przekąski - 41822 przepisów (strona:1668/2789)

Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami 143

Nocna pizza to umowna nazwa, a wynika z tego, że wyrabiamy ciasto wieczorem i odkładamy na noc do lodówki. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około

Tajemnice Smaku
Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą… Prosta i szybka sałatka 150

Figowego szaleństwa ciąg dalszy. Bo, jak tu nie szaleć, kiedy jest na nie sezon i cena przystępna. Dojrzałe, świeże figi są bardzo delikatne i niestety szybko

Tajemnice Smaku
Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią – sałatka lub danie obiadowe 160

Kuskus z  wyglądu przypomina kaszę, ale w rzeczywistości jest to bardziej makaron. Składa się z twardej pszenicy durum zmieszanej z wodą. Jest to najszybsza i

Tajemnice Smaku
Śniadanie lub deser – jogurt z pieczonymi śliwkami i granolą 163

Pieczone śliwki  to doskonały dodatek do jogurtu, owsianki, budyniu, omletów lub gofrów. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto więc zapiec większą porcję

Tajemnice Smaku
Przekąska z oliwek i marynowanych papryczek z serem labneh lub z fetą 198

Przygotowanie marynowanych papryczek z oliwkami  w zalewie jest wyjątkowo proste.  Papryczki możemy podać do stołu na  przystawkę, ale jest to również pomysł na

Tajemnice Smaku
Figi, jeżyny, kindziuk, mozzarella … smaczna i szybka sałatka 146

Kindziuk to twarda, długo wędzona wędlina, jeden z przysmaków kuchni litewskiej.  Przygotowuje się ją z siekanej, dobrej jakości wieprzowiny z dodatkiem pieprzu, jałowca, czosnku i

Tajemnice Smaku
Sushirrito, czyli burrito sushi 154

Co to jest “sushiritto”? Jest to połączenie sushi i burrito, które zapoczątkował Peter Yen  i Ty Mahler w restauracji “Sushirrito” w

Tajemnice Smaku
Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem 169

Co to jest chutney?   Chutney to przygotowany na bazie owoców i/lub warzyw, pikantny, słodki albo wytrawny sos pochodzący z Indii. Chutney swoją konsystencją najbardziej przypomina

Tajemnice Smaku
Pizza bez pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą, dynią, czerwoną cebulą i rozmarynem 151

Czy do pizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek

Tajemnice Smaku
Bataty z czarną soczewicą beluga, z serem feta i jarmużem 136

Czarna soczewica beluga, nazwą nawiązuje do czarnego kawioru (kawior z jesiotra Belugi), do którego to wizualnie jest podobna. Czarnej soczewicy przed gotowaniem nie trzeba moczyć , a

Tajemnice Smaku
Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni 169

Sezon dyniowy to czas, aby upiec i zamrozić dynie, najlepiej takich odmian, których nie będziemy mogli kupić później. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup

Tajemnice Smaku
Kiszona kalarepa z burakiem 183

Uwielbiam kiszonki, szczególnie te z dodatkiem buraków. Czerwony burak, oprócz smaku nadaje kiszonym warzywom piękny kolor. Kalarepę kroimy w słupki, dzięki temu będzie chrupiąca i wyrazista

Tajemnice Smaku
Dyniowa granola z figami i cytryną 145

Przygotowanie granoli w domu jest bardzo łatwe i szybkie. Pozwala kontrolować zarówno ilość cukru, jak i jakość mieszanych składników. Możemy dodać  płatki czy orzechy, które

Tajemnice Smaku
Wytrawna orkiszowa tarta – galette – z ricottą, ziemniakami, burakiem i kiełbasą 185

Rustykalna tarta gallete to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, nie potrzebujemy foremki,  a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać

Tajemnice Smaku
Serowe fondue z białym winem 148

Fondue to potrawa idealna na wieczór z przyjaciółmi lub rodziną. Jest to danie, które gromadzi i jednoczy wszystkich biesiadników przy stole, przy jednym garnku. Fondue serowe

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania