii jest niskokaloryczne, świeże i zdrowe. Danie z wyglądu przypomina makaron z dodatkami, jednak jest to raczej sałatka. Do przygotowania makaronu z
Tajemnice SmakuPogácsa – pogacze to ziemniaczane węgierskie bułeczki. Węgierskie bułeczki z polskim kiszonym ogórkiem i francuskim rillettes z gęsi . Przepyszne międzynarodowe trio. Ziemniaki do tych bułeczek możemy wcześniej
Tajemnice SmakuPrzepis na ten chlebek znalazłam w książce Yotama Ottolenghi “Prosto”. Kiedy zaczęłam czytać długą listę składników trochę się przeraziłam, ale po analizie stwierdziłam, że
Tajemnice SmakuSerowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje
Tajemnice SmakuPain d’epi to francuska pszenna bagietka, którą przed pieczeniem nacinamy nożyczkami i formujemy na kształt kłosa. Zabieg nie jest skomplikowany, a efekt gwarantowany. Po
Tajemnice SmakuPieprzyca siewna… Często przygotowując wstęp do przepisu poszukuje informacji na temat któregoś ze składników. Szczególnie wtedy, kiedy przepis jest banalnie prosty. Tym razem chciałam podkreślić
Tajemnice SmakuFrittata jest potrawą uniwersalną, to pomysł na proste, szybkie i sycące śniadanie, na obiad, jaki i na kolację. Podstawą dania są jaja, dodatkiem mogą być dowolne
Tajemnice SmakuSzparagi zawinięte w cieniutkie plasterki boczku to bardzo smaczna, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Dodatek chipsów z czosnku i imbiru, kilka kropel
Tajemnice SmakuLubicie kuchenne gadżety? Ja bardzo i odkąd kupiłam spiralizer, często przygotowuję taki szybki makaron z cukinii. Tym razem makaron z cukinii wystąpi w duecie z innym
Tajemnice SmakuCiasto filo jest bardzo uniwersalnym ciastem, możemy je, tak jak ciasto francuskie serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Kilka wskazówek, jak obchodzić się z
Tajemnice SmakuDolma (tolma) to gruzińska nazwa małych gołąbków przygotowanych z liści winorośli z farszem z mięsa i ryżu. Danie to występuje w różnych krajach i jest
Tajemnice Smaku