Cassis Scones – kruche bułeczki z mrożonymi czarnymi porzeczkami 121Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche ciastka, a raczej kruche bułeczki. Jest to bardzo prosty i szybki wypiek, idealny na śniadanie lub podwieczorek. Scones przygotowujemy
Tajemnice Smaku
Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem 134Co zrobić z wyrośniętą cukinią? Czy taka duża jeszcze dobrze smakuje i czy nie będzie łykowata? Nic w naszej kuchni nie powinno się zmarnować. Przerośniętą cukinię
Tajemnice Smaku
Sałatka z buraczków i ananasa z fetą i orzechami 133Sałatka z gotowanych czerwonych buraczków z ananasem, serem feta, orzechami włoskimi i kolendrą. Sałatkę warto podać, jak carpaccio, ponieważ buraczki bardzo farbują i ananas zrobiłby się
Tajemnice Smaku
Pasta z awokado i bobu 145Pasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi “Prosto”. Wprowadziłam bardzo małe
Tajemnice Smaku
Jaja z musem z awokado i … pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą 143Pieprzyca siewna… Często przygotowując wstęp do przepisu poszukuje informacji na temat któregoś ze składników. Szczególnie wtedy, kiedy przepis jest banalnie prosty. Tym razem chciałam podkreślić
Tajemnice Smaku
Groszkowe placuszki z wędzonym łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym 119Placuszki z zielonego groszku z łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym to pomysł na smakowite i bardzo uniwersalne danie. Placki możemy podać na obiad, na kolację lub
Tajemnice Smaku
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem 129Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek
Tajemnice Smaku
Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią – sałatka lub danie obiadowe 150Kuskus z wyglądu przypomina kaszę, ale w rzeczywistości jest to bardziej makaron. Składa się z twardej pszenicy durum zmieszanej z wodą. Jest to najszybsza i
Tajemnice Smaku
Przekąska z oliwek i marynowanych papryczek z serem labneh lub z fetą 187Przygotowanie marynowanych papryczek z oliwkami w zalewie jest wyjątkowo proste. Papryczki możemy podać do stołu na przystawkę, ale jest to również pomysł na
Tajemnice Smaku
Sushirrito, czyli burrito sushi 142Co to jest “sushiritto”? Jest to połączenie sushi i burrito, które zapoczątkował Peter Yen i Ty Mahler w restauracji “Sushirrito” w
Tajemnice Smaku
Gravlax – marynowany surowy łosoś z buraczkami i wasabi 148Gravlax dosłownie oznacza “zakopany łosoś”, grav oznacza grób, lax – łosoś. Metoda jest bardzo stara i pochodzi z obszarów północnych. Skandynawowie opracowali metodę marynowania
Tajemnice Smaku
Placuszki - bez mleka, masła 163Pomysł na szybkie do przygotowania i tanie placuszki. Do ich przyrządzenia nie będziecie potrzebować mleka ani masła. Wystarczy tylko kilka składników. Uwierzcie mi na słowo - poniższe
Ugotować
Grzanki tostada con tomate 132Czasami zdarza się taka sytuacja, że jesteście w pracy i nagle dowiadujecie się, że wieczorem wpadają do Was znajomi. Hmmm… mało czasu, trzeba ogarnąć mieszkanie (przynajmniej
PatiGotuje