przekąski - 41822 przepisów (strona:1667/2789)

Węgierskie ziemniaczane bułeczki, pogácsa – pogacze 111

Pogácsa – pogacze to ziemniaczane węgierskie bułeczki. Węgierskie bułeczki z polskim kiszonym ogórkiem i francuskim rillettes z gęsi . Przepyszne międzynarodowe trio. Ziemniaki do tych bułeczek możemy wcześniej

Tajemnice Smaku
Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą 124

Przepis na ten chlebek znalazłam w książce Yotama Ottolenghi “Prosto”. Kiedy zaczęłam czytać długą listę składników trochę się przeraziłam, ale po analizie stwierdziłam, że

Tajemnice Smaku
Serowy placek z dynią, porem i fetą 119

Serowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje

Tajemnice Smaku
Francuska bagietka Pain D’epi – kłos pszenicy 131

Pain d’epi to francuska pszenna bagietka, którą przed pieczeniem nacinamy nożyczkami i formujemy na kształt kłosa. Zabieg nie jest skomplikowany, a efekt gwarantowany. Po

Tajemnice Smaku
Jaja z musem z awokado i … pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą 156

Pieprzyca siewna… Często przygotowując wstęp do przepisu poszukuje informacji na temat któregoś ze składników. Szczególnie wtedy, kiedy przepis jest banalnie prosty. Tym razem chciałam podkreślić

Tajemnice Smaku
Frittata ze szparagami, pomidorkami i wędzonym serem 124

Frittata jest potrawą uniwersalną, to pomysł na proste, szybkie i sycące śniadanie, na obiad, jaki i na kolację. Podstawą dania są jaja, dodatkiem mogą być dowolne

Tajemnice Smaku
Zielone szparagi w boczku z teriyaki z chipsami z czosnku i imbiru 147

Szparagi zawinięte w cieniutkie plasterki boczku to bardzo smaczna, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Dodatek chipsów z czosnku i imbiru, kilka kropel

Tajemnice Smaku
Sałatka z makaronu z cukinii i makaronu ryżowego podana z pomidorkami i halloumi 150

Lubicie kuchenne gadżety? Ja bardzo i odkąd kupiłam spiralizer, często przygotowuję taki szybki makaron z cukinii. Tym razem makaron z cukinii wystąpi w duecie z innym

Tajemnice Smaku
Tarta z ciasta filo z kozim serem i marynowanym truskawkami z oliwkami 131

Ciasto filo jest bardzo uniwersalnym ciastem, możemy je, tak jak ciasto francuskie serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Kilka wskazówek, jak obchodzić się z

Tajemnice Smaku
Dolma, tolma, dolamdes w liściach winorośli, czyli małe gołąbki z ryżem i mięsem 141

Dolma (tolma) to gruzińska nazwa małych gołąbków przygotowanych z liści winorośli z farszem z mięsa i ryżu.  Danie to występuje w różnych krajach i jest

Tajemnice Smaku
Kiszony kalafior z burakiem 153

Kiszony kalafior – nie próbowałam, nie znałam smaku i jakoś wątpiłam w to, że może być smaczny. Przez to też tak bardzo długo zabierałam się do

Tajemnice Smaku
Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego 151

Cytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do

Tajemnice Smaku
Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem 119

Grillowane lub pieczone brzoskwinie dobrze komponują się z sałatami, z serem, np. kozim, mogą być również podstawą deseru. Tym razem znalazłam przepis* na pieczone brzoskwinie z

Tajemnice Smaku
Serniczki z czekoladowymi kukurydzianymi płatkami i słodkim zagęszczonym mlekiem 165

Z tego przepisu możemy również przygotować sernik w jednej większej foremce, wówczas proponuję wydłużyć czas pieczenia do około 45 – 50 minut. Płatki kukurydziane to świetny

Tajemnice Smaku
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem 150

Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania