Zainspirowane doskonałym połączeniem sera mozzarella z rukolą postanowiłyśmy wymyślić jakąś przekąskę z tymi dodatkami. Wykorzystałyśmy do tego placki z tortill i trochę wędliny. Wyszły super szybkie i bardzo smaczne zapiekane trójkąty. Szczerze polecamy każdemu kto potrzebuje szybkiej przystawki lub przegryzki w ciągu dnia. Składniki: 2 placki do tortilli 2 kulki mozzarelli 7 plastrów polędwicy łososiowej Garść rukoli Na placku
Kolizje Smakówszaszłyczki z kurczaka i ananasa najpierw delikatnie podsmażane, a potem zapiekane w piekarniku z polewą śmietanową. Delikatne w smaku i rozpływające się w ustach. Idealne na obiad lub przekąski. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Kilka plastrów ananasa 100ml Śmietany 12% Przyprawa złocista do kurczaka Sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, nieco soku z ananasów, lub inne ulubione przyprawy do mięsa
Kolizje SmakówŚwięta za nami, czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach. Nasza pierwsza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Wykorzystujemy w niej gotowe już ciasto francuskie i bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie 100g wędzonego łososia 1 jajko Garść sezamu Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Możemy
Kolizje SmakówTrochę lata w środku zimy? Czemu nie :) Proponujemy sałatkę z truskawkami i melonem jako przypomnienie słonecznych, letnich dni. Pyszna i lekka przekąska z ogromną dawką witamin. Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 1 Składniki: Garść mieszanki sałat Kilka truskawek (ok. 4-5) Kawałek melona Ok. 50 gram fety Oliwa z oliwek Kilka kropel soku z cytryny Na talerzu
Kolizje SmakówWiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 garści roszponki
Kolizje Smakówstopni na jakieś 10-15 minut w zależności od ciasta. Obserwujemy kolor kieszonek. Wyjmujemy kiedy cisto się zarumieni. Danie najlepiej smakuje na ciepło, ale można też podawać jako zimne przekąski. Smacznego
Kolizje Smakówpiękną pogodę bardzo często jesteśmy zapraszani do znajomych na działkę, czy posiadówkę na balkonie. Warto wówczas wziąć ze sobą jakąś malowniczą przekąskę lub smaczny deser. Dzisiaj pomysł na bardzo pyszne, wiosenne ciastka z owocami. A prostota w przygotowaniu nie przekłada się bynajmniej na ich anielski smak. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 12 ciastek Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 330ml śmietanki
Kolizje Smakówwięcej w pobliżu, są zazwyczaj dużo droższe niż w sklepach osiedlowych, czy supermarketach. Z tego względu polecamy zawsze mieć przy sobie małą butelkę wody, czy jakąś drobna przekąskę, by potem nie zapłacić majątku za batonika czy kanapkę. Raz dałam się tak złapać i w kawiarence przy banku zapłaciłam 3 zł za mała butelkę wody niegazowanej. Nigdy więcej. Szykujmy sobie drugie
Kolizje Smakówdzieci. Tak przygotowane truskawki odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie możemy zajadać. Smacznego. *Truskawki zdecydowanie lepiej się nadziewa, kiedy zostawimy na nich szypułki. Jeśli przygotowujemy przekąskę dla dorosłych proponujemy zostawić zielone listki. Jednak przy wersji dla dzieci listki trzeba usunąć, by dzieci ich nie zjadły. Wówczas przy nakładaniu na patyczki trzeba bardzo uważać
Kolizje SmakówLato to czas kiedy mamy ochotę na lekkie orzeźwiające posiłki. Sałatka z melonem i szynką parmeńską to jedna z takich przekąsek, która smakuje tylko w pełnym słońcu najlepiej w towarzystwie czerwonego wina. Lekka, smaczna i przypominająca włoskie pola winorośli oraz słońce Toskanii... hmm Składniki: Opakowanie szynki parmeńskiej (5 plastrów) ¼ melona z lodówki Garść liści szpinaku/rukoli Szpinak myjemy
Kolizje Smakówczasów bycia dzieckiem i uwielbiam ją teraz. Uwielbieniem tym zaraziłam moje dzieci, a one mam nadzieje kiedyś (za jakieś 100lat:) zarażą swoje. Idealny dodatek do obiadu, jako przekąska, czy na kolacje. Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jabłka 1 duża marchew Marchewkę i jabłko myjemy oraz obieramy. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach, a jabłko na dużych. Dokładnie mieszamy
Kolizje Smakówtego dania są placki marchewkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wymagają tylko krótkie przesmażenia, a w efekcie mamy pyszne, chrupiące placuszki o słodkim, marchewkowym smaku. Fantastyczne jako przekąska, również dla dzieci (mój syn je ubóstwia i zajada gorące często parząc język:) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 duże marchewki 2 jajka 3 łyżki mąki ½ pęczka szczypiorku
Kolizje Smakówpierwszy ogień idą lekkie, miękkie muffiny bez dodatku cukru :-) Dobre rozwiązanie na deser dla dzieci, czy osób nie przepadających za bardzo słodkimi przekąskami. Muffiny wychodzą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, lekko wilgotne w środku. Przepis na 12 muffin. Składniki "suche": 1 szklanka mąki żytniej 0,5 szklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku
kuchnia do kwadratugreckiego. Nie ma tu nawet grama białego cukru, a jedno jabłko ma ok. 140 zdrowych kalorii. :-) Całość wychodzi niezbyt słodka, więc to dobry przepis dla osób ceniących delikatne przekąski i desery. Na dodatek wszystko przygotowuje się błyskawicznie- nie dłużej niż 10 minut, nie licząc czasu pieczenia. Przepis na 4 średniej wielkości jabłka. Składniki: 4 średnie jabłka 1 mały banan
kuchnia do kwadratuWczoraj chciałam zrobić jakąś smaczną, słodką przekąskę do herbaty na niedzielne popołudnie.... Poszperałam więc w szafkach i... znalazłam bardzo niewiele. A jednak...wystarczyło. :-) Wyszły z tej improwizacji najlepsze cynamonowe muffiny jakie miałam okazje jeść :-) Po wyjęciu z piekarnika są pysznie chrupiące na wierzchu, a miękkie i wilgotne w środku. Słodki cynamonowy smak z wyczuwalną nutą jabłek...Niebo w gębie
kuchnia do kwadratu