Węgierskie ziemniaczane bułeczki, pogácsa – pogacze 111Pogácsa – pogacze to ziemniaczane węgierskie bułeczki. Węgierskie bułeczki z polskim kiszonym ogórkiem i francuskim rillettes z gęsi . Przepyszne międzynarodowe trio. Ziemniaki do tych bułeczek możemy wcześniej
Tajemnice Smaku
Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą 124Przepis na ten chlebek znalazłam w książce Yotama Ottolenghi “Prosto”. Kiedy zaczęłam czytać długą listę składników trochę się przeraziłam, ale po analizie stwierdziłam, że
Tajemnice Smaku
Serowy placek z dynią, porem i fetą 119Serowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje
Tajemnice Smaku
Francuska bagietka Pain D’epi – kłos pszenicy 131Pain d’epi to francuska pszenna bagietka, którą przed pieczeniem nacinamy nożyczkami i formujemy na kształt kłosa. Zabieg nie jest skomplikowany, a efekt gwarantowany. Po
Tajemnice Smaku
Jaja z musem z awokado i … pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą 156Pieprzyca siewna… Często przygotowując wstęp do przepisu poszukuje informacji na temat któregoś ze składników. Szczególnie wtedy, kiedy przepis jest banalnie prosty. Tym razem chciałam podkreślić
Tajemnice Smaku
Frittata ze szparagami, pomidorkami i wędzonym serem 124Frittata jest potrawą uniwersalną, to pomysł na proste, szybkie i sycące śniadanie, na obiad, jaki i na kolację. Podstawą dania są jaja, dodatkiem mogą być dowolne
Tajemnice Smaku
Zielone szparagi w boczku z teriyaki z chipsami z czosnku i imbiru 147Szparagi zawinięte w cieniutkie plasterki boczku to bardzo smaczna, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Dodatek chipsów z czosnku i imbiru, kilka kropel
Tajemnice Smaku
Sałatka z makaronu z cukinii i makaronu ryżowego podana z pomidorkami i halloumi 150Lubicie kuchenne gadżety? Ja bardzo i odkąd kupiłam spiralizer, często przygotowuję taki szybki makaron z cukinii. Tym razem makaron z cukinii wystąpi w duecie z innym
Tajemnice Smaku
Tarta z ciasta filo z kozim serem i marynowanym truskawkami z oliwkami 131Ciasto filo jest bardzo uniwersalnym ciastem, możemy je, tak jak ciasto francuskie serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Kilka wskazówek, jak obchodzić się z
Tajemnice Smaku
Dolma, tolma, dolamdes w liściach winorośli, czyli małe gołąbki z ryżem i mięsem 141Dolma (tolma) to gruzińska nazwa małych gołąbków przygotowanych z liści winorośli z farszem z mięsa i ryżu. Danie to występuje w różnych krajach i jest
Tajemnice Smaku
Kiszony kalafior z burakiem 153Kiszony kalafior – nie próbowałam, nie znałam smaku i jakoś wątpiłam w to, że może być smaczny. Przez to też tak bardzo długo zabierałam się do
Tajemnice Smaku
Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego 151Cytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do
Tajemnice Smaku
Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem 119Grillowane lub pieczone brzoskwinie dobrze komponują się z sałatami, z serem, np. kozim, mogą być również podstawą deseru. Tym razem znalazłam przepis* na pieczone brzoskwinie z
Tajemnice Smaku
Serniczki z czekoladowymi kukurydzianymi płatkami i słodkim zagęszczonym mlekiem 165Z tego przepisu możemy również przygotować sernik w jednej większej foremce, wówczas proponuję wydłużyć czas pieczenia do około 45 – 50 minut. Płatki kukurydziane to świetny
Tajemnice Smaku
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem 150Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek
Tajemnice Smaku