przekąski - 41322 przepisów (strona:1665/2755)

Kiszony kalafior z burakiem 95

Kiszony kalafior – nie próbowałam, nie znałam smaku i jakoś wątpiłam w to, że może być smaczny. Przez to też tak bardzo długo zabierałam się do

Tajemnice Smaku
Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego 95

Cytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do

Tajemnice Smaku
Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem 61

Grillowane lub pieczone brzoskwinie dobrze komponują się z sałatami, z serem, np. kozim, mogą być również podstawą deseru. Tym razem znalazłam przepis* na pieczone brzoskwinie z

Tajemnice Smaku
Serniczki z czekoladowymi kukurydzianymi płatkami i słodkim zagęszczonym mlekiem 101

Z tego przepisu możemy również przygotować sernik w jednej większej foremce, wówczas proponuję wydłużyć czas pieczenia do około 45 – 50 minut. Płatki kukurydziane to świetny

Tajemnice Smaku
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem 78

Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek

Tajemnice Smaku
Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami 78

Nocna pizza to umowna nazwa, a wynika z tego, że wyrabiamy ciasto wieczorem i odkładamy na noc do lodówki. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około

Tajemnice Smaku
Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą… Prosta i szybka sałatka 83

Figowego szaleństwa ciąg dalszy. Bo, jak tu nie szaleć, kiedy jest na nie sezon i cena przystępna. Dojrzałe, świeże figi są bardzo delikatne i niestety szybko

Tajemnice Smaku
Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią – sałatka lub danie obiadowe 98

Kuskus z  wyglądu przypomina kaszę, ale w rzeczywistości jest to bardziej makaron. Składa się z twardej pszenicy durum zmieszanej z wodą. Jest to najszybsza i

Tajemnice Smaku
Śniadanie lub deser – jogurt z pieczonymi śliwkami i granolą 91

Pieczone śliwki  to doskonały dodatek do jogurtu, owsianki, budyniu, omletów lub gofrów. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto więc zapiec większą porcję

Tajemnice Smaku
Przekąska z oliwek i marynowanych papryczek z serem labneh lub z fetą 119

Przygotowanie marynowanych papryczek z oliwkami  w zalewie jest wyjątkowo proste.  Papryczki możemy podać do stołu na  przystawkę, ale jest to również pomysł na

Tajemnice Smaku
Figi, jeżyny, kindziuk, mozzarella … smaczna i szybka sałatka 67

Kindziuk to twarda, długo wędzona wędlina, jeden z przysmaków kuchni litewskiej.  Przygotowuje się ją z siekanej, dobrej jakości wieprzowiny z dodatkiem pieprzu, jałowca, czosnku i

Tajemnice Smaku
Sushirrito, czyli burrito sushi 98

Co to jest “sushiritto”? Jest to połączenie sushi i burrito, które zapoczątkował Peter Yen  i Ty Mahler w restauracji “Sushirrito” w

Tajemnice Smaku
Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem 80

Co to jest chutney?   Chutney to przygotowany na bazie owoców i/lub warzyw, pikantny, słodki albo wytrawny sos pochodzący z Indii. Chutney swoją konsystencją najbardziej przypomina

Tajemnice Smaku
Pizza bez pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą, dynią, czerwoną cebulą i rozmarynem 86

Czy do pizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek

Tajemnice Smaku
Bataty z czarną soczewicą beluga, z serem feta i jarmużem 73

Czarna soczewica beluga, nazwą nawiązuje do czarnego kawioru (kawior z jesiotra Belugi), do którego to wizualnie jest podobna. Czarnej soczewicy przed gotowaniem nie trzeba moczyć , a

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania