Kiszony kalafior – nie próbowałam, nie znałam smaku i jakoś wątpiłam w to, że może być smaczny. Przez to też tak bardzo długo zabierałam się do
Tajemnice SmakuCytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do
Tajemnice SmakuGrillowane lub pieczone brzoskwinie dobrze komponują się z sałatami, z serem, np. kozim, mogą być również podstawą deseru. Tym razem znalazłam przepis* na pieczone brzoskwinie z
Tajemnice SmakuZ tego przepisu możemy również przygotować sernik w jednej większej foremce, wówczas proponuję wydłużyć czas pieczenia do około 45 – 50 minut. Płatki kukurydziane to świetny
Tajemnice SmakuChrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek
Tajemnice SmakuNocna pizza to umowna nazwa, a wynika z tego, że wyrabiamy ciasto wieczorem i odkładamy na noc do lodówki. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około
Tajemnice SmakuFigowego szaleństwa ciąg dalszy. Bo, jak tu nie szaleć, kiedy jest na nie sezon i cena przystępna. Dojrzałe, świeże figi są bardzo delikatne i niestety szybko
Tajemnice SmakuKuskus z wyglądu przypomina kaszę, ale w rzeczywistości jest to bardziej makaron. Składa się z twardej pszenicy durum zmieszanej z wodą. Jest to najszybsza i
Tajemnice SmakuPieczone śliwki to doskonały dodatek do jogurtu, owsianki, budyniu, omletów lub gofrów. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto więc zapiec większą porcję
Tajemnice SmakuPrzygotowanie marynowanych papryczek z oliwkami w zalewie jest wyjątkowo proste. Papryczki możemy podać do stołu na przystawkę, ale jest to również pomysł na
Tajemnice SmakuKindziuk to twarda, długo wędzona wędlina, jeden z przysmaków kuchni litewskiej. Przygotowuje się ją z siekanej, dobrej jakości wieprzowiny z dodatkiem pieprzu, jałowca, czosnku i
Tajemnice SmakuCo to jest “sushiritto”? Jest to połączenie sushi i burrito, które zapoczątkował Peter Yen i Ty Mahler w restauracji “Sushirrito” w
Tajemnice SmakuCo to jest chutney? Chutney to przygotowany na bazie owoców i/lub warzyw, pikantny, słodki albo wytrawny sos pochodzący z Indii. Chutney swoją konsystencją najbardziej przypomina
Tajemnice SmakuCzy do pizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek
Tajemnice SmakuCzarna soczewica beluga, nazwą nawiązuje do czarnego kawioru (kawior z jesiotra Belugi), do którego to wizualnie jest podobna. Czarnej soczewicy przed gotowaniem nie trzeba moczyć , a
Tajemnice Smaku