przekąski - 41822 przepisów (strona:1664/2789)

Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire 123

Vitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje

Tajemnice Smaku
Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków 161

Pierwsze ogórki gruntowe zakupione na bazarku, przepyszne, chrupiące, aż się proszą, żeby wrzucić je do słoja i cudownie przemienić w małosolne. Uwielbiamy! Z zachłanności  przerabiamy

Tajemnice Smaku
Szaszłyki z grilla – szparagi z serem halloumi 204

Szaszłyki z zielonych szparagów i halloumi to propozycja na grilla dla wegetarian i dla mięsożerców,  którzy  już mają  przesyt kiełbasek, steków i hamburgerów

Tajemnice Smaku
Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami 157

Czereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin. Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę

Tajemnice Smaku
Sałatka z fasolki szparagowej, groszku i sera fety 153

Przygotowanie takiej sałatki zajmuje nie wiele czasu. Najwięcej pracy pochłania fasolka, czyli przycięcie jej, obgotowanie, blanszowanie. W związku z tym, że sałatkę podajemy na zimno, fasolkę

Tajemnice Smaku
Bajgle z miodem i sezamem 132

Bajgle to drożdżowe bułeczki, charakterystyczne dla kuchni żydowskiej. Od zwykłych bułek różnią się tym, że mają dziurkę, a przed pieczeniem musimy je krótko obgotować. Dzięki wcześniejszemu

Tajemnice Smaku
Bajgle z rukolą, figą, serem kozim,  miodem i orzechami włoskimi 202

Jeszcze nie tak dawno świeżych fig mogliśmy pokosztować tylko podczas wakacji w Chorwacji, Grecji czy Turcji. W naszej kuchni, owszem obecne były figi, ale te suszone

Tajemnice Smaku
Różowe sushi z awokado, wędzonym tofu i mango 143

Różowe sushi …  może to fanaberia, ale za to, jaka apetyczna i kolorowa. Proponujemy wykorzystać część ryżu przygotowanego do tradycyjnego sushi  (przepis  NA

Tajemnice Smaku
Burgery z domową bułką i chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko 170

Najważniejsza w burgerze jest bułka, a najlepsza to taka upieczona w domu.  Z taką bułką możemy serwować burgery w różnych wersjach: wołowe, z grillowanym halloumi

Tajemnice Smaku
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 186

Po francusku rillettes, po naszemu mięsne smarowidło. Zapewne po francusku najlepiej smakuje z bagietką. Po naszemu, z domowym chlebem na zakwasie, z ogórkiem lub rzodkiewką. Rillettes

Tajemnice Smaku
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 146

Sałatka śledziowa to danie na śniadanie, kolację, jak i również na …obiad. A jeśli śledzie na obiad, to obowiązkowo podane z gorącymi pieczonymi ziemniakami. Jest

Tajemnice Smaku
Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 145

Szpecle (spätzle ) to mączne kluseczki, a przepis razem z tarką do ich przygotowania przyjechały z nami z Austrii. Często zajadaliśmy się nimi w przerwach wędrówek górskich

Tajemnice Smaku
Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango 154

Pudding z perełek tapioki z dodatkiem musu z mango możemy przygotować wieczorem, zapakować w słoiczek i na drugi dzień zabrać ze sobą np. do pracy, na

Tajemnice Smaku
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce 123

Kolorowe jedzenie intryguje i wprowadza do codziennego menu odrobinę humoru. Fioletowa bułka do hamburgerów? Dlaczego nie? Profanacja czy prowokacja? To tylko zabawa! Czarna marchewka, zwana również

Tajemnice Smaku
Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem 141

Najprostszym sposobem na przygotowanie kalafiora jest ugotowanie go i okraszenie zasmażoną bułką tartą na maśle. Pyszności, ale kalafiora możemy również zapiekać w piekarniku. Jest to sposób

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania