Imbirowa konfitura z marchwi i czerwonych pomarańczy 133Na chlebowych warsztatach kulinarnych w Kulinarnym Atelier wyrabialiśmy i piekliśmy żytni chleb na 100-letnim zakwasie Hieronim według rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego –
Tajemnice Smaku
Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową 130Co to jest chimichanga? To po porostu smażone … burrito! Chimichanga to danie Tex-Mex, czyli kuchni powstałej w wyniku fuzji kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Przygotowujemy
Tajemnice Smaku
Jabłkowa granola z żurawiną, ekspandowanym amaratusem, orzechami… 145Zapewne często przeprowadzacie inwentaryzację szafek kuchennych, a tam otwarte opakowania różnych płatków, orzechów i innych ziaren. Co robicie? Wsypcie to wszystko do miski, zmieszajcie z
Tajemnice Smaku
Owsiane racuchy z kefirem i kwiatami akacji, czyli robinii akacjowej 157Robinia akacjowa bywa określana jako grochodrzew biały lub akacja. Kwitnie od połowy maja do połowy czerwca i zachwyca zebranymi w długie, zwisające grona białymi kwiatami. Oprócz
Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki z miodem 157Fermentacja to smak, wartości odżywcze, to żywe kultury bakterii, to samo zdrowie! Żywność fermentowana jest źródłem naturalnych antybiotyków, które możemy spożywać codziennie, bez recepty. Składniki
Tajemnice Smaku
Krakersy z tahiny z ziarnami 111Tahina, czyli pasta ze zmielonych nasion sezamu jest powszechna na Bliskim Wschodzie, jak i w kuchni śródziemnomorskiej. Dostępna jest w sklepach na stoiskach z produktami kuchni
Tajemnice Smaku
Jajecznica z ogórecznikiem lekarskim 126Ogórecznik lekarski to urocza roślina ogrodowa z pięknymi, małymi, niebieskimi kwiatami. Jest to roślina przyprawowa, lecznicza i ozdobna. Jadalne są kwiaty i młode liście, a smakiem
Tajemnice Smaku
Kwiaty cukinii z ricottą i parmezanem 149Cukinie na jednej roślinie wytwarzają dwa rodzaje kwiatów – męskie i żeńskie. Bardzo łatwo odróżnić męskie kwiatostany od żeńskich, ponieważ męskie mają pręcik i cienką łodyżkę
Tajemnice Smaku
Cassis Scones – kruche bułeczki z mrożonymi czarnymi porzeczkami 136Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche ciastka, a raczej kruche bułeczki. Jest to bardzo prosty i szybki wypiek, idealny na śniadanie lub podwieczorek. Scones przygotowujemy
Tajemnice Smaku
Sałatka w stylu Caprese z żółtymi pomidorami, Mozzarellą di Bufala, bazylią i oliwą 173Włoska klasyka smaku “Insalata Caprese”, czyli dosłownie sałatka z Capri, wyspy z której się wywodzi. Podstawą autentycznej sałatki Caprese są dwa zasadnicze składniki, Mozzarella
Tajemnice Smaku
Grillowany kozi ser z konfiturą z melona i jeżyn 173Grillowany ser z konfiturą to propozycja na wykwintną przystawkę lub danie na kolację serwowane z dobrym białym winem. Przyzwyczajeni jesteśmy do grillowanych lub smażonych serów podawanych
Tajemnice Smaku
Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem 145Co zrobić z wyrośniętą cukinią? Czy taka duża jeszcze dobrze smakuje i czy nie będzie łykowata? Nic w naszej kuchni nie powinno się zmarnować. Przerośniętą cukinię
Tajemnice Smaku
Gryczane gofry z bitą śmietaną i jeżynami 144Jesień już na dobre zagościła w naszych ogrodach. Z krzewu jeżyny udało mi się zebrać ostanie plony. Co zrobić z tak małą ilością owoców? Decyzja zapadła
Tajemnice Smaku
Placki z mąki gryczanej (pancakes) z kefirem, rozmarynem i miodem 221Małe smażone placuszki, znane również, jako amerykańskie pankejki (pancakes), to propozycja nie tylko na śniadanie, ale również na deser. Najlepiej smakują podane z jogurtem, miodem lub
Tajemnice Smaku
Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish 147Zaczyn poolish, cóż to za zaczyn? Termin ten pochodzi z języka francuskiego, a nawiązuje do technik opracowanych przez… i tu uwaga! … polskich piekarzy. Taki
Tajemnice Smaku