Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami 143Nocna pizza to umowna nazwa, a wynika z tego, że wyrabiamy ciasto wieczorem i odkładamy na noc do lodówki. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około
Tajemnice Smaku
Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą… Prosta i szybka sałatka 150Figowego szaleństwa ciąg dalszy. Bo, jak tu nie szaleć, kiedy jest na nie sezon i cena przystępna. Dojrzałe, świeże figi są bardzo delikatne i niestety szybko
Tajemnice Smaku
Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią – sałatka lub danie obiadowe 160Kuskus z wyglądu przypomina kaszę, ale w rzeczywistości jest to bardziej makaron. Składa się z twardej pszenicy durum zmieszanej z wodą. Jest to najszybsza i
Tajemnice Smaku
Śniadanie lub deser – jogurt z pieczonymi śliwkami i granolą 163Pieczone śliwki to doskonały dodatek do jogurtu, owsianki, budyniu, omletów lub gofrów. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto więc zapiec większą porcję
Tajemnice Smaku
Przekąska z oliwek i marynowanych papryczek z serem labneh lub z fetą 198Przygotowanie marynowanych papryczek z oliwkami w zalewie jest wyjątkowo proste. Papryczki możemy podać do stołu na przystawkę, ale jest to również pomysł na
Tajemnice Smaku
Figi, jeżyny, kindziuk, mozzarella … smaczna i szybka sałatka 146Kindziuk to twarda, długo wędzona wędlina, jeden z przysmaków kuchni litewskiej. Przygotowuje się ją z siekanej, dobrej jakości wieprzowiny z dodatkiem pieprzu, jałowca, czosnku i
Tajemnice Smaku
Sushirrito, czyli burrito sushi 154Co to jest “sushiritto”? Jest to połączenie sushi i burrito, które zapoczątkował Peter Yen i Ty Mahler w restauracji “Sushirrito” w
Tajemnice Smaku
Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem 169Co to jest chutney? Chutney to przygotowany na bazie owoców i/lub warzyw, pikantny, słodki albo wytrawny sos pochodzący z Indii. Chutney swoją konsystencją najbardziej przypomina
Tajemnice Smaku
Pizza bez pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą, dynią, czerwoną cebulą i rozmarynem 151Czy do pizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek
Tajemnice Smaku
Bataty z czarną soczewicą beluga, z serem feta i jarmużem 136Czarna soczewica beluga, nazwą nawiązuje do czarnego kawioru (kawior z jesiotra Belugi), do którego to wizualnie jest podobna. Czarnej soczewicy przed gotowaniem nie trzeba moczyć , a
Tajemnice Smaku
Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni 169Sezon dyniowy to czas, aby upiec i zamrozić dynie, najlepiej takich odmian, których nie będziemy mogli kupić później. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup
Tajemnice Smaku
Kiszona kalarepa z burakiem 183Uwielbiam kiszonki, szczególnie te z dodatkiem buraków. Czerwony burak, oprócz smaku nadaje kiszonym warzywom piękny kolor. Kalarepę kroimy w słupki, dzięki temu będzie chrupiąca i wyrazista
Tajemnice Smaku
Dyniowa granola z figami i cytryną 145Przygotowanie granoli w domu jest bardzo łatwe i szybkie. Pozwala kontrolować zarówno ilość cukru, jak i jakość mieszanych składników. Możemy dodać płatki czy orzechy, które
Tajemnice Smaku
Wytrawna orkiszowa tarta – galette – z ricottą, ziemniakami, burakiem i kiełbasą 185Rustykalna tarta gallete to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, nie potrzebujemy foremki, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać
Tajemnice Smaku
Serowe fondue z białym winem 148Fondue to potrawa idealna na wieczór z przyjaciółmi lub rodziną. Jest to danie, które gromadzi i jednoczy wszystkich biesiadników przy stole, przy jednym garnku. Fondue serowe
Tajemnice Smaku